Livet, konsten och tekniken

Cykelfotografen

Nu är det ju dags för vintertid igen till helgen. Ni vet, ställa in grillen och sådär. Fast jag föredrar att tänka mig att man får sova en timme längre på morgonen.

Eftersom det bara blir mörkare och mörkare så insåg jag att det var hög tid att prova ett litet projekt som jag har funderat på ett tag: Att ta lite bilder från vägen till jobbet. Och då vore det ju roligast om man kunde ta dem "on the fly", dvs från cykeln, utan att behöva stanna först.

Så fram med digitalkompakten, montera den på gorillapoden och knöla fast ekipaget på styret. Handremmen runt ringklockan som extra säkerhetslina. Avtryckarknappen placerades bekvämt nära höger pekfinger.

Ute på gatan korsar en gatsopare min väg i uppförsbacken. Det ser man inte ofta, men jag har fullt upp med att hålla koll på trafiken i korsningen och hinner inte trycka av.

På Norrtullsgatan blir jag omkörd av ett cykelbud som snabbt försvinner i fjärran. oskärpan beror doch inte på hans fart.

På väg ner mot Norrtull spanar jag ivrigt för att se om trafikljuset håller på att slå om, där är ofta seg väntan på grund av arbetena, när en röd BMW-sport får syn på en ledig P-plats och börjar backa med följd att alla efterföljande fordon måste tvärbromsa. Inget fotoläge här heller. Som tur är är det inte halt.

Rullar på längs Hagaparken och kör om Parkförvaltningens tjänstefordon som blåser bort nedfallna löv. Mötande trafik får finna sig i att tryckas upp i de vildvuxna buskarna.

Längst kyrkogården var det mycket nedfallna löv, bäst att akta sig, tre kollegor vurpade med sjukskrivning som följd förra veckan. Lite lättare att trycka av i nedförsbacken i alla fall.

Underfarten vid Hagalund är fin, men råkar komma åt inställningarna och får en skakig filmsekvens i stället för foto.

Vid Solna polishus är det många vackra träd. Hoppas ingen polis ser kameran, de kan nog ha lite synpunkter. Sen kommer en härlig nedförsbacke, men oj, en hel förskoleklass på väg på utflykt så här får jag stanna.

Passerar en målmedveten dam med gåstavar.

Sista backarna upp och ned,  och jag kan rulla in till jobbet och parkera.

Summering:

Det var kul att fotografera från cykeln, men man måste ha minst 90% uppmärksamhet på trafiken hela tiden. Digitalkompakt är inte det optimala kameravalet: För små knappar och autofokuserar på fel saker. Bättre att ha en "konventionell" kamera där man kan ställa avståndet och en trådutlösare att placera vid tummen. Monteringen måste vara stabil. Gorillapoden var för klen och ekipaget vibrerade en del. Som synes blev det både oskarpt och snett.

Skall nog göra ett nytt försök nästa säsong!

 

 

Inlagt 2009-10-22 21:45 | Läst 2197 ggr. | Permalink
Kul bildreportage. Ett sätt att få fler och bättre bilder kan ju vara att *gå* till jobbet en dag! :-)

Själv slutade jag cykla för många år sedan. Det är ju livsfarligt! Alltför många jag känner har drabbats av mer eller mindre allvarliga olyckor på cykel. Så snälla du, var försiktig!
Kul projekt! Och det går att utveckla som du säger. Du är ju ingenjör och har väl experimentlusta så det räcker för många säsonger =)