Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

80 |

”Vad ska du med bil och villa när du mår så jävla illa?” Strofen är som många vet inte min utan den kommer från nyligen avlidne Peps Persson. Musikanten som sjöng blues och reggae på så bred skånska att även vi som bor i denna landsända hade svårt att hänga med i textraderna.

Men om man nu inte bor i villa, då är väl lägenhet ett alternativ som gäller för många. 42 % bor i lägenhet. Och då kommer nästa strof: "Hög standard, va fan är hög standard?"

Ja, båda frågorna är bra och relevanta och jag tänker att balkong är väl ett visst mått på standard i en lägenhet. Det finns de som saknar balkong och som inte bryr sig eller måste gilla läget, men en hel del tycker nog att balkong förgyller livet. Men det kan se olika ut kan man säga.

Här har man små balkonger, sundsutsikt men ett tåg som går ner under jorden väldigt nära huset. Det kanske både bullrar och vibrerar, framför allt för den nyinflyttade. Dessa hus ser ut att vara byggda för 75 - 90 år sedan. Det finns nyuppförda hus norrut, där har just utredningar om buller och vibrationer försenat projektet i 20 år. Men dessa äldre hus omfattades troligen inte av så rigorösa krav.

--------------------------------

Vi är på Söder, byggår 1920. Ursprungligen var alla lägenheterna enrummare men har därefter utökats till att omfatta fler rum. Balkongerna, även de ganska små ligger mot gården. 

--------------------------------

Här är plats även för en hammock på balkongen, om man gillar liv och rörelse kan man kika på bilarna på vägen strax framför huset.

--------------------------------

 

Här är så stora ytor att vissa har två sittgrupper på sin balkong, rymligt får man säga.

--------------------------------

Sundsutsikt, stor balkong med sundsutsikt, jag vad kan man mer önska? Kanske lägre hyra då. Detta hus ägs av Helsingborgshem och innehåller endast hyreslägenheter.

--------------------------------

Men Peps gjorde även en lättsam låt som jag tror att de flesta barn som växer upp idag sjunger, "Oh Boy", en vers går så här:

 

Oh boy!
Här på trädgårdsgången, går vägen till ett äventyr
Ja, tänk ändå att man kan bli så glad
Av markens blommor och av gröna blad
Och barnet i en kommer hem igen
Till glömda drömmar och till sommaren
Oh Boy!

 

--------------------------------

Inlagt 2021-07-12 14:33 | Läst 938 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
När jag läser ditt inlägg tänker jag förstås direkt på "Hyreskasern" av samma eminenta låt- och musiksnickare. Han pallade inte att bo i en hyreskasern för där fick man inte röka sin holk ifred...eller hur var det :-)
Det finns helt klart olika nivåer på standard i en hyreskasern och beroende på hur mycket man vill betala kan man få extra stor balkong och utsikt över vatten. Din sista bild med vallmo är hur som helst riktigt läcker och "Oh Boy" har jag skapat bild till en utmaning för länge sedan på denna sida (se nedan om det fungerar).
Hälsningar Lena

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/212225/3268469.htm
Svar från Lionmats 2021-07-13 10:46
Hej Lena
Tack för din kommentar. Kul bild på O´boy, jag kan tänka mig att det blev lite nerstänkt.

Ja det som Peps beskriver i Hyreskasern är väl det som kan vara problemet

"Grannarna sladdrar om allting vi gör
Hör de ett knäpp säger de att vi stör".

Men eftersom jag är ett fan av Povel Ramel så har det beskrivits bra av honom i låten från 1950
"Är det någon som har en våning åt mig"

I våningen inunder mig jag har
såsom grannar ett nyäkta par.
I deras tontall spårar jag med ens
en slags ömhet som saknar sin gräns.
Fast jag tack vare golvet som mellan oss är
får det filtrerat så här:
Imitation av älskande par!

Jag kände igen det där med ta min braja, men det är i en annan låt, Vilddjurets tecken,
"Dom vill låsa in mej o dom vill sno min braja
För dom e så jävla rädda för vad jag kan haja"

Ja musik är kul, det är många minnen förknippade med det.
Den bildserien gillar jag.Förutom att alla bilder, utom sista då, har temat balkonger, har du gjort snygga fasadbilder , inte alltid så lätt. Gillar speciellt den första bilden, hälsningar/ Björn
Svar från Lionmats 2021-07-14 15:06
Tack Björn, det värmde.