- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

28 | I Frankrike

…finns det hela fält med lavendel. Oj vad det är vackert och det skulle verkligen vara en upplevelse att få se det någon gång. Visst har vi varit där med bil men då var det mest fälten med vinrankor och vad man kunde få ut av dessa som var intressanta.

Vi har några plantor med lavendel i vårt område och vad passar väl bättre då att jämföra kvalitén från min vanliga kamera och mobilkameran.

 ---

Men mobilkameran kan onekligen vara bra, framför allt har man den alltid med sig. Nackdelen är väl att den är svårkontrollerad och fungerar bäst i dagsljus. Även om jag oftast har den vanliga kameran med mig så är den inte alltid till hands.

---

Här är bild på en intressant bil ur många aspekter, Ford Fairline 500 Skyliner 1958 importerad till Sverige 2009 och nyligen såld till en person i Helsingborg. Med en vikt på 2,1 ton behövs onekligen en större motor, den har en V8 på 5,8 l och 305 hästkrafter. Bränsleförbrukningen ligger på 2,2 l/mil. Tillverkades mellan 1957 och 1959. De verkar vårdas ömt av sina ägare och går nog inte särskilt många mil om året. 

Till vänster en SAAB 9-3 från 2008, 175 hk, 0,93 l/mil, en modell som tillverkades mellan 1998-2015. De sista åren med Nevs som ägare. Kom även i eldrivet utförande  efter det. 

---

Detta inspirerande Youtube-klipp skickade min son till mig här om dagen, det handlar om fotografens påverkan på bilden, säkert självklart för de flesta men tål att påminnas om. Klicka på denna länk.

---

Postat 2020-07-12 23:31 | Läst 123 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

27 | Lugnt i Vaxholm

Man har antagligen insett lägets viktiga position om man kikar på de försvarsanläggningar som omgärdar ön. Jag läser på lite och lär mig att det finns något som heter Vaxholmslinjen, en befästningslinje som var aktiv mellan 1914 och 1925 som bestod av en serie av batteri och mineringar som skulle skydda inloppen till Stockholm, med Resarö i väster och Värmdö i öster.

Nåväl, detta är att gå händelserna i förväg för jag har inte kommit ner till vattnet ännu, och jag kommer inte dit jag vill för den delen heller. Men på vägen hittar jag denna cykel som inte någon verkar ha hastat i väg på ett tag.

---

Som skåning förvånas jag även av mängden sniglar, jag har aldrig sett så många sniglar på en gång. Visserligen har jag sett massor med mördarsniglar när jag tänker efter, men här är en långsam men slemmig typ från Vaxholm förevigad.

---

Väl nere vid vattnet känner jag inte alls igen mig, men hittar denna fina båt med en ammunitionslåda som vittnar om band till en 20 mm luftvärnskanon, antagligen modell 40 som vi använde när jag låg i lumpen. Den var den enda som trots sin ålder fungerade i ur och skur. Runt magasin och patronerna förvarade man i sådana här lådor.

---

Hmm, när jag tänker efter så var det en sådan som vår tropp tappade, den lossade efter en felaktig isättning i släpvagnskopplingen, resultatet blev inte oväntat att kanonen fick skrotas eftersom den efter denna incident var i två bitar. Den fungerade bra fram till dess.

---

Jag spanar efter en väg att komma runt den lilla hamnen men det är avstängt. Men se där, en snitslad väg leder en upp på berget, nåja bergknallen och efter lite vågliga/korkade hopp och skutt så nådde jag toppen. Jag hade just nu valet mellan mobilkamera och fullformat, jag valde länge….nej det gjorde jag inte alls, det resulterade i denna bild där man just ser några av anläggningarna i Vaxholmslinjen. Den var aktuell för hundra år sedan och byggnaderna står kvar.

---

Postat 2020-07-08 00:01 | Läst 155 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

26 | Modernt

Det är intressant med arkitektur eftersom det vid förverkligandet oftast kommer att bestå och glädja/förarga människor under en lång tid. Några generationer efter uppförandet undrar man kanske "hur tänkte man här?" eller rättare sagt "tänkte man här?". Eftersom husen bör stå i åtminstone hundra år så kan det bli en och annan tanke som tänks om ett hus. Inte om alla hus så klart men en del sticker ju ut mer än andra. Men det är ju bara yta, säger kanske någon, det är väl ändå insidan som räknas?

Än mer intressant blir det om man studerar resultatet av den enkät som universitetslektor Ola Thuvesson gjorde 2018. Han tog fram två exempel som de studerande, 462 st, skulle avge omdöme om. En var en typiskt skolåda på höjden, täckt av glas (som finns i Helsingborg), den andra var samma skolåda fast med lite inbjudande portar, harmoniska fönsterinramningar, smäckra balkongräcke och spännande torn. 95 % föredrog alternativ två, det alternativet som inte byggs nuförtiden alltså. Vi bygger alltså för människor som inte gillar vad de ser. Men det var ju två år sedan, vi har väl utvecklats sedan dess, eller?

***

Men får/skaffar man en spännande tomt, ok kanske med en väl utmanande sluttning, så kan man få till det så här:

***

Vad tycker du?

Var det bättre (i mening snyggare/mer intressant) arkitektur förr?

Tycker du att det kanske finns mindre lyckad arkitektur då som nu?

eller

Tycker du kanske att det som byggs nu är det mest intressanta?

För egen del lutar jag nog åt alternativ två, med tillägget att "bra" arkitektur är kul både då och nu.

***

Postat 2020-06-26 16:38 | Läst 193 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

25 | Mölle drar 2:2

Mölle, en pärla på nära håll, i alla fall för oss. Kontrastrik dessutom. Kommunen har sålt åtta tomter på hamnområdet och om några dagar öppnar det en baguetteria i denna lokal. Ägare är ett kändispar varav den manliga parten har varit en hejare på åka skridskor i rödvingad klubb över there. Som synes återstår det just nu lite småfix.

Om ni undrar över tanken med bilden så ville jag ha med den gamla brandstationen till vänster (numera restaurang) och glasskiosken till höger om baguetterian för att visa kontrasterna. Mindre önskvärt var ett omgärdande staket och en sol som visade sig från sin bästa sida. Vad säger man, "en smör- och brödbild" ha ha.

***

Mitt i citystråket, där bilarna kör, ligger denna idylliska byggnad, byggd 1903 och är uppseendeväckande snygg.

Läser vidare på Wiki och blir förvånad, kolla själv.

***

Underbart är kort som Povel skrev så jag slutar här men jag tror jag återkommer i ämnet...

***

Postat 2020-06-24 00:01 | Läst 251 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

24 | Mölle drar 1:2

Det gäller att utnyttja sommardagarna. Så vi besökte Mölle, detta omtalade ställe som drog badgäster från Europa när förra seklet var ungt. Där badade herrar och damer tillsammans och det var på sin tid både anstötande och ovanligt tydligen. Men strömmen av folk var så stor att det anlades 10 km järnväg hit år 1910 från Höganäs. Den bekostades av privata affärsmän och turismen blomstrade, då liksom nu.

 Även Povel har nämnt Mölle i en sång från 1951, Gräsänkling Blues:

 …Min fru har rest till Mölle, till Mölle by the sea. Hon for för fjorton da’r se’n, och jag kände mig så fri…

***

Vyn, där man från piren ser merparten av husen längs berget har jag försökt att fotografera flera gånger tidigare. Denna gång är jag ju äldre, förhoppningsvis klokare och har andra prylar och lyckas få till en bild som jag hade tänkt att den skulle bli även de andra gångerna. Kul.

För er med breda skärmar finns här bilder med 4000 px bredd i färg och här i svart/vit.

Fotosidan har ju sin begränsning på 2880 px i bredd men det går ju som synes att lösa.

*** 

Men Mölle är betydligt mer än så, en populär plats är krukmakeriet som dessutom är kafé och matställe. Kön ringlar sig långt ut på gatan, till viss del kanske en effekt av Corona men ändå. Ett resultat av hög popularitet, förståndiga gäster och begränsad kapacitet i alla fall.
Nu blev det väl rätt ha ha.

***

Villa Italienborg, eternitklädd, från början av förra seklet, nämndes i TV i våras av Gert Wingårdh, står kvar och nedanför den, på andra sidan gatan, på tomten där kortet är taget, en stuga som bara väntar på att ersättas. Lite väl brant tomt kanske, vad vet jag. Vetgiriga klickar här.

Byggår i början av 1900-talet, numera fritidshus tydligen.

 Men det kommer mera...

***

Postat 2020-06-23 16:41 | Läst 246 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa