Livet, konsten och tekniken

Gott Nytt år 2010!

Nu är det nytt år och därmed dags att avge nyårslöften.

De senaste åren har jag haft ett väldigt framgångsrikt löfte: Att titta mer på TV. Nu tycker jag ju inte att det finns så väldigt mycket kul att se på TV, så i år får det bli ett nytt löfte.

Mitt nyårslöfte i år blir att inte köpa några lågenergilampor under 2010, utom absoluta nödfall. Vill inte ha de otäcka kvicksilverbemängda tingestarna i mitt hem. Är desssutom tveksam till om de verkligen sparar någon energi eftersom det tar minst en kvart innan de lyser ordentligt. Hittade några halogenlampor i affären som fungerar betydligt bättre och skall försöka hålla mig till dem.

Ett fotografiskt nyårslöfte vill man ju också ha. Under 2009 imponerades jag av Thomas Melderts nyårslöfte att exponera minst en film i var och en av sina kameror. Något som han också lyckades genomföra trots att antalet kameror ständigt ökade under året.

Att matcha detta blir nog svårt, så därför får jag försöka mig på ett mindre projekt: Att varje månad genomföra ett litet "fototema". Januaris tema blir nog nattbilder. Det passar ju bra nu när det är natt nästan dygnet runt.

Jag skall också lägga upp en mapp med bilder på och av mina "retro-kameror".

Sen får det vara slut med löften. Det kommer att bli ett intensivt år utan alltför mycket fritid, så mycket av mitt fotograferande kommer nog att bli jobbrelaterat. Hoppas få god användning av den nya S90'n där. I mån av tid tänkte jag också hålla lite koll på byggena på Odenplan, men de skall ju hålla på ett antal år så det kommer att finnas tid för dem. Återkommer till det i bloggen.

Gott Nytt 2010 önskas ni alla av Ylva!

 

Inlagt 2010-01-01 23:34 | Läst 828 ggr. | Permalink
Gott Nytt själv, Ylva! :-)
Jag delar din motvilja mot lågenergilampor. Just nu kollar jag en helt ny typ, LED-lampor för vanliga lampsocklar. Tänder direkt, ger ett behagligt ljus, är otroligt driftbilliga (genom en verkningsgrad som jag tror ligger en faktor tio över vanliga lågenergilampor). Hittills har jag inte hört att de är miljöfarliga på något sätt.

Så har vi det där med nyårslöften... det där med att titta mer på TV, var det ett skämt? :-) Jag får bestämt fundera själv över ett fotografiskt nyårslöfte, det har inte blivit av ännu. Men det kan vara bra att ha någon vision att jobba mot.

Lycka till med dina egna löften, jag ser fram mot att få se resultatet!
Svar från ylva_h 2010-01-02 11:33
Nä, inget skämt ;-) Tyckte det var en lagom ambitionsnivå för ett nyårslöfte... Det kom till i en period när det var mycket jobb med att skjutsa runt barnen på kvällarna och mycket kvällar på jobbet. Så det blev litegrann en symbol för att ta undan lite tid för sig själv.

LED-lampor skall jag titta efter. Det borde ju finnas här med. Att slippa utrymma hela lägenheten om en glödlampa skulle gå sönder är väl värt en extra krona!
Det var ett spännande grepp med månatliga teman! Ser också fram emot dina retrokameraalbum. Jag har just nu lite dålig koll på vad du har =) Jag tror det är fler än vad du har i kameraväskan.
Svar från ylva_h 2010-01-02 11:36
Det har du rätt i, och fler blir de! Fick just en Olympus Trip som jag inte har hunnit kolla tillverkningsår på ännu.
Fotograferade ett gäng innan jul, men har inte hunnit lägga upp dem ännu. Måste byta ut ångdatorn, man hinner både koka kaffe och dricka upp det innan Photoshop har startat ens.