Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

38 | David, förvisad i 83 år

Denna staty av Ivar Johnsson står sedan ett tiotal år åter på den plats där den ursprungligen placerades 1924. Efter proteststormar från stadens invånare flyttas den 1926 till en mer undanskymd plats. Men 2009 placerades på ursprungsplatsen igen, utan några protester. 

Det var en enkät i Helsingborgs Dagblad som drog i gång det hela och kritiken var inte nådig, men innan jag visar den inkopierade texten så hör det till saken att skulpturen 1925 vann pris vann Grand Prix på världsutställningen i Paris och att ett exemplar köptes in av staden Zürich för att placeras på en framträdande plats vid Zürichsjön. 

Här kommer ett utdrag ur kritiken som gjorde att David saknade kontakt med stadens medborgare under 83 år, det var av den anledningen jag tyckte det var lite kul att den har just "Kontaktcenter" i bakgrunden. 

En enkät publicerades i Helsingborgs Dagblad och folk uppmanades att skriva in och uttrycka sina åsikter som sedan trycktes i tidningen. 1924 utgavs en pamflett med titeln ”Halshuggarstatyn David vilja vi ej ha på någon offentlig öppen plats” skriven av Axel Svensson. Däri presenterades åsikter från kända och okända helsingborgare, alla stora motståndare till skulpturen. Det man i huvudsak protesterade mot var placeringen, Davids grymma och barbariska utseende, det han representerade och att han var naken.

I pamfletten uttrycker Axel Svensson sin avsky mot skulpturen med följande ord: ”Varje hälsingborgare vet – och det har framhållits i tidningarna – att det allmänna tal som går i stan om Davidstatyn, betecknar den, där den nu står, som en nesa för Hälsingborg; den väcker hos de flesta åtlöje, hos andra förargelse. Största delen främlingar, som komma hit, bli förbluffade inför det komiska i denna miniatyrstaty, som tycks liksom ha blivit tappad eller kvarglömd vid bortförandet av arbetsställningar, redskap och materialier efter fullbordandet av den väldiga, otympliga terasstrappkolossen.”

Han skriver vidare: ”Lille David, vad du ser betydelselös ut! Visst inte som någon hjälte! Snarare påminnande om en enfaldig Harlekin. Du är en oskolad Grönköpings-småpojke, som i en återvändsgränd klivit upp på en murarelåda att göra balanseringsförsök.” I slutordet i pamfletten står det följande: ”Inte får man fortfarande blamera vår stad genom att på någon offentlig plats ställa upp ett konstverk som ger föredöme av fiendskap, barbarism och blodtörst samt uppfostrar ungdomen till våldsbragder och grymhet.”

Denna hetsjakt ledde till att stadsfullmäktige den 18 mars 1924 beslöt att flytta David från Stortorget till en plats framför Vikingsberg, där man ansåg att han passade bättre. 

Källa https://stadslexikon.helsingborg.se/david/

Man undrar också hur snacket har gått i kommunen. "Ja, i år är det 83 år sedan vi flyttade David, vi pratade om det i fjol, men vad säger ni, ska vi inte bara ta och flytta tillbaka honom? Den där Axel Svensson har väl inte några ättlingar hoppas jag, är det någon som kollar det och återkommer till mig?"

---

Inlagt 2020-10-30 08:04 | Läst 1288 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kan nog hålla med dom som protesterade..Passar väl bäst inne i nåt bortglömt förråd under en presenning.
Mvh/Gunte..
Svar från Lionmats 2020-10-30 09:37
Hej Gunte
Ja om konsten är bra eller dålig är så klart
upp till var och en att bedöma, man brukar ju
säga att skönheten sitter i betraktarens öga.

Statyn var en gåva av Malte Sommelius,
en lokal höjdare och riksdagsman, men en gren av
släkten Sommelius ägde även Helsingborgs Dagblad,
tidningen som drev frågan. Så deras släktmiddagar
kan ha varit intressanta.

Du är ju inte ensam din åsikt. Även om
Axel Svensson kanske inte företrädde alla
Helsingborgares åsikt så fick det avsedd
effekt då 1926, då den förpassades till en mindre
framträdande plats även om man kanske hade
presenningar redan då.
Jag fick börja från grunden och se vem David var, om det var han med Goliat. Fick väl inga klara besked men mycket tyder på det om man ser till dess beskrivning med huvudet under en fot. Tänkte att det kunde vara någon strid mot danskarna men så verkar det inte att vara. Halsen tycker jag är lite lång, annars har jag väl inga klagomål på själva statyn, den står ju redan på en undanskymd plats tycker jag :), jag har ju inte sett den. Fast har faktiskt gått förbi en gång
Svar från Lionmats 2020-10-30 11:11
Hej Peter
Visst är det David och Goliat. Men att den inte har en central plats stämmer inte, den står nedanför terasstrapporna som leder upp till Kärnan. Mer centralt står nog bara Stenbocksstatyn, ja jag vet att du inte har staden som utflyktsmål:)
pdahlen 2020-10-30 11:19
Jo, det var lite det jag menade :). För mig är centrum inte centralt, fast jag har faktiskt lyckats hitta parkering vid färjan på parkeringsdäcket, så de få gånger jag är där så utgår jag nu därifrån för att åka runt och hitta något i centrum är ganska hopplöst
Svar från Lionmats 2020-10-30 11:23
Prova Sundstorgsgaraget, 370 platser, 370 miljoner i byggkostnad.
Saken borde utredas... :-)
Vad jag kommer ihåg från gamla folkskolan, så fällde David Goliat med en sten ur sin stenslunga. Det var själva grejen - den bepansrade jätten Goliat fälldes av en liten pojke som var riktigt bra på det han gjorde. Sensmoralen är alltså att det inte gör något om du är liten - bara du har mod och kan dina saker.
Några avhuggna huvuden förkommer inte vad jag kommer ihåg. Kanske var det så att David högg huvudet av Goliat med hans eget svärd?
Svar från Lionmats 2020-10-30 12:57
Hej Peter
Jag har läst på efteråt och dina kunskaper från gamla folkskolan stämmer, delvis. Han fällde honom med en stenslunga och skar därefter av halsen på honom. Men just i dessa dagar så är det extra omsmakligt att just diskuterar detta känner jag nu. Usch.
Sensmoralen håller oavsett.
syntax 2020-10-30 13:05
Jo – i dessa dagar kan man tycka att vissa borde träffas mitt emellan ögonen med stenslunga! Islamofascister kallas dom numera i Frankrike.
Såna där fantastiska statyer borde det finnas i varje svensk stad. Med bibliska motiv. Sverige är format av Kristendomen i över 1000 år. Det borde ingen skämmas för. Tvärtom vara stolt över.

Finns det tex inget staty som skildrar Lot flyende från Sodom nånstans i Sverige? En sån skulle passa mitt på Sergels torg.
syntax 2020-10-30 18:24
Risk att vi alla förvandlas till saltstoder! Vad skall vi med så mycket salt till... :-)