Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

30 | S:t Petri, Klippan

Lukten av Kebab och Pizza låg tung över parkeringen till stadsparken där S:t Petri kyrka är belägen. Samma parkering välkomnar även bilburna med smak på dessa rätter till det gulmålade gatuköket strax bredvid. 

Jag har länge varit nyfiken på denna byggnad, S:t Petri alltså. Det skrivs och visas reportage om att arkitekturstuderande och andra intresserade reser långväga för att få uppleva denna byggnad. Man undrar så klart, vad är det som är så märkvärdigt?

Vi bor ganska nära men man ska alltid någon annanstans om man är på detta hållet och det är inte alla som delar mitt intresse kan man säga. Nåväl nu var vi där, klockan var 17.35 och jag var väldigt beredd på skyltar som informerade om att på grund av Corona så var allt stängt men annars hade vi varit välkomna. Men icke, kyrkan var öppen, inte så att det var stora plakat och dörrarna stod på vid gavel, de var stängda men inte låsta. 

Väl inne i blir vi helt överrumplade över vilket rum detta är. Så mäktigt, andäktigt.  Ju mer vi kollar runt desto mer förstår vi att detta är en väldigt annorlunda byggnad, verkligen något utöver det vanliga. Nåja nu var vi där bara i 25 minuter, vi såg inte någon utkastare men vi kommer gärna dit igen.

 ---

Kyrkan färdigställdes efter fyra års byggande 1966 och arkitekten bakom det hela är Sigurd Lewerentz, ett av hans sista verk. Sigurd Lewerentz är tillsammans med Gunnar Asplund även skapare av Skogskyrkogården i Stockholms kommun. Läs mer om Skogskyrkogården här, om Sigurd Lewerentz här och om S:t Petri här.

---

För en del klingar kanske Klippan Centrum och bandet Torsson bra ihop. i just den låten från 1989 på albumet ELMIA - jordbruksutställning beskrivs just det här med gatukök i en av verserna:

De har sju stycken gatukök
Med korv och pannbiff och pommes frites,
Men Pålles gatukök är bäst,
För där jobbar morsan till Sven Thall.

Eventuellt intresserade kan lyssna här, 

---

Inlagt 2020-07-28 00:09 | Läst 1214 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant, hur är det med fönster? Ser ut som speglar istället, men det kanske finns något fönster?
Svar från Lionmats 2020-07-28 17:07
Hej Peter.
Fönsterna är inte av spegelglas och de är utanpåliggande, utan karm alltså. Det blir en helt annan känsla inifrån när inte karmen ramar in glaset.

Det finns även andra lösningar att få ner ljuset i rummen tex med små fyrkantiga torn med glas på sidan.

/mats
Intressant, och vilken unik dopfunt sen!
Svar från Lionmats 2020-07-28 17:07
Precis Ragnar!
Ser väldigt vackert ut på dina bilder! Och trevligt att orgeln får plats därframme -eller kanske det "bara" är kororgeln? Fint reportage, får lust att se den byggnaden! Hälsningar/ Björn
Svar från Lionmats 2020-08-02 22:53
Hej Björn
Ja den byggnaden är värd ett besök. Det är mycket att upptäcka men man får nog ut mest, som vanligt, om man är lite påläst innan besöket. Sen är det ju så dags.
/mats