Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

19 | Genomtänkt 1:2

Man stöter på platser eller ställe där man riktigt märker att någon har tänkt till flera gånger innan det ser ut som det gör. Ett exempel är Spritan i Ödåkra. En före detta fabrik för tillverkning av brännvin, byggår 1898.

Ur Wikipedia:

Helsingborgs Spritförädlings AB år 1898 anlades i anknytning till järnvägen. Fabriken kallades i folkmun för "Spritan" och uppfördes på initiativ av grosshandlaren Johan I. Nelson från Helsingborg. Vid sekelskiftet fanns ett trettiotal liknande fabriker i Sverige, var och en av dessa tillverkade sina egna kryddade och okryddade specialmärken.
Vid Ödåkra spritförädlingsfabrik startade tillverkningen av det kryddade brännvinet 
Ödåkra Taffel Aqvavit 1899. AB Vin- & Spritcentralen övertog fabriken 1917.

Tydligen lades tillverkningen ner 1977 och fram till 2016 så stod det tomt och förfallet tilltog. Men nu är det full fart i delar av den stora byggnaden, kul att se.

 

Snygga lampor, en antik brödkavel i en mysig miljö på fikastället.

***

Byggnaderna är gamla men här är även ett olivträd som inte heller är från igår.

 ***

Skyltar har samma stilmall, luftkonditioneringsaggregaten är i en mindre avvikande färg än vanligt.

***

Det finns en del på internet, ett vykort från 1901 till exempel, tack Calle!

***

Inlagt 2020-06-08 23:41 | Läst 862 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Trevligt reportage från lyckad renovering! Skönt att se något tas till vara. Kortet: 1901 stod skorstensrök för framsteg och välstånd. Sen raderade fabrikörerna bort rökarna (alltså det som kom ur skorstenarna) från sina loggor och brevpapper.
Svar från Lionmats 2020-06-09 15:53
Hej Måns
Min tanke när jag såg röken var att då var det antagligen ett tecken på välgång och effektivitet. Det är andra referenser idag, 119 år senare.
Ser trevligt ut men har själv inte varit där än
Trevlig o intressant blogg! Extra roligt när man tar tillvara gamla byggnader. Gillar både text och bilder, hälsningar/ Björn