Livet, konsten och tekniken

Oh baby baby!

Minstingen i min kamerasamling är en Zeiss Ikon Baby Tengor. Detta är en "lillasyster" till Box Tengor som använder 127-film. En mycket enkel lådkamera. Den verkar vara tillverkad i stålplåt och har överlevt sin vistelse i min leksakslåda med bara lite slitage på dekorpappret och en något skev bakre sökare.

 Baby Tengor

En egenhet med den här kameran är att man måste lyfta främre delen av sökaren, trådramen, för att aktivera avtryckaren.

Baby Tengor

För övrigt är det en mycket enkel kamera med fix bländare och fixfokus. En tid (ca 1/50 s) och "T" som man får genom att dra ut den lilla spaken vid frammatningsveven. Det finns inget skydd mot dubbelexponering så det gäller att hålla ordning på om man har tagit något kort eller ej!

Älvkarleby

Bilderna blir inte jätteskarpa, kanske för att kameran är såpass lätt. Att luta sig mot något fast underlag kan vara bra. Ni ser väl hägern på en sten i forsen ;-)

Grönsöö

Bästa skärpan verkar man få på ett avstånd mellan 2 och 3 m. Optiken är inte vidvinklig.

Kameran rekommenderas inte för resor. Man blir garanterat utplockad i säkerhetskontrollen: "What is this box in your bag?" "It is an old camera"  "Can you take it out please" och så står det två eller tre kontrollanter och vänder och vrider på den. "Can you open it?" "No, there is a film inside" "Film ???" och så får den åka fram och tillbaka i röntgenapparaten ett par vändor.  Till sist fick vi gå igenom i alla fall. Den digitala röntgenkameran som jag hade med fick inte hälften så mycket uppmärksamhet. Den brukar annars underhålla kontrollanterna i åtminstone tio minuter.

 

Inlagt 2010-01-17 13:11 | Läst 3464 ggr. | Permalink
Kan tro att säkerhetskontrollen blir nyfikna på den där :D
Verkar vara en trvlig liten låda i alla fall!
Ja de var väldigt förbryllade! och Dresden borde ju vara en riktig kamerastad...
Jag är uppriktigt förvånad över att min gamla leksak faktiskt tar lika bra bilder som Instamaticen gjorde!
Hägern missade jag =) Men att färgbilden är från Grönsöö gick inte att undgå. Strålande resultat från en så enkel kamera!
Svar från ylva_h 2010-01-17 16:12
Hägern sitter på den mittersta av de tre stora stenarna - tror jag. Minns faktiskt inte riktigt ;-)
Färgbilderna blev en positiv överraskning. Men exponeringsspärr är något man skulle önska, lyckades dubbelexponera flera stycken denna gång.
Jag gissar att om bilderna har skakningsoskärpa så beror det inte på att kameran är lätt utan på lång slutartid. Är du säker på att tiden är 1/50? Att din Instamatic tog bilder av samma kvalle tycker jag vittnar lite dåligt om Instamaticen. ärligt talat. Jag Själv hade jag ett tag en Kodak Brownie, och den var avgjort bättre, fastän den var ytterst enkel.

Jag hade också en gång en liten lådkamera för 127 film, ungefär samtida med din lill-tengor. Den tog verkligen inte bra bilder.

Har du varit på en Ayurveda-salong? Jag tycker att du ser häftigt uppfiffad ut på profilbilen! :-)
Svar från ylva_h 2010-01-17 19:20
Jag tror oskärpan mest beror på att avtrycket är lite dumt utformat och placerat så man lätt trycker ner hela kameran. Säkert var det likadant på din Box-tengor? Sen upptäckte jag nyss att bästa skärpan är på 2-3 m, och inte på oändligheten som jag hade trott. Borde ha tagit andra bilder alltså!
Det var samma problem med pocket-kamerorna, det var så lätt att trycka ner hela kameran när man tryckte av.
Ja, visst blev jag fin ;-) Kände att det var dags för förändring. Den perfekta projektledarlooken!
Jag tror jag har hittat hägern! :-)

När det gäller fixfokus var det vanligt att de fokuserade på 2 - 3 meter. Tillsammans med den lilla bländaren blev det en bra hyperfokal-inställning. Just att kunna utnyttja hyperfokalen var nog en stor anledning till att de enkla kamerorna hade en såpass liten bländare.

Skall bli kul att se dig i den nya hårfärgen imorgon! ;-)