Livet, konsten och tekniken

Målet nalkas, bit för bit

Så var det dags att integrationstesta. Efter ett och ett halvt års arbete på hemmaplan så skall man få se att ens egen bit passar ihop med de andras. Så det är verkligen spännande att packa upp och lämna över vår "experimentmodul" i de tyska kollegornas händer.

Steg för steg byggs raketnyttolasten ihop.

Ett stycke svenskbyggd materialforskning placeras varsamt ovanpå ett stycke tysk rymdforskning. Allt skall stämma och komma rätt i förhållande till vartannat.

Till sist monteras spetsen. Den innehåller bla. fallskärmen som raketlasten skall landa med så småningom och sändar/mottagarsystemet som används under flygningen..

När allt är monterat placeras hela midevitten på skakbordet för test. Här kan man simulera alla påkänningar som blir under starten.

Och sen är det bara att fortsätta till ESRANGE för att montera lasten på den riktiga raketmotorn. 

Inlagt 2010-03-07 21:50 | Läst 1651 ggr. | Permalink
Det fascinerar mig varje gång jag tänker på hur länge ni jobbar med projekten för att sedan flyga några minuter i mikrogravitation. Ett jättekul jobb men ett kort nöje!
Svar från ylva_h 2010-03-07 22:10
Tolv minuter är väl inte så kort? Jag lovar, när man sitter där och kör känns det oändligt långt...
Och våra data räcker länge! De stackars forskarna kan sitta och peta med dem i flera år!
Du kanske kan smyga dit en egen liten kamera på utsidan så du får egna bilder från rymden. Vi har vit gaffatejp på jobbet:-)
Svar från ylva_h 2010-03-07 23:00
Bra idé! ;-)
Vi har faktiskt tänkt på det, det blir en liten videofilm från rymden varje flygning. Så om du tvekar om ifall jorden är platt eller ej så kan jag ge dig ett tillförlitligt besked på den punkten...
Kul att få inblick i ditt arbete
12 minuter är långt ibland
Svar från ylva_h 2010-03-07 23:01
Särskilt före start!
Oj sån't där trodde jag var superhemligt. Och allt passade ihop???
Svar från ylva_h 2010-03-08 14:00
Nej, det här är ju forskning och därför inte så hemligt. Det intressantaste (= själva forskningsinstrumenten) sitter ju inuti "röret" och syns inte.
Och ja, allt passade ihop som det skulle. Fattas bara, det är ju inte första gången!
Och allt höll när det skakade så nu är det full fart mot Kiruna.