Ett av de härligaste rekreationstillfällena som kan erbjudas.

Årets "kortaste" dag

Jahapp.. "Vintersolståndet", eller "Årets kortaste dag"..

Vaknar upp till en underbar (!) morgon. Klart ute, samt -23 grader utomhus. Senast jag upplevde detta kalla väder var på min "moppedag". Då var det -23 grader också. Men på senare tid kan jag inte minnas detta. Jaja, inte ett moln på himlen i alla fall. Soluppgången, denna molnfria dag var inte mycket att ha. Inte speciellt sugen att bege mig ut, men en tur denna dag måste det bli i alla fall. Har ju dock tagit ett par dagar ledigt innan jul, så varför inte göra en tur ? Väntar också på nytillskottet i väskan. Ett 70-200/2.8 VR-II. Intressant att se vad denna kan prestera. På eftermiddagen hämtas den på "posten". Jaja, Lanthallen då.. ;-)

Lite test hemma, sedan packas väskan. 14-24, 24-70, samt 70-200 och stativ.

På med långfillingar, termobyxor, tröja, fiberjacka, raggsockar, stövlar, halsduk, tjock ytterjacka, mössa, samt vantar. Blir riktigt varm innan det bär iväg.

Styr kosan till Järnavik, hemmavid. Parkeringen är inte plogad. Typiskt.. Kör ner till småbåtshamnen, och ställer mig längs kanten och packar upp. Börjar med 24-70.

Börjar promenaden ut mot udden i jakt på vackra isvulkaner i solnedgången.
Behöver inte gå långt förrän de första kompen dyker upp. Ute på udden betar boskap sommartid. Väl stängslat runt hela udden, så..

  

Vidare längs stigen, samt något förbryllad kikar jag i snön. Inga spår, mer än lite småvilt. Perfekt! Jag som gillar orörd snö, utan massa spår.

 

Testar med kort djup på några grenar längs "stigen".

 

Kommer upp på ängen. Här växer gullvivor om våren. Djup ligger snön över marken just nu.

 

Ute vid udden har isen lagt sig. Dock inte så tjock nu, men den täcker ända ut till Lammaholmen, och Tjärö.

 

Ligger lite lågt för att fånga dessa isflak. Dock ingen fin solnedgång, då molnen har tagit hand om kvällsljuset.

 

Byter till 70-200, för att testa lite med den också. Här lite isflak med snö på.

 

Samt här hängde en gren ner från ett isflak. Ligger på isen och fångar in denna gren med snön på.

 

Slutsats:
Årets kortaste dag var verkligen kort. Solsken under dagen, men molnigheten som dök upp under eftermiddagen sumpade alla chanser till vackert kustljus. I vilket fall var det värt mödan att pulsa ut till udden, för att få lite frisk luft i kylan, samt att få fota lite. Det var ett tag sedan..
Nu är det dags att klä granen..

Tack och hej..
/Tobbe

Inlagt 2010-12-22 19:58 | Läst 5658 ggr. | Permalink
Trevligt Tobbe. Imorgon och på Julafton får du mer snö nere i söder. Fina bilder du visar de är en bra beskrivning av årets kortaste dag. Skall kolla upp strömstaren nu i julhegen och dovhjortarna bort mot Främmestad. Tror granen er blev jättefin.

Hälsningar / Christer
Svar från Tgrahm 2010-12-22 20:21
Hej, Christer..

Hahaha!
Ingen gran klädd ännu.. "Bonde söker fru", vettu.. Inget för mig, men de andra.
Strömstaren har jag inte hittat ännu. Dovisarna finns här, men har inte tid. Suck!
Få se hur det blir framöver. Mer snö utlovat, så skyffeln åker fram igen. Fy tusan vad jag ser fram mot barmark nu!!!!

Tack för inlägget..

Ha de..
/Tobbe
Trevliga vinterbilder. Du inspirerar mig själv att ge mig ut i kylan med kameran och ta lite bilder. Det var ett tag sedan nu.
Svar från Tgrahm 2010-12-22 20:39
Hej, Tobbe..

Klart man skall ut, trots vinter..
Att bara vänta till barmark är inte att tänka på.
På med rejäla kläder bara, så...

Tack för inlägget..

Ha de..
/Tobbe
Härliga bilder, och mer snö får vi till jul, nåja, nu börjar jag tröttna på kylan.
Den sista bilden gillade jag skarpt.
Svar från Tgrahm 2010-12-22 20:40
Hej, Bente.

Vi har blivit "lovade" snö, redan imorgon.. Suck.. :-(
Jag vill inte ha mer nu. Kylan kan vara ok, men snön....

Tack för inlägget..

Ha de..
/Tobbe
Tjenare Tobbe och grattis till nyförvärvet! Har ju en likadan och det är finfina grejer :)
Trevliga vinterbilder du bjuder på trots att det där ljuset man gärna vill ha saknas. Imorrn bär det av ner till smålands mörka skogar för julfirande. Det ska snöa, snöa och snöa om jag förstått det rätt. Får se om det blir några bilder, men kameran måste väl luftas nån gång mellan måltiderna ;)
God jul på dig! /Mattias
Svar från Tgrahm 2010-12-22 20:43
Hej, Mattias..

Tack för inlägget..
Jo, denna glugg är något skarpare än Tamron-gluggen. Dock längre närgräns, men det får man ta..Satsade på en fin solnedgång med tillhörande röd himmel. Ack, vad man kan bedra sig. Att bege sig ner till Småland nu kan vara vanskligt. Ta det bara lugnt, och stressa inte, så går det bra.
Vi skall vara hemma, så. Lufta av kameran lite efter snöfallen, så...

Ha de..
/Tobbe
Hej Tobbe!
En trevlig story i ord o bild som du bjuder på, flera av bilderna är riktigt fina och man ser ju stor skillnad när du bytte glugg, gillar stämningen och det blå ljuset i dem, gillar också den från udden, ett härligt friskt o vintrigt Blekinge! Själv har jag ju kött på åteln och sist lämnade jag stativet kvar eftersom jag trodde att jag skulle komma tillbaks dan efter, det står där än.. Det grämer mig att jag ej hunnit men det extrema snödjup runt gömslet + en massa annar stök satte käppar i hjulet, annars hade det nog blivit fantastiska bilder med frostdimmorna som svepte in blandat med en lågt stående sol! -26 var det där ute inatt så midvinternatten har varit hård på gott o ont. Svårt att parkera bilen med de gigantiska vallarna och många har kört fast runt bokskogen men jag bara njuter av vintern, det är så här det ska vara, har grävt mig en liten parkeringsficka vid gömslet iaf!
Hälsningar Måns
Svar från Tgrahm 2010-12-22 22:10
Hej, Måns...

Ett trevligt inlägg du ger här.
Har inte varit ute och fotat på ett tag nu. Fick ett ryck igår, samt idag. Idag, mest för att leta efter tillfällen att testa nytillskottet. Det utföll väl. Det tålde vinterkylan bra, samt presterade efter förväntan. Jasså, du gillar snön ?? Då kunde du fått vår också. Jag ser verkligen fram mot barmark nu. Och då har inte ens vintern börjat! Hur skall detta bli ?? Man får väl bita i det sura, och leta rätt på något roligt då. Spanar efter strömstarar hemma i ån. Vet att de finns där. Gäller bara att hitta dom. Inatt hade vi ner till -24 grader (!!) Har inte upplevt så kallt på länge.

Tack för inlägget..

Ha de..
/Tobbe
Härliga bilder:)) Du måste varit väldigt snäll i år om tomten kom med ny glugg:)) Mvh Christian
Svar från Tgrahm 2010-12-23 08:13
Hej, Christian..

Tack för inlägget.
Jo, det verkar som om man varit extra snäll detta året. 2 nya i väskan. Den senaste skall testas lite mer, när tillfälle ges.. Får väl försöka spana efter lite svart/vitt i forsarna hemmavid. De borde finnas där.

Ha de..
/Tobbe