Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

151 |

”Jag läser i dagens nummer av Aftonbladet…” ja en hel del kommer ihåg ingressen på Lindemansketcherna, ursprungligen även med Lasse O Månsson men sedan med Hasse & Tage. När man hör dem idag är dock inte alla lika kul som när det begav sig men de är ändå kul på sitt sätt, kanske mer över att åter få en glimt av tidsåldern och de ämne som var aktuella då.

 

Nytt försök. Jo jag läste i ortens tidning, Helsingborgs Dagblad, att lasarettet åter igen blivit bötlagt för överbeläggning. Hm, tänker jag, det verkar vara ett märkligt system. Men tydligen är det så att det är Arbetsmiljöverket som har inspekterat och de ser främst till arbetstagarna, det är knappast optimalt varken för arbetstagare eller patienter när en del av vården utförs i korridorerna. Patienterna behöver god vård, sjukvården vill behålla sin personal och lasarettet behöver varenda krona de kan få.

Jag ser mycket symbolik här. Det ganska centralt belägna lasarettet som om 9 år ska flytta hela sin verksamhet. En del av lasarettet till vänster och de nyligen uppförda fundamenten bakom planket till höger, där byggnationen nu är stoppad. Nära mellan akut och avsked.

Det nuvarande lasarettet byggdes 1975 och ligger ganska centralt. En omfattande renovering och stor tillbyggnad påbörjades för några år sedan. Men plötsligt tog det stopp. Sjukhusledningen slog larm att vård inte kunde utföras som tänkt under renoveringen.

 

Parallellt framkom uppgifter om det kanske var lika bra att bygga nytt utanför staden eftersom kostnaden var kalkylerad till samma summa: 11 miljarder. Det var inte 1 April när man läste det i tidningen men man fick kolla minsann. Så all renovering och byggnation stoppades. Om cirka 9 år ska det nya lasarettet vara klart och planer smids för vad de befintliga byggnaderna och området kan användas till.

---

Jag läser i bevarandeprogrammet att detta hus från 1902, Villa Maria, är det äldsta huset inom lasarettsområdet som arkitektoniskt har stora likheter med det rivna lasarettet, det som revs i slutet på 1960-talet. "Det är en före detta sysslomanna- och underläkarebostad. Villan är uppförd i två våningar med vind och fasader av gult tegel. Mönstermurning i form av utkragade lister ovanför fönster, sågtandsskift längs långsidans takfot och rundbågsgesimser på gavlar. Vinklat tak belagt med svart bandplåt. Vita äldre korspostfönster med småspröjsade överlufter"....

---

Inlagt 2023-04-01 21:56 | Läst 935 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?