Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med Nikon Z f

Nikon Z f är en sådan där kamera som passar extra bra att ha hängandes på magen. Och inte bara det, den är också ovanligt trevlig att använda.

Jag är positivt överraskad av retrokameran Nikon Z f. Den taktila känslan med ett distinkt avtryck och rejäla rattar i mässing och ett kamerahus i magnesium gör att kameran känns som en äldre analog systemkamera. Retroformen innebär att kameran inte är klumpigt stor. Nikon Z f är faktiskt i klass med Fujifilms motsvarande kameror i storlek.

Nikon Z f och Fujifilm X-T4 sida vid sida.

Den klassiska utformningen har också praktiska fördelar – det är enkelt att ha koll på inställningar som slutartid, ISO och exponeringskompensation. Tyvärr har Nikons nya Z-objektiv ingen funktionsring som kan styra bländaren.

Med små och lätta objektiv som Nikkor Z 28 mm f/2,8 SE och Nikkor Z 40 mm f/2 SE (SE betyder retrolook) blir man smidig som fotograf och inte heller så iögonfallande och skrämmande.

För att verkligen sätta kameran på prov tåg jag pendeltåget in till centrala Stockholm där jag mötte upp med Joakim K E Johansson som är hängiven gatufotograf och kör Fujifilm. Redan när jag väntade på Joakim dök det upp en del intressanta situationer.

Jag är fascinerad över att nästan alla på stan har svarta jackor, så det blev en del bilder på det temat. Är den en Fujifilm X100V som killen i bilen ovan bär?En lördag i Stockholm city brukar innebära att jag stöter på andra gatufotografer så även denna gång. Alla fyra fotograferade med film!

Den glada Leica-fotografen är Payman Hazheer som tidigare intervjuats in Fotosidan Poddradio. Arkitekturfotografen Farshid Nasrabadi hade med sina Hasselbladare.

Här följer några vanliga gatufoton från lördagen. Tyvärr blev fotorundan så lång då jag är i flyttartagen och har fått ont i ryggen. Men det ska väl gå över.

Mer om kameran för- och nackdelar kan du läsa i det kommande testet här på Fotosidan.se och i Fotosidan Magasin.

Inlagt 2023-11-12 11:43 | Läst 2655 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder och Z f verkar vara behändig för gatufoto!
Det är inressant det här med Retro i olika former!
/B
Svar från froderberg 2023-11-12 17:16
Kul att du gillar bilderna. Nikon Z f är sannerligen bra för gatufoto.
Bussmicke 2023-11-13 12:27
Men synd som sagt bländarring saknas.
En snygg liten kamera, och fina bilder trots en kort promenad. På flera bilder känns det som du fotat med kameran på magen och inte med ögat mot sökaren. Hur upplevde du det med den har kameran jämfört med andra? Några tankar?
Svar från froderberg 2023-11-12 12:20
Jag fotograferar inte direkt från magen, men jag har inte alltid kamera till ögat utan strax under hakan för att bli snabbare. Det är ju lite chansartat, men funkar oftast bra.
"Tyvärr har Nikons nya Z-objektiv ingen funktionsring som kan styra bländaren."

Nja, det beror på objektiv och de som bara har fokusring kan man ställa in den att styra bländaren om man inte kör manuell fokus. Däremot kanske det inte blir så "retro" med en steglös ring.
Svar från froderberg 2023-11-12 17:22
Jag tycker ändå att det är märkligt att Nikon inte valt att satsa mer på funktionsringar på objektiven. Det är ju inte bara bra för att simulera bländarring. Det här med retromodeller är trots allt inget nytt för Nikon, Df kom för tio år sedan.
Skärpan verkar vara lite halvdan på flera bilder...
Svar från froderberg 2023-11-12 15:08
Må så vara, ögonblick är viktigare än perfektion för den här typen av bilder. Sen har tyvärr inte kameran den snabbaste autofokusen.
Svar från froderberg 2023-11-12 17:11
Det verkar som att man måste trycka på bilderna för att se dem helt skarpa. Ska kolla med David Elmfeldt varför det blir så.
begust 2023-11-12 21:35
Jag trodde AF var en av förbättringarna mot Z6.
Svar från froderberg 2023-11-13 00:04
@Bengt. Visst är autofokusen förbättrad, men det innebär ju inte att den tillhör de bästa. Det är en gammal sensor med långsam datautläsning och det är inte så gynnsamt för autofokusen.
rikitikitavi 2023-11-13 07:05
@skärpan nu bryr jag mig inte så jätte mycket om skärpa i street bilder, men angående Zf af så har jag i stort sett i varje review om den hört AF lovordats och att den är tagen( processorn) frånZ8/Z9 så det är ju i allafall klassledande hos Nikons kameror, och den nya IBISen som ska vara den ända i sitt slag....
Svar från froderberg 2023-11-14 01:08
@Martin Även om Nikon Z f fått den senaste processorn och algoritmer från Z8/Z9 sätter ändå den relativt gamla sensorn sina begränsningar. Jag ska inte säga att autofokusen i Z f är dålig, men jag upplever inte heller att den är i toppklass.

Jag skulle bli förvånad om inte en Z6 III fick en ny sensor med snabbare datautläsning.
Kul att se :) och som sagt...det finns en ganska stor risk för att det blir den här kameran för mig också i framtiden, och att den åker med som min street kamera också .
Är "bruset" i slutet tillagt eller var det så höga ISO där i tunnelbanan, nyfiken bara.
/Martin.
Svar från froderberg 2023-11-12 15:10
Inget brus tillagt. Det var rätt dunkelt och jag körde f/4 för att få skärpedjup.
rikitikitavi 2023-11-12 15:16
Oj ok, intressant. Ganska tydligt brus där, vet du var det var för ISo ca? :)
Svar från froderberg 2023-11-12 17:10
ISO 64 000 visade det sig vara ... så inte så konstigt att det blev brusigt.
rikitikitavi 2023-11-12 17:41
oj hehe, nä då var det inte så konstigt ändå :) Tack för att du kollade Magnus.
rikitikitavi 2023-11-12 17:41
oj hehe, nä då var det inte så konstigt ändå :) Tack för att du kollade Magnus.
rikitikitavi 2023-11-12 17:43
Vad tycker du för övrigt om det 40mm f2, lite plastigt tycker jag men bara det presterar bra så funderar jag på det eller 28mm SE modellen :)?
Svar från froderberg 2023-11-12 18:41
40:an presterar mycket bra. Trevligt med ljusstyrkan och skärpan är kalas.

https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-testar/test-nikon-nikkor-z-40-mm.htm
Fina bilder och en spännande kamera! Snygg som synden dessutom.
Ska bli intressant att läsa en mer ingående test av den.

Allt gott/per-erik
Svar från froderberg 2023-11-12 17:17
Kul att du gillar bilderna. Visst är kameran snygg. Skulle vilja se den i silver, ser ännu bättre ut på bild tycker jag.
Fina bilder! Denna kamera från Nikon känns spontant helt rätt för mig som fotat så mycket med Nikon Fm.
Urr 2023-11-12 16:42
Kollade prislappen. Nä, finns inte på kartan att jag skulle kunna hosta upp så mycket.
Svar från froderberg 2023-11-12 17:18
Ha lite is i magen. Med tiden går priset ned och de dyker upp begagnade.
Urr 2023-11-13 10:52
Magnus: Jo, min D7000 börjar bli sliten, men jag får nog söka en 7200 eller liknande som passar min kassa bättre. Bara kamerahuset är ju svindyrt, sedan behöver ju optiken bytas ut också.
Urr 2023-11-13 10:52
Magnus: Jo, min D7000 börjar bli sliten, men jag får nog söka en 7200 eller liknande som passar min kassa bättre. Bara kamerahuset är ju svindyrt, sedan behöver ju optiken bytas ut också.
Kul med en enkel "vardagstest" av nya Nikon Zf. Trevliga motivbilder! Också bra att få klart för mig att "den här kameran behöver jag inte funder på att skaffa hem till samlingen".
//Snuddas
Svar från froderberg 2023-11-12 17:12
Alltid skönt att slippa känna köptvång ;)
Jag är imponerad över att du lyckades sätta så många schysta bilder. Kul att se!

Nikon Z f är den enda Nikonkamera som har skapat habegär hos mig. Men jag är ju ett fan av retrolooken med rattar, vred och så vidare. Tycker faktiskt att Z f är snyggare än min Fujifilm. Dock är det ett stort minus i min bok att gluggen inte har bländarring.

Blev annars också imponerad över att den faktisk bara var några få millimeter större än min Fujifilm X-T4 med tanke på att den har en fullformatssensor. Med objektivet du hade är det verkligen en kompakt och snygg gatufotokombo.

Och som vanligt lyckades vi ta några i det närmaste identiska bilder. Inte minst den på killarna i cowboyhattar :-)
Svar från froderberg 2023-11-12 17:15
Du kan iofs sätta på spegelreflexobjektiv med bländarring.

Du fångade cowboy-killarna bättre. Jag missade skärpan lite.
En kamera som lockar, Jag får lust att hålla i den. Jag gillar färgerna, inte allt för grälla men ändå med stuns. Dessutom bra gatubilder! Skulle tro att den är för tung för min skadade nacke, så det får bli min nätta Panasonic GX9, med Panasonic Leica 15mm( 30mm ) även i framtiden. Men man vet aldrig, kameran är så tilltalande, att jag kanske väljer den, och en karta Alvedon, på mina promenader./Bengt.
Svar från froderberg 2023-11-13 10:11
Nikon Z f är inte gjord för att vara lätt, tvärt om. Men det finns en APS-C-version som heter Nikon Z fc som är nästan identisk och väger mindre.
Mycket ska man se............. "fina bilder"...........