på en digital analognörd

En måhända idiotiskt symbolisk kamera

Åren runt 1960 gjorde Zeiss Ikon den här kameran. Tanken var att göra en kamera som skulle vara enkel att använda utan att för den skull göra alltför stort avkall på bildkvalitén. En modern Nettar, kanske. Symbolica I kom -59, men här handlar det om Symbolica II, som tillverkades 1960-62. Ingen retrokamera, alltså. ;-)

Den har enkel avståndsinställning, med symboler för avstånds-inställningen. Manuell (men enkel) exponerings-inställning, där bländare och slutartid följs åt. Det sägs att en förman på Zeiss Ikon, när han fick se den, istället kallade den "Idiotica".

Sin enkelhet till trots så har den en riktig ljusramsökare, där även visaren för exponeringen är inspeglad.

Man bara vrider spaken på objektivet tills nålen är mitt i. Man får aldrig veta vad inställningen motsvarar, så zonsystemet kan man lämna därhän... Med Tessar-objektiv (2.8/50) och ljusramsökare är det ändå en förvånansvärt påkostad kamera, och gediget byggd.

Veven hoppar ut när man trycker in returspolningsknappen.

Jag fick den här till skänks för en tid sedan. Slutartiderna verkade fungera, men bländaren visade sig ha fastnat i öppet läge. Det är tydligen mer regel än undantag på Symbolican att det med åren kommit fett på bländarlamellerna.

Jag stoppade i en drygt tio år för gammal, väl rumstempererad Gold 400, som jag hade fått från annat håll. Jag visste ju redan att bländaren var så gott som vidöppen, så jag chansade i tunnelbanan.

Skulle den klara solsken också? Jag vred på måfå lite extra åt ena hållet, och hoppades att en kortare slutartid skulle kompensera för den vida bländaren.

Över förväntan, visade det sig.

Det är dags för en färsk rulle, för nu är bländaren fixad också. :-)

Tack, Micke, Mattia och Anders M. :-)

Inlagt 2012-06-05 22:25 | Läst 3478 ggr. | Permalink
Idiotisk symbolik eller symbolisk idioti; båda begreppen är nya för mig. Fascinerande fascination kan nog också passa för din nostalgientusiasm ;)
Det som går, det går och det gör det tydligen.
Svar från ojanson 2012-06-05 23:05
Och nu borde den gå ännu bättre. Symboliskt eller inte. ;-)
Vilket sammanträffande! Köpte en Zeiss Ikon i dag (el i går - klockan passerat midnatt), en Contessa. Ett mekaniskt underverk! I Idiotiskt svår att använda men helt underbar! Ser fram emot fler fina Ikonbilder från dig :-) P.S. Bild på min kamera finns i retroforumet D.S.
Svar från ojanson 2012-06-06 09:01
Den är underbar. :-) Den kallades även Dröm-Contessa.
Inte direkt ett under av ergonomi, men den är mycket vacker, och den kan ge fina bilder. Du kommer inte bli besviken. :-)
beetle 2012-06-06 11:23
Det inlägget om Contessan hade jag missat! Kul och intressant läsning. Denna kamera kommer nog inte göra mig besviken, den blir nog en av mina favoriter :-)
Den har i alla fall fler finesser än min Agfa Isola. Grym design =)
Svar från ojanson 2012-06-06 09:04
Och så typiskt ZI. Påkostad trots enkelheten. :-)
N Thomas Meldert 2012-06-06 18:58
Men det luktar Kodak lång väg. "You press the button, we do the rest". Den här kameran behövde man väl i alla fall inte skicka in =)
Hej Olle, man skall aldrig sluta förvåna sig över gamla kameror. De kan fortfarande prestera underverk........och mycket beror på den som står bakom.
Fina bilder
Hälsn//Rolf
Svar från ojanson 2012-06-06 16:11
Det sista får stå för dig. ;-) Intressant är den i alla fall.
Tack skall du ha. :-)