Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

55 | Minnena är kvar

Det gick inte så bra för min svärmor 91 år gammal, hon avled den 11 januari i sviterna av Covid19. Jag har visserligen läst om äldre personer än så som har överlevt denna virussjukdom men så var inte fallet med Barbro. Hon vårdades på sjukhem och var den första patienten på den avdelningen som fick denna smitta, den fick hon på julafton. Vi, hennes närmast anhöriga, var hos henne dygnet runt den sista veckan, iförda likadan skyddsutrustning som personalen, förkläde, munskydd, visir och handskar.

 

En tråkig sorti som inte någon önskade. Men det finns ju de som inte får/fått vara hos sina anhöriga när de har vårdats och därefter gått bort. Det finns även den aspekten att betydligt yngre med en stor del kvar av livet har drabbats av viruset, en del med dödlig utgång.

Det som jag tycker är ruggigt är att man oavsett ålder kan man drabbas på så olika sätt. Man kan få en liten eller stor dos av infektionen med olika effekter, resultatet och hur ens kropp klarar det vet man inte förrän efteråt, och då har man haft tur. Och man vet inte vem som smittar. Man kan fundera vidare på hur mångas liv som har förändrats och hur vi hanterar det. Nja, det kanske får räcka nu med det som de flesta kanske redan har funderat på.

 

Något helt annat så här i slutet. Jag är släktforskare, till och från, mest från. Denna hobby tar tid och lite pengar i anspråk. Jag insåg ganska snart att det intressanta i detta är att fånga historierna om människorna man placerar in i rutor och träd. Så 2011, något år innan Barbros man gick bort, spelade jag in dem med min kamera placerat på ett stativ när de berättade sin historia. Nu knappt tio år senare har jag börjat sätta samman materialet. Fyra av nio filmer är klara och anhöriga kan ta del av det och lite annan information som jag delar med mig av, foto, anträd osv.

 

Foto är så klart kul men video är något annat. Här ser man en frisk person som man inte har sett på tio år som berättar sin historia och det kan alla som är intresserade nu ta del av. Utseende, miner, gester, röster och uttryck. Ovärderligt är en kommentar som har fällts av mer än en. Det kanske kan inspirera någon att ta tag i historierna som bör bevaras.

 

Bilden. Ja, den är så klart tagen i Jordbodalen, ni borde väl vara trötta på detta ställe snart.

Inlagt 2021-01-30 22:39 | Läst 808 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tråkigt med din svärmor, jag beklagar er sorg. Förstår att det ändå var viktigt att ni kunde vara med sista veckan. Och dina inspelade filmer blir såklart värdefulla, hälsningar/ Björn
Så tråkigt att höra, min mor är lika gammal men har än så länge klart sig. Vi får väl hoppas att hon snart får sin spruta.

Även om jag skulle bli drabbad för våra turer till Danmark så tycker jag det är helt rätt att stänga gränserna som är förslag ute nu, de borde de ha gjort innan den andra vågen slog till här. Att tro att Sverige skulle klara sig från en andra våg när det sket sig redan i den första var det nog bara FHM som trodde. Sverige hade ju någon månad där att förbereda sig för att stänga ner, men vad gjorde de planerade öppnandet av samhället.....

Var i Jordbodalen igår, samma aktivitet som tidigare fast lite mer is på dammarna