Ett av de härligaste rekreationstillfällena som kan erbjudas.

Vikten av bildredigering..

Halloj, alla FS-medlemmar..

Har stött på en del utmaningar i diverse teman. Har funderat lite själv på detta och tänkte ge en utmaning till er där ute att fundera på. Har varit medlem i snart 2 år. Fotat aktivt lika länge, lärt mig massor av er alla, samt av mina kompisar hemmavid. Första 2 månaderna undrade jag vad  en "sensorfläck" är, samt vad "oskarp mask" var för något. Har bitvis anammat det där som kallas för "digital bildredigering". Med blandat resultat.

I början var det "Wow, vilka härligt rosa nyanser" eller "Oj vad grön och fin".. Numera sträcker det sig för det mesta till lite kontraster, beskärning, samt oskarp mask.

Men.. Jag tänkte lägga ut en utmaning!!!

Regler:

Lägg in 2 bilder. Den ena måste vara original från kameran. Dvs, inget manipulerande alls. Bara WEB-anpassad. Skit i lutande horisonter, samt sensordamm etc.. Den andra skall vara den ni tänkt presentera på FS i det slutredigerade formatet.

Okej ?? Enkelt, eller hur ??

Jag tänkte presentera följande alster.

1: Oredigerad variant.

 

Denna är "Rakt-ur-kameran" Bara WEB-anpassad.

2: Redigerad variant.

 

Kallar denna för "Trolldans". Har fått fantastiskt fin respons på denna, och tycker att den väl representerar vad som kan åstadkommas med redigering.

Passar denna utmaning vidare till Bente Liebman och Mattias Söderberg..

Lycka till!

/Tobbe

 

Inlagt 2010-03-17 20:32 | Läst 3011 ggr. | Permalink
...tyckte faktiskt bättre om den första...funderar på hur den hade blivit om den blir tonmappad i Photomatix...
Svar från Tgrahm 2010-03-17 20:54
Hej, Pierre..

Hahaha! Ja, där ser man vad som kan förbättras, eller förstöras med bildredigering. Hur gjorde man förr ?? Maskade av med skärmar, filter, eller beskar bilderna. Idag finns så många digitala vektyg, så...

Tack för ett fint inlägg..

Ha de..
/Tobbe
Tjena Tobbe,
Ojoj, det var en utmaning som heter duga. Själv har jag ju inte fotat så länge så jag är ungefär på nivån som du nämner "Wow, vilka härligt rosa nyanser" :)
Å andra sidan är den här typen av utmaningar och "övningar" utvecklande och kul, så jag hakar självklart på. Får kika lite i det magra arkivet eller försöka åstadkomma något de närmsta dagarna. Jag återkommer.
Angående din bild så har jag kommenterat den vill jag minnas och jag tycker mycket om den bilden. Kul att se "originalet" som är en annan typ av bild, men också den mycket bra tycker jag.
Nu kommer en "nybörjarfråga", bara WEB-anpassad, med det menar du ner till rätt stlk endast eller, ingen skärpa eller kontrast eller något, heeeelt oredigerad förutsätter jag? /Mattias
Svar från Tgrahm 2010-03-17 21:15
Hej, Mattias..

Tack för inlägget..

Ja, med "oredigerad", så avser jag att det enda du får göra är att anpassa till "1024, 800k"-regeln. Ingen skärpa, eller annat. Som det ser ut från kameran, men bara anpassat för FS. Det är allt..

Lycka till.. Ser fram mot detta, då det kan bli utvecklande för andra också. Okej, du är inte Guld-medlem, men lägg ut en i landskapspoolen och ge förklaringen till detta blogg-inlägget, så är det ok.. Så länge vi håller kreativiteten uppe, så är det ok..

Ha de..
/Tobbe
Kul Tobbe, sådant här gillar jag. Jag började ju med ett album före och efter, men....det avstannade, bilderna finns kvar. Jag kommer att utmana detta, men får nog vänta till helgen, har lite tidsnöd just nu-:)Din färdiga bild är hur fin som helst, mycket bättre än direkt ur kameran.Du vet ju hur jag gillar att photoshoppa.Återkommer
Svar från Tgrahm 2010-03-17 21:39
Hej, Bente..

Ja, jag förväntar mig riktigt bra kontrast nu. En "skitbild", och ett mästerverk. Hitta ett bra alternativ, så vi håller detta igång lite. Det dröjer innan snödropparna och krokusarna visar sig, så tid torde finnas..

Kör hårt!

Ha de..
/Tobbe
Tyckte faktist om den första bilden bättre än den redigerade.
Kul utmaning,just nu har vi fått en utmaning från läraren i Jim Brandenburg stil, att bara ta en bild,en exponering per dag. =)

//erika
Svar från Tgrahm 2010-03-18 09:40
Hej, Erika..

Tack för inlägget..
Att bara ta en bild, en exponering om dagen är verkligen utmanande. Det sätter vekligen kreativiteten på prov. Man lär sig kameran i alla fall.. Men.. Fuska inte då.. ;-)

Ha de..
/Tobbe