Livet, konsten och tekniken

På världens tak?

Bestegs Mount everest redan 1924, långt innan Hillary och Tenzing nådde toppen 1953?


Enligt tidningen NY Teknik kan en försvunnen Vest Pocket-kamera innehålla bilder som viar att Hillary och Tenzing inte var först att bestiga Mount Everest. Om den hittas vill säga.

Det var de brittiska bergsbestigarna Andew Irvine och Georg Mallory som redan 1924 gjorde ett försök att nå toppen. Med sig hade de en Kodak Vest Pocket-kamera. Tyvärr omkom de båda under försöket. Men flygbilder visar att de var nära målet innan de försvann. Mallorys kropp har hittats, men inte Irwine som var den som fotograferade. Nu planeras en expedition för att försöka hitta Irwine och med honom eventuellt kameran.

 Läs artikeln här: http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article716574.ece

En detaljerad instruktion om hur filmen skall tas omhand ifall den skulle återfinnas finns också.


Vest Pocket kamerorna är inte så ovanliga på Tradera och går fortfarande bra att fotografera med. Kanske någon vill upprepa deras (eventuella) bragd och ta ett nytt kort från toppen?

Kodak Westpocket

Denna kamera har jag inte lyckats ta några bilder med ännu. Bälgen visade sig ha vissa små ljusläckage trots säljarens försäkran om "gott skick". Har gjort ett oetiskt försök att laga dem med svart skofärg, så en vacker dag kanske den kommer i bruk igen. Everest får nog vara för min del dock. 

Inlagt 2010-03-11 22:58 | Läst 3830 ggr. | Permalink
Vest Pocket.
Svar från ylva_h 2010-03-12 20:29
Sorry. Skall bättra mig i framtiden ;-)
Man kan ju hoppas att de verkligen hittar honom och kameran och sedan lyckas framkalla filmen. Högintressant.
Svar från ylva_h 2010-03-12 20:33
Minns du hur det gick med filmerna från André-expeditionen? Har för mig att de hade en del oframkallat som de försökte processa i samband med att de renoverade museet för en 15 år sedan. Kommer inte ihåg att jag hörde hur det gick. Får försöka "googla" på det när tid infinner sig (efter kampanjen).
Kul att dom två första som kommenterade detta inlägg, är just dom två som jag hade velat se på toppen med en Vest Pocket. :)
Svar från ylva_h 2010-03-12 20:37
Skall vi skramla till en bestigning? ;-)
Kanske en VÄST pocket. Ser fram emot att se bilderna du tar med den. Tar med dem till klubben, visst :-))
HA de' bra!//Kurre
Svar från ylva_h 2010-03-12 20:36
Får se vad det kan bli. Nu får jag nästan lite prestationsångest...
Ha de bra du med.
Jag har för mig att man måste komma ned levande om en bestigning verkligen ska räknas. I alla fall om det ska ge hjältestatus. Men kanske jag har fel. Det är ju viktigt att vara först, nästan det enda som verkligen räknas som något. Ifall Hillary inte var först kanske dom retroaktivt stryker hans adelskap? :-)
Svar från ylva_h 2010-03-12 20:28
Ja det kan ju bli intressanta överväganden där ;-)
Fast hursomhelst så är de ju de första som kom ner levande, så det kan väl berättiga till adelskapet i alla fall? De som bestiger nu går ju mest med guide och kommer inte alltid ner levande i alla fall.
Dessutom är väl Hillary död sen länge, så det skulle mest bli släktingarna som drabbades och de får väl hitta på något hjältemodigt själva...
Det är kanske dags att börja med höghöjdsträningen...

Hoppas ni kommit till rätta i "kyrkan".

/Olle :-)

Blev det Fed:en?
Svar från ylva_h 2010-03-12 22:59
Ja nu är allt på plats. Tyvärr har det varit dåligt med tid att fotografera. Ingen kamera med film kom med heller, hade inte tid att få igång något helt enkelt. Få se om jag blir "hemförlovad" en stund, då kan jag ladda någon av de "riktiga" kamerorna.