En äldre mans strövtåg genom tillvaron. Ibland med en kamera i handen.

Vad skulle just gatufotografi vara bra för?

I mina öron har begreppet alltid känts lite stolligt. Gatufotografi. Ett rätt konstigt uttryck. En stolpig version av street photography. Närbilder av asfalt med hundskit och bromsspår eller?

Innebär gatufotografi att man bara kan plåta ute på gatorna? På trottoarerna? Torgen? Eller kan man gå in i en affär eller på ett sjukhus eller på en idrottsarena,  använda sin kamera och ändå vara gatufotograf?

Henri Cartier Bresson brukar kallas gatufotograf och han plåtade förvisso en del på gatorna. Men han fotograferade även lantliga alléer, grisar i stior och rödvinsupphällare vid flodkanten. För att inte tala om strand- och bordelliv. Så var HCB en gatufotograf?

För oss som uppskattar HCB:s bilder och betraktar dem som högsta konst är frågan lika absurd som ointressant. Vad spelar det för roll ifall de ingår i en genre eller ej? De var ju outstanding och genialiska. Banbrytande. Bäst!

Och så är det med all konst. Jag gillar Mondrian och Yves Klein. Men även Rembrandt och Munch. Det spelar ingen roll vad deras konst kallas, bara den gör något med mig.

In genom de optiska linserna tar sig ljus som fastnar i en sensor eller på en film. Det skapar en bild, som i bästa fall gör mig till en annan - och bättre? - människa. Räcker inte det?

“Practicing an art, no matter how well or badly, is a way to make your soul grow, for heaven’s sake. Sing in the shower. Dance to the radio. Tell stories. Write a poem to a friend, even a lousy poem. Do it as well as you possibly can. You will get an enormous reward. You will have created something.” 

Kurt Vonnegut.

Inlagt 2013-06-13 14:44 | Läst 2025 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Begrepp kan ibland har rätt snirkliga logiska förklaringar. Det är inte så svårt att härleda begreppet gatufoto, men visst kommer frågan om namnet på genren ständigt upp bland nybörjare. Tack och lov råder det närmast konsensus om att det inte handlar om att fota gator eller att bara fotografera på gator.

HCB använde för övrigt aldrig begreppet gatufoto enligt Magnum, Men de tycker absolut att många av hans bilder är gatuoto. En intressant grej är att många av hans kända gatufoton har en bakgrund som reportagebilder i ett bestämt sammanhang. När de lyftes ur sitt sammanhang blir de gatufoto.

En annan vanlig fråga är varför det blir skarpare med oskarp mask - borde det inte bli oskarpare...
Erik Madsen 2013-06-13 20:56
Till: Magnus Fröderberg : Du har helt rätt om HCB.
Om "Oskarp mask": Var inte det eftersom man i mörkrummet (i processen) sätter en negativ och oskarp mask ovanpå den befintliga bilden för att skapa en illustion av skärpa?
Jag har aldrig jobbat i mörkrummet, men tror att jag har förstått det på det sättet.
m.v.h. Erik / DK
Ibland hakar vi nog upp oss lite för mycket på innebörden av ord. Vi söker en tydlig definition, en ram att förhålla oss till.

För mig är ordet "gatufoto" bara en beskrivning av en fotografisk genre som är ganska bred och jag använder ordet för att folk ska förstå ungefär vad jag menar. Precis som jag kan säga att jag lyssnar på en viss musikalisk genre - exempelvis rock.