Livet, konsten och tekniken

Järtecken i skyn

I dag kunde man se ett intressant ljusfenomen i Stockholm. Det var "vädersolar" i form av en regnbåge med ljusa punkter i toppen och vid sidorna. Tyvärr lyckades jag inte fotografera hela fenomenet, men här syns en liten del. Det var förvånande ljusstarkt.

vädersolstavlan i Storkyrkan finns ett liknande fenomen beskrivet, från 1535. Förr trodde man att sådana här ljusbågar varslade om kommande händelser som krig och liknande. Det kan ju vara intressant att filosofera om vad detta kan varsla om. Bostadsmarknadens sammanbrott?

Inlagt 2010-12-08 23:05 | Läst 3088 ggr. | Permalink
Clas Svahn skrev om det där i DN:

http://www.dn.se/blogg/markligheter/2010/12/02/vertikalpelardags-8647

Han kallar det vertikalpelare. Jag vet mig aldrig ha sett det eller ens hört talas om det. Men det var tydligen ett riktigt praktfullt skådespel i början på månaden. Och nu har det alltså inträffat igen?

Är det för övrigt inte anmärkningsvärt att när människan sett märkliga tecken i skyn och inte kunnat förklara dem, så är det snarare olyckor än motsatsen som man antagit att det varslats om.
Jag kan inte se vad din bild visar. Men om "pelaren" var ovanför solens läge så är det troligen en"sun pillar". Om solen står ca 22 grader till vänster om fenomenet en annan, en "sun dog", en bisol.

Wikipedialänken ger vad jag kan se bra informtion. Den vetenskapliga förklaringen till fenomenet ovan och vädersolstavlan finns på www.atopics.com. Och en massa intressanta foton varav några vackra också.
Det var inte fråga om vertikalpelare, utan halo.
http://www.dn.se/sthlm/ovanligt-solfenomen-over-stockholm-1.1223695 finns fler bilder från idag.
Jag lyckades precis få med hela diametern med Ixusen, vilket innebär att det måste ha varit 22-gradersvarianten.
Jaha, nu har jag också sett i DN att det faktiskt var en vädersol och ingen vertikalpelare.
Ja den där var vi många som jagade igår, kul att även du fångade den på bild Ylva. Den där vädersoltavlan måste jag kolla in, det verkar intressant.
mvh Tommy
Kul att ni blev så engagerade!

Clas Svahns artikel är faktiskt refererad i wikipedia-länken om ni tittar lite noga. Intressant som vanligt.

På min bild har jag gömt solen bakom huset för att man skall se hur oerhört stark halon var. Förmodligen en bisol just där?

Det skall bli klart och kallt i morgon, så kanske vi som missade i går får en ny chans. Gardera med något vidvinkligt alltså!

God jakt önskar Ylva