Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Fjällräv 2014

Efter en minnesvärd vecka i Finland styrde jag kosan återigen till Norge. Det var dags att försöka få lite bilder på fjällräv. Som tidigare beskrivet (se här) hittade jag en lya 2013 och det var nu dags att se om den fortfarande användes.

Väl uppe på fjället närmade jag mig försiktigt området där lyan är belägen. När jag får den i sikte så ser jag två fjällvandrare som står upp väldigt nära lyan och fotar den upprörda honan. Av ungarna syntes inga spår. Man får verkligen hoppas att det var ren okunskap som gjorde att de inte förstod hur mycket dom störde. Till slut gick de vidare och jag slog mig ner för att låta allt återgå till det vanliga och låta fjällrävarna lugna ner sig. Under tiden började det dra ihop sig i skyn.

Molnen blev mörkare och mörkare och till slut så orkade dom inte hålla allt regnet. Tonvis med vatten släpptes över den närliggande dalen.

Kikade lite oroligt upp för att se hur vinden låg och vart det här regnovädret var på väg. Det såg ut som det skulle dra förbi på sidan och det kändes bra för för att jag hade givetvis inte regnkläderna med mig. Med ett öga på lyan och ett på molnen fortsatte jag att vänta in lugnet. Så sakteliga började ungarna kika ut och honan hade återgått till att hålla vakt med ett mer avspänt kroppsspråk.

Det var då som regnovädret träffade en fjälltopp och bytte kurs - rakt mot mig! Till råga på allt så började det att åska ordentligt. Den som varit ute på fjället när det åskat vet hur det känns när man inte har chans att ta skydd. Fjällrävarna tog skydd i lyan medan jag själv försökte hitta en plats där jag inte skulle utgöra den högsta punkten. Regnet ökade i styrka och åskan likaså. Hittade en klippskreva som jag klämde mig in i. Jag tog ryggsäcken som tak och hoppades på det bästa.

Visserligen utgjorde jag inte längre den högsta punkten men som alla vet så söker sig rinnande vatten till den lägsta punkten. Så när regnet började avta så var jag sjöblöt. När jag kikade upp så var det fortfarande tomt runt lyan och jag såg att jag nu hade en bra chans att hitta en bra fotoplats utan att bli upptäckt.

Det tog ungefär en halvtimme att komma till en bra utgångsplats där jag hade vinden emot mig och sedan började jag försiktigt åla mig fram mot lyan.

Det dröjde ytterligare ett tag innan den första ungen kikade ut.

Sedan kom de ut allesammans och började leka medan honan intog sin plats för att övervaka. Hon såg nog att det låg nåt i närheten men jag var så långt bort att jag inte utgjorde ett hot. Då och då kikade hon rakt in i objektivet men hon gjorde ingen ansats ingripa.

Ungarna fortsatte att leka men även de såg att det låg en ny lövhög en bit bort men eftersom mamman inte varnade så lät dom det vara.

Så började det dugga igen. Jag kunde se hur det kom närmare och närmare lyan. Honan som avslappnat vaktat med ett öga gäspade och sträckte på sig innan hon började dra sig mot lyan.

En del ungar fortsatte leka i regnet innan de också tog skydd och det blev till en befrielse att få krypa iväg och därefter med snabba steg ta mig till ett varmt ombyte.

På vägen hem så passade jag på att köra förbi Fokstumyra. Där kan man ofta se älgar så här års och denna gång var inget undantag. Först en hona med unge som gick i den blöta myrmarken och åt.

Senare på kvällen så jag denna stora tjur smyga förbi i skymningen.

Det är ett fantastiskt vackert land vi har som granne i väster. Har du inte varit här så ta en sväng, du kommer inte ångra dig :-)

Nu började jag känna mig lite sliten efter allt flackande och det var dags att spendera lite tid hemomkring, njuta av sommaren och kanske ta lite västkustbilder också :-). Mer om det nästa gång.

www.mikswephotography.com

Inlagt 2015-01-24 10:09 | Läst 5622 ggr. | Permalink
Underbara bilder på fjällrävarna.
Svar från MikSwe 2015-01-25 11:08
Tack så mycket Magnus.
Vilka kanonbilder på fjällrävarna, och regnet gör det hela ännu vackrare !
ing-marie
Svar från MikSwe 2015-01-25 11:10
Med sådant motiv så kunde jag bortse från att jag blev blöt upprepade gånger :-) Motljuset framhäver ju regnet men samtidigt blev det svårare för autofokusen att låsa på motivet istället för på regnet. Tacks å mycket för din fina kommentar Ing-Marie.
Verkligen underbara bilder och mycket givande att få ta del av din historia kring hur du lyckades fotografera dessa unika djur. Ibland är bloggen helt oslagbar för dina ord och din serie med bilder säger så mycket mer än bara en eller två fantastiska bilder på fjällräv.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2015-01-25 11:17
Stort tack Lena. Dina ord peppar verkligen till att dela med sig av dessa små äventyr, något som du själv är duktig på i din egen blogg. Oftast finns det ju en berättelse men ibland händer det ju inget intressant och då blir det ju mer bildvisning än berättelse. Kanske det ointressanta ändå tillför något? Jag får klura på det :-)
Lena Holm 2015-01-25 11:37
Hej Mikael,
jag tror att det som du kallar "ointressant" kan tillföra en större förståelse för mycket tid och förberedelse det kan krävas för att få till den riktiga toppenbilden. Dessutom ger det ju en känsla för miljön.
Hälsningar Lena