Annons
Artiklar > Årets kameror 2023 – hela listan!

Årets kameror 2023 – hela listan!

Vi sammanställer årets kameranyheter med länkar till tester, prisjakt, specifikationer, recensioner och forumdiskussioner om kamerorna.


Januari

Panasonic Lumix S5 II

En välkommen uppföljare till en populär fullformatskamera visar framfötterna med sin fasdetekterande och kontrastavkännande hybridfokus. Läs vårt test där vi ger den Bra köp.

Panasonic Lumix S5 IIX

Den som vill spara video i råformat får skaffa specialmodellen Lumix S5 II X som kan lagra 5,8K i Apple ProRes Raw på en Atomos-enhet, samt trådad och trådlös IP-streaming och USB-tethering. 

Februari 

Canon EOS R50

Nya Eos R50 kan liknas vid en krympt Eos R10 och en R-motsvarighet till Eos M50. Det finns något lockande med små kompetenta kameror. Canon Eos M50 är en sådan och nu kommer dess motsvarighet inom Eos R-systemet. Canon Eos R50 delar teknik med Eos R10. Det innebär samma 24 megapixel-sensor, autofokus och sökare. Skillnaderna är, förutom det mindre formatet, att R50 har något lägre hastighet vid serietagning (15 bilder/s med elektronisk slutare och 12 bilder/s med mekanisk). 

Canon EOS R8

Canon har tagit sitt minsta kamerahus för fullformat och stoppat in den snabba sensorn från Eos R6 Mark II. Resultatet är en kompakt kamera som är utmärkt för att fotografera flygande fåglar eller actionögonblick. Bra köp enligt vårt test.

Sony ZV-E1

När Sony 2020 släppte ZV-1 – tillverkarens första dedikerade vloggkamera – blev den snabbt mycket populär bland videokreatörer världen över. Inte minst tack vare flera smarta funktioner anpassade för just vloggare. Sedan dess har Sony byggt vidare på konceptet och nu finns även ZV-E1, Sonys första vloggkamera med fullformatssensor. Läs vad vi tyckte om kameran.

April

Leica M11 

Leicas M-serie är legendarisk. Från att ha varit ett allroundsystem är målgruppen främst flanerande fotografer. Så här fungerar nya Leica M11 för gatufoto. Vi ger den toppklass i vårt test.

Maj

Nikon Z8

Nikon har bantat ner stora Z9 till en mer smidig Z8 utan att göra avkall på avgörande prestanda. Det är generöst, imponerande och tacksamt för alla Nikon-entusiaster. De enda som inte välkomnar Nikon Z8 är möjligen de som investerat i den dyrare Nikon Z9:an, ­eller de som hoppas på en mer högupplöst ­modell à la Sony A7R V – som bjuder på 61 megapixel till skillnad från de 46 i Nikon Z8. Skillnaden mellan dessa båda är dock inte så stor som den låter; omkring 10 procent i verklig förmåga att återge detaljer. Nikon Z9 och Z8 delar sensor och processor. Nikon har inte snålat utan låtit Z8 få nästan alla funktioner som Z9 har. Några av de små skillnaderna är mindre batteri, nivån av vädertätning och att Z8 saknar GPS och uttag för Ethernet. I stället har Z8 dubbla USB-C-uttag och därigenom kan man ansluta till trådnätverk via en adapter. Det finns ingen dedikerad knapp för röstmemo, utan istället får man tilldela någon av de programmerbara knapparna den funktionen. Vi ger den toppklass i vårt test.

Canon EOS R100

Den som vill spara 19 gram och nästan 3 000 kronor kan köpa Canon Eos R100 i stället för Eos R50. Canon Eos R100 väger 356 gram, vilket är 19 gram mindre än Eos R50. Viktminskningen har främst tillkommit genom att slopa den vinklingsbara skärmen. Andra skillnader är en enklare processor som inte medger lika snabb serietagning. Eos R100 kan ta 3,5 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus (AF Servo) och 6,5 bilder/s med låst skärpa. Eos R50 kan ta upp till 15 bilder/s.

Fujifilm X-S20

Fujifilm X-S20 - en perfekt instegskamera för entusiaster och proffs. Att ha flera olika parallella serier av kameror har sina fördelar – det tycks förhållandevis enkelt att låna in teknik från andra kameror för att skapa nya. Eller för att uppdatera befintliga modeller. Fujis kompakta X-S20 är ett exempel på detta, där sensorn har ärvts från X-S10 men processorn lånats in från nyare kameror i T-serien och H-serien. Vi ger den toppklass i vårt test.

Leica Q3

Vi har fått in Leica Q3 till test på redaktionen. Leicas Q-serie har blivit väldigt populär, särskilt bland gatufotografer. Då kan det tyckas som lite dålig tajming att vi får testa när mintermörkret är som tyngst. Å andra sidan stället det kameran på ordentligt prov. Leica Q3 har fått fas-Autofokus som gör det enklare för kameran att följa rörliga motiv med skärpan. I skymningen har autofokusen fått jobba riktigt hårt eftersom vi tidvis fotograferat med maxbländare f/1,7 och gärna går nära motiven.

Juni

Leica SL2

Leica SL2 går mot slutet av sin produktionscykel och då passar Leica på att ge modellen lite nytt liv genom att släppa en ny version i silver och med skön läderklädsel. Leica SL2 har en 47-megapixels sensor med bildstabilisering. Den lanserades 2019 i svart. Nu kommer den även i silver – en version som får samma läderklädsel som Leica M11. Vi på redaktionen tycker att Leica SL2 är snyggast i silver och påminner mest om Leica R3 som lanserades 1976. Håller du med?

Juli

Sony A6700

Sony A6600 uppgraderas till A6700 med autofokus från A7R V, 26 megapixel och det nya menysystemet. Sony A6600 lanserades 2019 och sedan dess har Sony utvecklat sitt autofokussystem en hel del. Det har också tillkommit en del nya funktioner som nya A6700 får del av. Viktigast av allt är kanske att A6700 får Sonys nya menysystem.

Augusti

DJI Osmo Action 4

DJI har uppgraderat sin actionkamera Osmo Action till generation fyra, vilket innebär större sensor och fler små förbättringar. DJI Osmo Action 4 har en 1/1,3-tumssensortill skillnad mot föregångaren som hade en mindre 1/1,7-tumssensor. Det innebär att sensorn kan fånga mer ljus vilket ger mindre brus och större dynamiskt omfång.

Sony A7C R / Sony A7C II 

Sony har även gjort en C-modell av A7R V kallad Sony A7C R. Även om A7C II bygger på A7 IV har Sony förbättrat vissa punkter. Till exempel har bildstabiliseringens effektivitet ökat från 5,5 till 7 steg. Och A7C II har fått samma autofokus som A7R V och Lut-inställningar för video från Sony ZV-E1. Samma specar gäller för A7C R. Både Sony A7C II och A7C R har mindre elektronisk sökare med lägre upplösning än sina modermodeller och väger 513 respektive 515 gram.

September

GoPro Hero 12 Black

GoPro Hero 12 Black är en vidareutveckling av GoPro Hero 11 Black – en kamera som har större sensor än tidigare generationer. För ett år sedan lanserades GoPro Hero 11 Black där den stora nyheten var den nya och större 1/1,9-tumssensorn (6,4 x 5,6 mm) som kan filma i 5,3K. Genom att ändra proportionerna till 8:7 kan sensorn utnyttja mer av objektivets bildcirkel. GoPro Hero 12 Black har samma sensor som föregångaren, men några mer och mindre viktiga förbättringar. Viktigaste för de flesta är den dubblerade batteritiden vid filmning – upp till 70 min med 5,3K.

Fujifilm GFX 100 II

Det händer inte ofta att vi känner att en produkt ger upphov till omvälvande känslor, men med GFX 100 II har Fujifilm lyckats med något alldeles speciellt. Med förbättrad autofokus och bildstabilisering – och en sökare som förstärker intrycken från verkligheten – kan GFX 100 II vara årets bästa kamera för foto och video.

Den senaste kameramodellen i Fujifilms mellanformatssystem såg dagens ljus på FujiSummit i Stockholm i mitten av september. Förutom en ny bakbelyst CMOS-sensor på 102 megapixel har GFX100 II en ny och snabbare processor kallad ”X-Processor 5”, vilket innebär förbättringar jämfört GFX 100S, trots samma upplösning och sensorstorlek – inte minst vad gäller autofokus och videoprestanda. Vi ger den toppklass i vårt test.

Panasonic Lumix G9 II

En ny 25-megapixelssensor gör det möjligt för Panasonic Lumix G9 II att använda fasdetekterande autofokus. När Panasonic väljer att uppdatera sitt Four Thirds-flaggskepp Lumix G9 är det autofokusen de främst inriktar sig på. Panasonic har under lång tid enbart använd konstrastavkännande autofokus vilket innebär att objektiven behövt ständigt behövt fokusera fram och tillbaka för att mäta kontrasten. Det ger en störande fladdrig sökarbild, är dåligt för video och kan inte konkurrera för att följa rörliga motiv jämfört med fasavkännande autofokus.

OM System Tough TG-7

OM System Tough TG-7 är en uppdatering av Tough TG-6 med några nya funktioner. De nya funktionerna är intervalltagning för timelapse-video, vertikal video för sociala medier och en USB-C-kontakt. I övrigt är kameran som Tough TG-6, vilket bland annat innebär en 2,33-tumssensor, zoom motsvarande 25-100 mm med småbild, närgräns 1 cm från frontlinsen, vattentät till 15 meters djup (45 m med uv-hus), 100 kilos krosstålighet och frysskydd. Utöver uv-hus finns en rad andra tillbehör som tele- och fisheyekonverter, ringbelysning, fjärrkontroll med mera.

Nikon Z f

Nikon Z f är en sådan där kamera som passar extra bra att ha hängandes på magen. Och inte bara det, den är också ovanligt trevlig att använda. Vi är positivt överraskad av retrokameran Nikon Z f. Den taktila känslan med ett distinkt avtryck och rejäla rattar i mässing och ett kamerahus i magnesium gör att kameran känns som en äldre analog systemkamera. Retroformen innebär att kameran inte är klumpigt stor. Nikon Z f är faktiskt i klass med Fujifilms motsvarande kameror i storlek.

Oktober

Leica M11-P

I likhet med M10-P är M11-P en extra diskret version utan iögonfallande röd Leica-logga. Men M11-P har även en teknik för att kunna bekräfta bildernas äkthet. Istället för den stora röda Leica-loggan finns varumärket mer diskret ingraverat i toppplattan som är gjord av mässing för silverversionen eller i aluminium för den lättare svarta varianten.

November

Sony A9 III

Sony A9 III har en ny 24 megapixelsensor som fungerar som global slutare. Det innebär bland annat att man kan använda blixt med alla slutartider. En global slutare läser hela sensorytan praktiskt taget samtidigt och ger därför inga problem med rörelseförskjutning (rolling shutter) eller blixtsynkronisering. Det innebär en extremt snabb datautläsning och därmed också möjlighet till superkorta slutartider. Sony A9 III kan ta bilder med 1/80 000 sekund vid enbildstagning och 1/16 000 sekund vid serietagning. Den senare hastigheten är också gränsen för fotografering med blixt utan HSS-teknik som stryper effekten.





Publicerad 2023-12-20.

2 Kommentarer

x-country 2023-12-20 18:42  
Ni glömde Pentax K-3III Monochrome
Frekeman 2023-12-20 21:14  
Leica M11 kom ut i början av 2022.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning