Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Älgspaning 2014

Jag hade en målsättning under hösten och det var att fota brunstiga älgar med nyskavda pampiga horn. Nu finns det väl gott om älg hemomkring men jag har aldrig riktigt undersökt eller kartlagt var dessa kliver omkring. Så istället för att planlöst sätta mig på pass, kontaktade jag grabbarna på Wild Sweden och kollade om det kunde hjälpa mig. Givetvis kunde de det. Så en helg tog jag bilen upp och satte mig att invänta på anvisad plats.

Mycket riktigt så dök det upp älg, nästan exakt där de hade talat om för mig att den skulle dyka upp.

De tuggade obekymrat i sig av det frodiga gräset helt utan att bry sig om min kameras oväsen.

Då och då så kikade bort mot den plats jag satt,  men de tyckte väl att bli fotad inte var så farligt, iaf inte jämfört med vad som var på väg att hända om en dryg månad...

Ibland spanade de bortåt vägen, när nån enstaka bil for förbi, för att strax efter fortsätta äta samtidigt som dimman började dra in över det fuktiga fältet.

Till slut svävade dimman in ordentligt och mörkret blev tätare. Så jag drog in objektiven för att slippa få imma på linsen och la mig att vila ett par timmar till gryningen. Efter att ha kurat ihop mig i gömslet för lite god sömn bland alla kamerautrustning, så vaknade jag av ett svagt prasslande ljud utanför gömslet. Där stod en älgtjur på bara 30 meters håll! Sakta och så tyst som möjligt försökte jag få kameran på plats. Morgonkylan gjorde att jag huttrade men jag ville inte dona för mycket med kläder och skor med risk att jag skulle bullra för mycket. När jag kikade genom sökaren så hade den givetvis tyckt att det lät för mycket och gått undan en bit. Men det är ju sånt som händer när man har med vilda djur att göra. Det var vilket fall skönt att få på sig varma kläder och en kopp varmt kaffe ur termosen. Minnesbilden fanns ju där även om den inte gick att publicera på bloggen :-)

Trots mörkret och avsaknad av de oskavda hornen så fick jag ändå en fin upplevelse och ett par bilder som jag blev nöjd med. En erfarenhet är att älgarna är väldigt förutsägbara om man hittar deras satmställen. De kom fram på nästan samma tidpunkt de olika dagarna och rörde sig i samma stråk. Sån information är viktig att känna till och den här helgen lärde jag mig en hel del om rörelsemönster och andra beteenden.

Drömmen om skavda horn består dock och det är ju skönt att ha nåt att se fram emot :-)

Jag hade dessutom redan andra horn i tankarna, för det vankades Kronhjortsbrunst kommande helger och jag hade en plan som enligt mig själv var idiotsäker, men mer om det nästa gång.

www.mikswephotography.com

Inlagt 2015-03-02 20:57 | Läst 2977 ggr. | Permalink
Härliga bilder där sudd-älgen blir min favvo! Riktigt snyggt!
Svar från MikSwe 2015-03-03 18:54
Tack så mycket Heléne. När ljuset är svagt får man ta till vara det som bjuds och den blev min favorit också :-)