Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

120 |

Spännande var ordet. Det var det redan när jag satte mig i elbilen. Instrumentet i bilen visade att beräknad räckvidd var 100 km och när jag slog upp resmålet var det 53 km dit.

 

Jag har dåliga erfarenheter av elbilar i detta avseende. En gång skulle vi till Halmstad och hade lite bråttom dit, det var dessutom på vintern. Dit var i och för sig inga problem men jag skulle ju hem också. Jag fick åka en god stund innan de andra och verkligen ekonomiköra hem, dvs 70 km/h.

 

Denna gång ekonomikörde från start och låg och pös i 80-90 km/h på motorvägen och den taktiken fungerade, hemma igen hade jag 13 km räckvidd kvar. Höga hastigheter och kyla är inte något för elbilar är min erfarenhet efter 3 år med elbil.

 

Väl på plats möter jag ett hav av Backsippor, så många att när jag låg där platt på mage i backen så tänkte jag att detta är helt otroligt att uppleva, så vackert. Ja bara att hitta en plats att ligga på var en utmaning, det var ju Backsippor överallt.

 

Denna blomma var ny för mig förra året. Det var då vi var här efter ett skyfall och min fru upplevde ko-skräck för de alltför närgångna varelserna. Fotografen, jag alltså, upplevde inte hotet på samma sätt, jag hade fokus på annat.

 

Lite fotosnack. Det händer att jag byter objektiv utomhus och det resulterar så klart i en smutsig sensor. Denna gång testade jag en metod som borde minska problemet. Jag sätter mig ner på huk och stoppar in kameran och det lösa objektivet i en genomskinlig plastpåse som jag lägger på marken och byter objektivet i plastpåsen. Ingen risk att tappa prylarna och det är skyddat från 3 håll. Denna gång blev det till Helios 44M-7 58 mm.

---

Inlagt 2022-05-06 11:25 | Läst 853 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så vackert! Det är verkligen något speciellt med Heliosobjektiv vilket du visar med din fina bild på backsipporna. Ja, det där med objektivbyte i naturen är inte alltid det enklaste. Maken använder alltid Zip-påsar som skydd för objektiven medan jag nog är lite mer av en slarver men ska bättra mig. Men att byta objektiv inuti en plastpåse har jag aldrig testat. Låter som en mycket smart idé. Tack för tipset!
Allt gott!
Mvh Susanne
Fina bilder, var du vid Grevie? Har börjat läsa på lite om elbilar, antar att det blir en sådan nästa gång. Nu kan man ju tanka den vid en bensinmack, så det går ju att köra längre än räckvidden
Inspirerande bilder, jag har ett sånt objektiv och håller på att lära mig. Plastpåseiden: klart bättre än att slänga påsen;-)
Vackert och klart spännande tur ;) men räckte ju med marginal....ett sånt här objektiv passar bra till blommor/växter
/N
Tack för kommentarerna Susanne, Peter, Måns och Nini.

Sysanne, I det här fallet började jag med ett standardobjektiv, kollade på bilden och beslutade mig föra att byta, jag misstänkte att jag kunde få ännu lite trevligare bilder, och så blev det.

Peter, Grevie backar är stället. Elbilar ja, det kräver sin planering, har man inte koll på vad räckvidden är och tiden är begränsad så kan det just vara begränsande. Men som en del av er redan vet, jag tycker det är fantastiskt, men man får ta räckviddssiffrorna med en nypa salt, det är inte värden i minusgrader. Annars finns det som sagt snabbladdare, det har jag aldrig behövt använda, men en sak är säker, det kostar betydligt mer än att ladda där man brukar.

Jaså du har ett sånt Måns, det har jag inte sett någonstans, men du är ju både händig och en duktig fotograf så det kommer nog bilder snart skulle jag tro. Kommentar till plasten har du i ditt inlägg.

Exakt Nini, men jag har även provat det till porträtt, de bilderna har ju också sin charm men är man van vid ögonfokus på de modernare grejerna så är det svårt att gå ifrån det har jag märkt. Men jag ska nog prova det igen på porträtt.
Vackert med backsipporna! Och elbil har nog sina fördelar förutom den låga klimatpåverkan. Själv kör jag fortfarande ganska ofta längre sträckor så jag behåller en jag har :-). Men tillbaka till sipporna, gilar verkligen närbilderna! Hälsningar/ Björn
Svar från Lionmats 2022-05-07 22:37
Tack Björn
Ja det bästa för miljön är så klart att använda det som redan finns. Rent ekonomiskt ska man köra ganska många mil, mer än de flesta, även om det snåriga regelverket ändras hela tiden. Dock premieras fortfarande elbilen. Pluginhybriden, de som går lite på el och mer på annat, verkar vara på väg ut i kylan enligt de senaste lagändringarna. Tråkigt att det är så ovisst om regelverket, eller rättare sagt att reglerna inte ligger fast särskilt länge, det handlar om stora summor vid ett inköp.