Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

145 |

Det finns säkert forskning som visar hur miljön i sitt närområde påverkar ens liv. Hur det påverkar vet man kanske inte förrän efteråt. Det är nog så enkelt att i resursstarka familjer så väljer man att bosätta sig där man anser vara optimalt. Har man inte de lyckliga förutsättningarna får man bosätta sig där det är möjligt.

 

En annan aspekt är att boendets placering och utseende kanske inte betyder lika mycket för alla, det finns annat att lägga sin energi på. Det kan också vara så att boendets kvalitet betyder olika mycket beroende på vilket skede i livet man är.

 

Ytterligare en aspekt är att man kan uppskatta byggnader och dess kvalitet utan att själv bo där. Jag är där. Ju mer byggnader jag ser, desto mer detaljer upptäcker jag. När jag var yngre intresserade det mig inte alls.

 

Här är några iakttagelser ur stadens perspektiv.

Villa Ateno, uppförd 1906-1907 i de så kallade fågelkvarteren bakom fotbollsstadion Olympia, ja vi är i Helsingborg. Huset ser nu ut att vara i utmärkt skick. Dock valsade det runt historier i både lokalpress och rikspress fram till år 2017 eftersom det var ett tillhåll för råttor. 2017 tog en ny ägare över och renoverade det under ett års tid. 17 lägenheter rymmer 26 personer.

---------------------------------------------------

Vi är kvar i fågelkvarteren. Vill Skansen uppförd 1906-1907 som treplans flerfamiljvilla. 1915 köptes Villa Skansen av "Stiftelsen för bistånd åt vanföra i Skåne", som ägde byggnaden fram till 1960-talet. Här bodde kvinnliga patienter, och olika verkstäder för anstaltens yrkesskola fanns, bl.a. sömnadsateljé. Byggnaden ägs idag av allmännyttan, Helsingborgshem som enbart har hyreslägenheter. Kolla in detaljerna. Även takstolstassarna är utskurna.

---------------------------------------------------

Gående i det fina vårvädret upptäckte jag denna intressanta fönsterplacering. Byggåret är 1917 och villan kallas Solhill. Jag noterar att många av fönsterna är i original vilket kanske inte är optimalt med tanke på dagens energipriser. En fördel med att fota vid denna tid är att grönskan inte skymmer motiven.

---------------------------------------------------

Här är min sista bild. En tidstypisk byggnad från 1965-1975 när en miljon lägenheter skulle byggas under en 10-årsperiod. Mindre antal detaljer i utsmyckningen att glädja sig åt men rationellt byggande och oftast bra planlösning och hög standard vid byggtillfället. Detta hus ligger väldigt nära en nybyggd stor, jättestor lekplats. Kul. Kul för barnen men även för deras föräldrar.

---------------------------------------------------

Inlagt 2023-03-01 00:03 | Läst 814 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressanta funderingar och fina, och intressanta, bilder därtill!
/B
Intressant bildredovisning. Högst njutbart.
Intressanta bilder och läsning. Skönt att det finns fastighetsägare som tar hand om sådana här pärlor och fotografer som dokumenterar.
Trevligt att se bilder från ens hemstad :)
Villa Ateo, i det huset bodde jag ett par, tre månader 1990/91. Det var väldigt fint inuti, men utvändigt var det ständigt under renovering, och byggnadsställningar stod uppställa runt hela huset konstant under flera år.
Villa Skansen vore trevligt att bo i. Jag har väldigt många "dagar" hos Helsingborgshem, så snart har nog tillräckligt många ligga överst i kön, om det skulle dyka upp en ledig lägenhet där :)
Fint bildsvep och intressant text!

"First we shape our buildings, then they shape us" lär Winston Churchill ha konstaterat 1943.

Gamla fönster kan behållas och bli energioptimala med en tillsatsruta. Det är ett oskick att riva ut befintligt och ersätta med nytt och ofta sämre.
Tack för Era kommentarer, alltid lika kul med feedback. Kul också att Johan Pihl har bott i Villa Ateno, vad är oddsen för det?
/mats