Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

90 |

Jag delar mitt intresse för snygga entréer med många andra, tydligen. I dagens nummer av lokaltidningen (Lindeman, ja vet) såg jag att en av våra portar i staden är med i uppropet ”Vackraste porten” som finns på Instagram. Jag vet var den finns och kunde inte motstå den i solljus och skuggor hmm...

Som grädde på moset upptäckte jag att i trapphuset fanns denna gravyr på glaset. Passande när huset ligger på Kärngränd och cirka 300 m från Kärnan.

 ---

Eftersom jag kör temalöst i mina blogginlägg sticker jag emellan med en höstligt bild.

---

 

Tillbaka till portarna. Eftersom jag nu verkligen fått upp ögonen för annorlunda eller snygga entréer så tar jag en till. Denna hittade mitt emot Mariakyrkan, fd Apoteket vars apoteksinredning numera är på museum.

 Även där blir man positivt överraskad när man kommer upp för trappan. Välbevarat, snyggt.

---

Inlagt 2021-10-04 23:50 | Läst 1036 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var några vackra portar, men vackrast var ju glaset, riktigt snyggt.
Svar från Lionmats 2021-10-05 14:46
Tack för kommentaren Peter, ja oftast är det fint glas i fina portar men här är det både mycket glas och fint glas som ger ett härligt ljus i entrén.
Fint detta.

Första bilden: Dörren ser ut att vara 1940-tal med karosseripanel. Tegelmurningen med den uttalade horisontaliteten och till synes extra breda fogar får mig att associera till Industricentralen i Stockholm från 1930-talet, arkitekt Ragnar Östberg. Detta är ett påkostat hus ritat av kunnig arkitekt!
Svar från Lionmats 2021-10-05 14:51
Hej Måns
Du har många rätt. Arkitekten hette Rune Welin och huset stod klart 1948. Det finns ytterligare två hus öster om detta som vid en snabb anblick ser likadana ut. Men det är andra arkitekter som står bakom dessa och de färdigställdes inte förrän 10 år senare. Jag får nog snoka upp hur det har sett ut där då för ännu längre öster ut, cirka 100 m, så finns det hus från förra sekelskiftet.
Måns H 2021-10-05 19:22
Tack för info! Ragnar Östberg hade ju uppdrag i Hälsingborg, krematoriet, och jag kan tänka mig att hans arkitektursyn påverkade kollegorna.

Helsingborg hade ett fullmäktigebeslut att man ska använda tegel i fasaderna för att bibehålla stans karaktär. Det beslutet ignorerades totalt inför Bomässan H99 då det blev vita plastputsfasader för hela slanten. Ska bli intressant att se vad man kan lyfta fram med H22 nästa år.
Ja, jag såg i HD att porten på Kärngränden 1 och 3 här i Helsingborg var nominerad till de tio snyggaste portarna. Har en vän som bodde i en av trapphusen där för några år sedan. Ångrar att jag inte passade på då och se hur den såg ut på insidan, inne i trapphuset. Är bild nr 2 också därifrån? Är det dörren in mot gården?
Intressant med portar. Den på Södra storgatan 7 är också vacker. Tror att jag besökt den nån gång för längesedan, har för mig jag var hos en urolog där.
Svar från Lionmats 2021-10-05 15:05
Hej Johan
Bild två är tagen inne i trapphuset med blicken mot entrédörren. Huset på Södra Storgatan 7 har nog varit med om den del, tydligen är den längan mot Hallbergs trappor byggd för Apotekets räkning, det har även varit en tappningsstation för Ramlösa, kanske i källaren.