Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

27 | Lugnt i Vaxholm

Man har antagligen insett lägets viktiga position om man kikar på de försvarsanläggningar som omgärdar ön. Jag läser på lite och lär mig att det finns något som heter Vaxholmslinjen, en befästningslinje som var aktiv mellan 1914 och 1925 som bestod av en serie av batteri och mineringar som skulle skydda inloppen till Stockholm, med Resarö i väster och Värmdö i öster.

Nåväl, detta är att gå händelserna i förväg för jag har inte kommit ner till vattnet ännu, och jag kommer inte dit jag vill för den delen heller. Men på vägen hittar jag denna cykel som inte någon verkar ha hastat i väg på ett tag.

---

Som skåning förvånas jag även av mängden sniglar, jag har aldrig sett så många sniglar på en gång. Visserligen har jag sett massor med mördarsniglar när jag tänker efter, men här är en långsam men slemmig typ från Vaxholm förevigad.

---

Väl nere vid vattnet känner jag inte alls igen mig, men hittar denna fina båt med en ammunitionslåda som vittnar om band till en 20 mm luftvärnskanon, antagligen modell 40 som vi använde när jag låg i lumpen. Den var den enda som trots sin ålder fungerade i ur och skur. Runt magasin och patronerna förvarade man i sådana här lådor.

---

Hmm, när jag tänker efter så var det en sådan som vår tropp tappade, den lossade efter en felaktig isättning i släpvagnskopplingen, resultatet blev inte oväntat att kanonen fick skrotas eftersom den efter denna incident var i två bitar. Den fungerade bra fram till dess.

---

Jag spanar efter en väg att komma runt den lilla hamnen men det är avstängt. Men se där, en snitslad väg leder en upp på berget, nåja bergknallen och efter lite vågliga/korkade hopp och skutt så nådde jag toppen. Jag hade just nu valet mellan mobilkamera och fullformat, jag valde länge….nej det gjorde jag inte alls, det resulterade i denna bild där man just ser några av anläggningarna i Vaxholmslinjen. Den var aktuell för hundra år sedan och byggnaderna står kvar.

---

Inlagt 2020-07-08 00:01 | Läst 248 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin bild på den där vackra, robusta, välvårdade träbåten!