Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

11 | Innehållsrikt

Jag är kvar på söder, cyklar förbi det som tidigare var postterminalen men som nu tydligen inrymmer Stadsarkivet och tar mig ner till Jutan. Det är numera ett all-aktivitetshus förlagt i en nerlagd fabrik. Jag citerar kommunens information:

På Jutan i Helsingborg finns Sveriges tredje bästa 1100 kvadratmeter stora skatehall med curbs, bowl, rails och annat smått och gott. Här samlas vana som ovana skatare och inlinesåkare i blandade åldrar. Skatehallen är nyrenoverad och invigdes i april 2017. Hallen utnyttjas även av BMX:are som har egen tid i hallen.

Många nya ord där, men det kanske riktar sig till de som förstår, vi andra vi konstaterar bara - nåja där ser man. Bra att ungarna har något att göra.

Jag snokar upp lite info om själva verksamheten när det begav sig i Helsingborgs lexikon:

Skånska Jutefabriks AB, grundat 1897 av konsul Petter Olsson. Fabriken på Söder, invid nuvarande Södergats-viadukten, sysselsatte omkring 350 personer och tillverkningen omfattade i huvudsak jutespinneri, juteväveri, tillverkning av pappersfodrade och asfalterade jutevävnader samt säcksyeri. Verksamheten avvecklades 1964.

Utdrag ur Bevarandeprogrammet:

Kulturhistorisk värdering: Jutefabriken är den äldsta bevarade industribyggnaden på Gåsebäcks industriområde, och på det hela taget en av de bäst bevarade industribyggnaderna från slutet av 1800-talet i Helsingborg. Den besitter därmed höga kulturhistoriska värden, vilket förstärks ytterligare av att byggnaden är tämligen välbevarad, med undantag för de ursprungliga skorstenarna som revs på 1980-talet.

Huset är därtill värdefullt som en representant för stadens en gång mycket stora och kvinnodominerade textilindustri. Byggnaden har en stark industrikaraktär med ett sågtandstak, som byggdes för att ge de underliggande vävsalarna tillräckligt med ljus.

Kolla in denna länk med några bilder från förr.

Byggnaderna är intressanta men hopplösa att fotografera, jag har försökt detta förut utan att få till det. Men skam den som ger sig, här är dagens bästa, nåja bilder i alla fall, på den nu 123 år gamla byggnaden där många människor tidigare har arbetat och där ungdomarna nu förtiden utövar sina fritidsintressen.

Som ni ser är det en ganska ruff miljö runt Jutan. Men vad passar då bättre än att ta dit en modell för lite porträttfotografering?

Sagt och gjort, min kära fru sedan 20 år tillbaka ställer gärna upp när det behövs.

***

Inlagt 2020-05-16 00:03 | Läst 1228 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul med lite bild o text från din stad. Sågtandstak finns knappt några kvar utom på vägskyltar som visar till industriområden fast knappt där heller. Här i Norrköping fanns en sån byggnad kvar, den användes som krog och brändes ner. Murarna står kvar men ägaren har nog gett upp att återuppbygga.

En gång i tiden medverkade jag i ett planprojekt för Rydebäcks gård. Våra inte allför tokiga skisser manglades totalt sönder av staden och exploatörerna. Tillsamman med en liknande erfarenhet från Lund, Norra Fäladen, bestämde jag mig för att aldrig jobba med planering. Men hamnade där i alla fall.

Ser att du har elbil. Jag skriver i tidningen Elbilen emellanåt, men nu med coronarestriktionerna blir det nog inget uppdrag, redax måste tänka på sig och sina fast anställda i första hand.