på en digital analognörd

-30 Hot Rod

 

Det är nåt lurt med den här kameran. Den ser ut som en 1930 års Leica I, Modell C, men numret stämmer inte riktigt...

För att göra en kort historia lång...:

1925 började Leitz sälja sin Leica I, modell A, som hade fast, om än inskjutbar, optik. Den känns enklast igen på "hockeyklubban". Bengan hade en sån.

1930 kom så modell C, nu med utbytbar optik. Till en början var dock objektiven matchade till resp kamerahus, och för att hålla ordning var objektiven därför märkta med de tre sista siffrorna ur kamerans serienummer.

Under 1931 fick modell C anslagsmåttet standardiserat (28.8 mm), och man kunde byta objektiv fritt mellan olika hus. Man stansade då in "0" i kameraflänsen, kl 12, för att visa att kameran var standardiserad.

Eftersom det här är en -30:a kan den inte ha varit standardiserad från början, men de tre siffrorna saknas på Elmar-objektivet. Faktum är att det saknar serienummer helt och hållet.  
Däremot är är både flänsen på huset, och objektivet, märkta "0", vilket visar att de har blivit standardiserade. Nu har kameran dock ett serienummer som är drygt 200 högre än den sista icke standardiserade C-batchen, samtidigt som de standardiserade inte gjordes förrän -31, så den måste ha blivit modifierad någon gång.

De olika modellerna producerades delvis parallellt. Den sista Leica A gjordes t ex så sent som 1936. Det var heller inte ovanligt att man fick tidigare modeller fabriksmodifierade. Man kunde t ex få sin A, C eller E  kompletterad med mätsökare. Den blev då en modell D, dvs Leica II. Johan E har en sådan.

Förmodligen är det här en sen A, som vid något tillfälle modifierats till C-standard. Förmodligen är det också det gamla A-objektivet som har blivit försett med M39-gänga och ny monteringsfläns. Det kan i så fall förklara varför det saknas serienummer på objektivet. Det behövdes ju inte om det från början satt fast monterat på en A.

Den här tidiga Elmaren har av förståeliga skäl ingen koppling till mätsökare, men kan ju trots det monteras även på en M9, om man använder en vanlig M-adapter. :-)
Man får gissa avståndet själv bara.

Skall man vara petig skall den här egentligen inte kallas "Leica Standard", även om den är snarlik. "Standard" (Leica E) skiljer lite (på returspolningsratten), och blev inte ett begrepp förrän modell D (dvs II) kom med sin mätsökare -32.

Går den att fota med då?

Jajamensan! :-)


Orangefilter + FIKUS motljusskydd.

Den gamla (obehandlade) Elmaren är lite mjuk, och vill inte ha för mycket kontraster.


Orangefilter + FIKUS motljusskydd.

Eftersom den saknar mätsökare, och Voigtländers moderna 15 mm S W Heliar ju liksom original-Elmaren också saknar koppling till en d:o, så är de som gjorda för varann. :-)

Heliaren är bra till arkitektur också. Allt kommer med. :-)

Även i tunnelbanan, men det vet vi ju redan. Det har Micke visat mycket bättre.

Visst är den behändig!

Kan man kalla den "ädelkompakt"? :-)

Inlagt 2010-07-27 22:02 | Läst 6601 ggr. | Permalink
Vilken jättefin kamera. Det är ju också fantastiskt kul att den funkar med så nymodiga linser såsom Heliaren. Det blir ju en ruggigt kompakt shooter då
Svar från ojanson 2010-07-27 22:49
Och då behöver man inte sakna mätsökaren heller. :-)
Den där hotroden ser verkligen läcker ut. Den kromade Heliaren gör sig fint mot den svarta Leica A,B,C,D,E eller vad det nu är =)
Svar från ojanson 2010-07-27 22:52
eller på IIIc:n, eller...
Kromad var ett måste :-)
Läcker kamera
/Bengt
Svar från ojanson 2010-07-27 22:57
Den var lite trög först, men funkade hjälpligt. Nu har Werner sett över den, och den är klockren. :-)
Det är ju makalöst, och samtidigt väldigt roligt, att så här gamla kameror fortfarande fungerar. Många står och samlar damm helt i onödan. Själv är jag så glad för att jag fått fart på min gamla Pentax Spotmatic. Allt som behövdes var en batteriadapter och nytt batteri.
Svar från ojanson 2010-07-28 18:51
Ja du ser. Det finns mycket nöje kvar i de gamla juvelerna! :-)
Det farligaste de kan råka ut för är att hamna på en hylla.
Man får ju sån'a där dumma frågor i huvet liksom... ;)
"Hur många år håller/funkar dagens kameror?"
Ursäkta, de kanske va en dum fundering!? :)
B)
Svar från ojanson 2010-07-29 00:38
...och om dom funkar, hur ska man göra för att titta på bilderna?

Nä förresten, de va nog också bara en dum fundering!? :-)