Livet, konsten och tekniken

Hagalen?

Mässor är tröttsamma. Efter att ha gått runt i ett antal timmar på fotomässan, pratat med försäljare och sett en otrolig massa bra fotografi var mitt motstånd nedbrutet. Så när jag fick se en Canon digitalkompakt med fulla möjligheter till manuella inställningar insåg jag att miljökris eller ej, detta underverk måste bli mitt!

En ny kompis som får plats i handväskan hade jag önskat mig länge och S90 verkade ha "allt". På vägen hem vaknade samvetet. Visst var priset bra, men borde jag inte ha gjort en marknadsundersökning först? Hade jag kanske blivit nöjdare med en Lumix Lx3? (Varför inte Panasonic hade med den på fotomässan är en total gåta för mig, finns det någon av deras kompaktmodeller som fotografer kan vara mer intresserade av?). Och var det inte mer prioriterat att byta ut min 7 år gamla dator?

Väl hemma fick paketet ligga oöppnat  i över en vecka. Men sedan var det äntligen dags att packa upp (eller unboxing som det heter nuförtiden...). Första intrycket var att kameran var väldigt svart och slät. En liten kant som fungerar som handgrepp hade varit bra. Den känns lite som en tvål. För utom det ger den ett solitt och trevligt intryck. Knappar och menyer påminner mycket om min gamla Ixus. Ett litet minus för att handlovsremmen inte har något "stopp" för att låsa den runt handen. Denna enkla finess har jag haft mycket nytta av på Ixusen. Det känns lite "B" att det inte finns på den dyrare modellen. Kameran är lite tyngre och dubbla fästen för en vanlig kamerarem hade också varit OK att ha. Manualen är däremot en katastrof. Ett blad som kan sammanfattas med "sätt i batteriet i kameran och väljaren på gröna pricken så är det bara att trycka av sen". Resten finns på en CD.

Några första snaps visar att bildkvaliten verkar hålla vad den lovar. Ser fram emot julledigheten får att hinna prova lite mer. Det har varit ite för mycket övertid sista veckorna för att den riktiga fotoglädjen skulle hinna infinna sig ännu.

Yngst och äldst i kamerasamlingen, lika som bär!

En intressant observation är att S90'n påminner ganska mycket om den äldsta kameran i min samling, en Kodak Westpocket från ca 1915. Bälgen är ersatt med ett teleskop, annars är de lika som bär. Inte mycket till nytänkande på nästan 100 år. Kanske för att detta är ett ganska praktiskt format?

Inlagt 2009-12-21 23:13 | Läst 1670 ggr. | Permalink
T o m mindre än en Vest Pocket!
Utvecklingen har gått framåt på 80 år. :-)
Svar från ylva_h 2009-12-21 23:32
Man får va gla för det lilla ;-)
Men nåt "autographic" finns det inte, man måste hålla sånt i huvudet nuförtiden.
Vilken karaktärstyrka, att låta den ligga ouppackad i en vecka! Eller var det striden med samvetet som måste slutföras först? :-)

När min egen dator var 6 år gammal bedömde jag att det var hög tid för utbyte. Jag ångrar mig inte, bildbehandlingen blev klart smidigare med den nya maskinen. Ska tillägga att jag inte skulle drömma om att fixa bilder på skärmen till en laptop. En stationär med digitalt kort är ett måste.

Varmed inte sagt att en liten kamera i fickan inte är ett måste också. Fast det står ännu bara på önskelistan. Mig egen dröm är en Leica X1.
Svar från ylva_h 2009-12-23 14:03
Tog ett tag för mig att komma i fatt att jag verkligen hade köpt en ny kamera. Som en kollega kommenterade "typiskt tjejer, jag hade sitit upp paketet redan i bilen!".
Egentligen är ju marknadsundersökningen en stor del av nöjet, så det var lite dumt att missa det steget.
Men nu tror jag den kommer bli en god kompis framöver. Jag har tagit otroligt många bilder med föregångaren. Gäller bara att förhindra att den åker till Paris med dottern. Tvingas nog offra Fed-2'an för att säkert få den kvar ;-)
Jag lyckades gå på fotomässan utan att väcka habegäret. Kanske berodde det på att jag redan ägde den enda analoga kameran på mässan =)
Men jag har kikat lite på den där S90 nån gång på nätet. Den verkar ok.
Svar från ylva_h 2009-12-23 14:05
Du får passa på att klämma lite på S90'n när du kommer förbi nästa gång. Lite Volvokänsla både i design och namn.
Mer analogt på mässan, det vore ett nyårslöfte att komma med!