Livet, konsten och tekniken

Bälgaspelet

En av de snyggaste kamerorna i min "samling" är denna Kodak Junior 620.

Kodak Junior 620

Som namnet säger använder den 620-film som inte finns att köpa längre. Man behöver dock inte vara så avancerad att man sätter igång och spolar om 120-film till gamla 620-spolar, det går bra att ta en avbitartång och klippa ner gavlarna på en vanlig 120-rulle in till filmnivån, så passar den hyggligt. Man bör förstås kolla att den kan rotera obehindrat innan man stänger kameran.

Det här är en hyggligt avancerad kamera med inställning av både avstånd, bländare och tid. Man behöver alltså använda exponeringsmätare eller "sunny16" för att få korrekt exponering.

Strömkajen

"Brilliantsökarenpå objektivet är inte helt lätt att använda, men som tur är är kameran även utrustad med "sportsökare", två uppfällbara ramar på sidan.

Eftersom den är hopfällbar tar den inte så mycket plats utan är lätt att ta med.

Och så här ser den ut "In action":

 

Inlagt 2010-02-14 23:04 | Läst 4060 ggr. | Permalink
De där briljantsökarna är precis värdelösa! Rejält lång brännvidd ger naturligt perspektiv i bilden kan jag se. Optiken ska vara en anastigmat, men kanske ingen riktig höjdare. Men det går att ta bilder med den, inte dåligt för en sådan veteran! Att korrekt avgöra tid, bländare -- och även avstånd -- var en avancerad gissningslek på den gamla tiden, efter vad jag hörde av min far.
Svar från ylva_h 2010-02-15 22:18
Ja man ser inte så mycket i dem, och svåra att rengöra från ett halvsekels damm kan de också vara.
Även min Minox 35 GT hade "guessfocus" så man vande sig vid att gissa avstånd. Det lyckades förvånansvärt ofta faktiskt.
Det är lite kul att gå med en bälgkamera på stan =)
Svar från ylva_h 2010-02-15 22:19
Ja folk kollar lite extra ;-)

Träffade några kompisar när jag var ute med lådkameran och tog ett kort på dem. De blev väldigt förvånade när de fick en kopia på resultatet!
Som Ernst Göran säger är ju brilliant-sökarna i princip värdelösa för komponerande. Enda chansen är om man kan hitta något lätt identifierbart, som hus, stolpar, träd, eller annat. Det gör det ju också mer spännande vid framkallning, när man får se vad det blev. :-)

Fin bild där vid Strömkajen. Motljuset har sin charm. ;-)
Snyggt med originalväskan också. :-)
Svar från ylva_h 2010-02-15 22:14
Väskan är fin, rentav lite elegant. Kul att den har överlevt eventuella alernativa användningsområden. Tyvärr färgar den av sig...