Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

112 |

Jag hade några minuter över och kameran var med, man vet ju aldrig. Plötsligt kanske en stork kommer farande precis över bilen och då är jag beredd med kameran i högsta hugg. Nåväl, eftersom det var förra bloggens sensmoral så lämnar jag det.

 

Att hitta sådant som är nytt för en är alltid kul. I staden har vi en stadsdel som heter Stattena, det är en gammal stadsdel men inte mycket av det gamla finns bevarat. Synd kan man tycka men det var troligtvis två faktorer som spelade en större roll när man rev dessa hus med utedass på gården, vem ska betala och hur mycket får det kosta? Dvs husen var antagligen alltför dåliga för att en renovering skulle kunna vara aktuell. Kanske inte i alla fall men i en del fall. Tror jag, jag vet inte.

 

Men om det var tråkigt redan då så bygger vi inte alltid, kanske rent av sällan, attraktiva hus nu. Och då vet vi sedan länge att de ändå ska vara i vår miljö i kanske 100 år.
Men det är väl förklaringen till dagen vurm om äldre hus, det byggs inte sådana, med den charmen, nuförtiden. Charm är en sida av myntet det finns även en annan sida.

 ---

Ett nytt försök utan utvikningar. Jag hade några minuter över i väntan på att pizzan skulle bli klar, inte den hemmagjorda utan den beställda. Då, nu kommer det, svängde jag in på en sidogata på just Stattena och hittar Grubbagatan. Där är några av de äldre husen bevarade, i stort sett allt annat är borta. Men de ser ut att vara i gott skick. Mittemot gatan med kanske 8 gathus ligger ett betydligt högre höghus alla med balkong mot gatuhusen, endast en gräsmatta skiljer dem åt.

 

Jag upptäcker denna bild från bilddatabasen Carlotta, tagen 1967 på ungefär samma plats, då var det minsann inte några planterade träd som förbättrade luften.


En snabb koll i bevarandeprogrammet för stadsdelen visar att de flesta av husen är speciella och är värda att bevara av en eller annan anledning. Kolla här:
"...dekorativa byggnadsdetaljer såsom takgesims i tegel..." (huset på hörnan).

___

Inlagt 2022-04-08 23:19 | Läst 681 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
De gamla hus med miljö som man verkligen har underhållit och bevarat är riktigt vackert. Inne i Helsingborg är jag ju inte så ofta :), men jag tar gärna en tur i Råå eller vid de äldre områdena i Borstahusen. Där hade man kunnat tänka sig att bo. Intressant med Charlotta, hade jag inte hört om tidigare men sparade ett bokmärke så ska jag gå in och titta
Hej Mats.
Jättefina bilder. Vackra miljöer. Jag gillar byggnadstilen i tegelhusen. Kompositionen och påhittigheten i första bilden är super.
Ha de gott.
Jerry
Första bilden - cool!
Trevligt att se bilder från fina Stattena. Här brukar jag ställa bilen och ta en promenad med kameran.
Märkligt, jag har alltid trott att detta tillhörde Röamöllagatan, och att Grubbagatan var tvärgatan.
Hej Peter, Jerry, Lena och Johan
Tack för Era kommentarer, det är alltid kul att få reaktioner.

Det finns mycket dokumenterat från gamla Stattena, men även
från andra stadsdelar i Helsingborg. Vi hade en fotograf,
Karl-Erik Ander i stan, som under många år samlade historier
och bilder från sin läsekrets och fogade det tillsammans med
egentagna bilder i böcker som är mycket intressanta. Väl värda
att läsa om man är intesserad av byggnader och intressanta
historier från förr.