Livet, konsten och tekniken

Expedition i österled, del 1: Varning för försäljare!

Med målet att sälja in hur nyttigt det är med experiment i tyngdlöshet drog "Ylvas enmansshow" till Bulgarien häromveckan. Packningen bestod av en "silverlåda" fylld med informationsmaterial och en rulle affischer. Extra lockbete i form av godis och "reflexraketer" var också nedpackat. Målet var en bulgarisk skidort utanför Sofia vid namn Borovets där det skulle hållas en konferens på ämnet "Foams and Droplets". Låter kanske lite smalt, men ett par hundra deltagare hade ändå samlats för att dryfta detta. Ämnet har en ganska stor tillämpning inom matproduktion och kemi-industri så det är inte så konstigt som det låter. Säkert har ni ätit choklad med "skumfyllning", druckit en espresso eller varför inte ett glas champagne? Alla som tillverkar detta är mycket intresserade av att få "rätt" skum i sin produkt så det utförs mycket både grund och tillämpad forskning inom området.

Madame in action: Får det lov att vara ett rymdexperiment? Inte det? Då får jag kanske fresta med en liten parabolflygningskampanj i stället?

Eftersom konferensen råkade ligga på en "europeisk" tidpunkt, dvs mitt i våra svenska semesterperiod passade jag på att stanna kvar över helgen och kolla lite på vad Bulgarien kunde erbjuda. Landet var en vit fläck på på min karta måste jag tyvärr erkänna.

Borovets ligger i ett naturreservat 10 mil söder om Sofia. Det finns kabinbana upp till toppen där man har en härlig utsikt. Så här års är det fint att vandra i området, men mest populärt är "downhill" cykling. Kanske något för er med cyklomana tendenser? Går lite väl fort för min smak!

Här kan man köra nedför!

och man behöver inte gå upp heller.

Den lokala orten Samovets är ingen större turistmagnet, men fin kvällsbelysning hade de.

Kvällsliv på piazzan.

Gigantisk relief på hus.

Gammal brunn.

Spökhus?

Lokal hjälte.

Vatttenkonst.

 

Mer vattenlek.

Inlagt 2010-07-29 15:38 | Läst 1660 ggr. | Permalink
Tjusiga omgivningar måste jag säga.
Jag får erkänna att det är en även av mina många vita fläckar.

Både vätske- och metall-skum?

Skönt att bli påmind såhär när slutet närmar sig.
Jag hade lyckats tänka bort det mesta under semestern.
Tills nu... ;-)
Svar från ylva_h 2010-07-29 21:45
Får be om ursäkt att jag störde i semestern! Har inte riktigt lyckats släppa taget än, och snart är det dags att vara "på" igen. Suck!
Tur att de hade så snygg belysning. Den där konferensen höll på långt fram på kvällarna...
Fina miljöer, jag har heller aldrig varit i Bulgarien
Finns ett par andra vita fläckar på min karta också
Siktar på att kanske besök Berlin i höst
/Bengt
Svar från ylva_h 2010-07-29 21:49
Verkligen värt ett besök. Inte så dyrt heller, om man håller sig borta från kusten. Tyvärr verkar det inte gå något direktflyg för tillfället så man får ruva i Wien eller någon annan håla några timmar på vägen. Något av det mest kaotiska jag har varit med om på länge.
Funderar också på Berlin, kanske i kombination med en kort utflykt till Dresden. Har inte varit där på flera månader så jag börjar få abstinens, och så måste man ju få chansen att besöka tekniska museets kameraavdelning någon gång.
Södra Europa har både ett fantastiskt landskap och en fantastisk historia. Jag tänker på historikern och författaren Alf Henrikson, som i sin bok Etruskerna jämför Italien med Sverige, det senare "ett platt land där aldrig någonting hänt"! Ord och inga visor, men jag kan förstå att de svindlande vyerna runt Gardasjön, och det svindlande djupet i den italienska historien kan framkalla sådana känslor. Och det är nog något liknande med Bulgarien.
Även om jag är cykloman skulle jag inte åka ner där. Håller mig till "platten":-))
Läckra bilder på spökhus och vattenlek.
En massa bra//Kurre
Jodå jag har druckit champagne någon gång och känt mig lite tyngdlös, ett tag.
Roligt att du fick möjlighet att se lite också på resa i arbetet. För mig har det blivit lite dåligt med det vid jobbresor. Bulgarien passerade vi i så hög fart det gick med buss på väg hem från Indien 1977.
Stiliga kvällsbilder. Färgat ljus verkar dom förtjusta i.
mvh
Pa