I huvudet

på en digital analognörd

Hiphop Symphony, del 2

Så var det över, uruppförandet.
Efter en intensiv helg, från fredag eftermiddag till söndag kväll, med genrep och tre utsålda konserter, kan man se tillbaka på något unikt som blev en succé.

Det handlar om mötet på Gottsunda Dans & Teater, mellan Uppsala Blåsarsymfoniker och hiphopmusiken, street-dansare och blåsmusik. Över huvud taget om olika kulturer, som normalt inte möts.

Föreställningen skildrar hiphopens utveckling, från 80-talet, via 90-talet till nu, och hur den förändrats från en lekfull subkultur till glittrig jätteindustri.

Bortsett från ett par mer klassiska orkesterstycken var arrangemangen specialskrivna för det här tillfället, och arrangörerna hade lyckats mycket bra att fånga känslan i musiken även i orkestertappning. Det gungade ordentligt. :-)
Allt gick i en tät följd, som sammanhängande satser i en större svit, och där även de två klassiska styckena vävdes in i dansen.

Att döma av applåderna var det mycket uppskattat. Inte bara de stående efteråt. Flera av dansnumren, som t ex breakdansaren Saga Ax, rev ner spontana applåder under tiden.
Efteråt hörde jag en tjej ur publiken komma fram till orkestern och utbrista "alltså, wow...", och UNT skrev bl a "Uppsala Blåsarsymfoniker spelar funkigare än man tänkt möjligt ".


Söndag förmiddag, kl 11. Snart fylls scenen åter av dansare och 55 tätt packade musiker.

Efter en kortare repetition på söndagen blev det paus, innan publiken anlände. Några dansare stretchade, medan några av musikerna satt och jammade. Autumn leaves, bl a... :-)

Så blev det dags igen.
Jag lovar att det svängde. :-)

I kontrabasklarinett-stämman brukar det vara en hel del pauser, och i en av de längre vågade jag mig på att ta upp kameran en kort stund. Det gällde dock att inte tappa räkningen, så koncentrationen på fotandet fick komma i andra hand.

Efter en späckad helg, tillbaks till verkligheten och jobbet, och med torra läppar, kändes det nästan lite tomt på måndagen, men olika bitar av musiken snurrade runt i huvudet hela dagen, på en evig repeat. :-)

Fler bilder här, på UBS Instagram och #thehiphopsymphony.

Jag är mycket tacksam för att jag fick frågan, och glad att jag sa ja så jag kunde vara med om det här. :-)


Vikarierande hiphoppare

PS. För den som missade blir det en repris 23:e Mars, då på Uppsala Stadsteater.

Postat 2018-10-30 18:57 | Läst 1797 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hiphop Symphony

Efter en tids uppehåll har jag återigen hamnat bakom notstället. :-)

För några veckor sedan fick jag frågan, om jag kunde hoppa in som vikarie på kontrabasklarinett i Uppsala Blåsarsymfoniker, inför en kommande konsert.

Ett stort antal kända hiphop-låtar har arrangerats för orkester, och kommer att framföras tillsammans med ett gäng duktiga street-dansare, i en musikalisk tidsresa som tar oss genom hiphopen från 80-talet och framåt.

Dansarna har vunnit SM och flera tävlingar i Europa. Blåsarsymfonikerna å sin sida, har vunnit SM i blåsmusik de senaste två åren, och även representerat Sverige i EM och VM.

En trailer på Instagram finns här.

27 och 28/10 går det av stapeln på Gottsundateatern, i Uppsala. De båda 18:00-föreställningarna är redan utsålda, så en extra, kl 13:00 på söndag har satts in.

Jag har inte spelat hiphop, än mindre dansat street tidigare, men det är riktigt kul att repa igen.

Det blir en föreställning utöver det vanliga, jag lovar. :-)

Postat 2018-10-10 22:47 | Läst 1845 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera