Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

48 | Tre till antalet, hjul alltså

 

I min ungdom, på besök hos min kusin i Dalsland, hade vi väldigt kul med ett annorlunda fordon, det var en trehjulig Heinkel Trojan. Vi var väl en 12-13 år och väldigt intresserade av det här som var motoriserat. Främst höll vi på med mopeder, senare för min del även Gocart och Epa-traktor. Länk till äventyret med Epa-traktorn här. Den där ovanliga trehjuliga Heinkel Trojan var även den motoriserad men den fick vi aldrig igång. Istället roade vi oss med att åka i den på en grusväg från en höjd och därefter putta den upp för backen igen, så höll vi på. Enkla nöjen på den tiden.


Heinkel Trojan, ursprungligen från Tyskland men tillverkades därefter på licens i England. Länk till bildlicens.

 ooo

Det kom mig att tänka på den första bensindrivna automobilen som även den var trehjulig, en modell står uppställd i Mannheim. Carl Benz står på patentet från 1885.


Kanske något för mekaniskt intresserade, kanske mindre intressant för andra.

 ooo

Nuförtiden är det andra tekniker och material på ingång och en stark kontrast till Heinkel Trojan är den el- och solcelldrivna prototypen vid namn Aptera. Det finns mycket att ha synpunkter på tex utseendet, teknikerna, materialet eller priset. Nog är den annorlunda. Spännande.

ooo

 
Inläggets utmaning i svartvitt - premiär.

Här tänkte jag oavsett tema visa bilder som jag tycker kan passa bra i svartvitt. Först ut är denna Strömstare. Synpunkter är välkomna.


Nu vet jag i alla fall hur en Strömstare ser ut, inte bara denna för vi såg en till en bit därifrån.

ooo

Inlagt 2020-12-10 16:21 | Läst 874 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Strömstararna det är min specialitet :), antar du har fotograferar dem i Jordbodalen, där är det två stationära. Har faktiskt aldrig sett dem tillsamman utan de håller en 300m lucka. Jo men de fungerar fint i s/v, inget som jag har tänkt på, men när jag publicerar min femtielfte så får den vara i s/v ( om jag inte redan har kommit upp i det).
Svar från Lionmats 2020-12-10 19:30
Hej Peter
Tack för din kommentar. Du har helt rätt, du har minsann plåtat en och annan Strömstare på sista tiden så jag fick göra något annorlunda, en i svart, svart med lite vitt. Helt rätt är också platsen, så nära att den nästan ingår i våra promenadrundor numera. Och där finns ju även annat kul, hoa hela natten, var det inte en slagdänga, jo det var det ju.
Hej Mats L.
Det här är en trevlig serie - strax efter mitt huvud - fordonen :-) Jag såg ditt inlägg om EPA och kommenterade det vid den tiden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Fåglar ska ha färg om de är för ornitologisk användning - bara min åsikt.
Svar från Lionmats 2020-12-10 19:38
Hej Erik
Kul med kommentarer från dig. Vi har motorintresset gemensamt, det är kul. Trojanupplevelsen hade jag nästan förträngt men sen blev det ändå ett kul tema av det tycker jag.
Ja, fåglar är snygga i original, men vet, de kanske kan uppskattas även i svart,svart,vitt, det är en utmaning bara det.

Annars är idén med utmaningen i svartvitt för att just utmana sig själv, att försöka hitta motiv och efterbehandling så att det blir intressant. Därmed inte sagt att man lyckas men men då försöker man i alla fall.
Jotack, sådana där livfarliga grejer har jag åk! Heinkel, Messersmith och Fulda typ! Fast då visste vi inte att dom va livfarliga! :) Dom va bara små och praktiska! Å den första Folkabussen låg även den ganska nära de här! ;)
/B
Ja en Heinkel hade min granne när jag var mindre gammal. Tyvärr råkade han mosa den i en mindre trafikolycka, absolut ingen större smäll. Inget som rekommenderas att krocka med. Sen blev det VolvoEpa efter det.
Mvh/Gunte..