- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

21 | Genomtänkt 2:2

För den som gillar bara foto med sparsamt med text kan hoppa över detta inlägg. För här är: text, vanliga 2 x 3 foto, panorama, svart/vitt, flygfoto och test avseende skärpa, extra allt med andra ord.

Väla gård, från slutet av 1800-talet ligger bara några hundra meter från stormarknaderna på Väla, ett av Sveriges största och mest lyckosamma köpcentrum ur kommersiell synpunkt. Gården gränsar dessutom till ett naturreservat.

Denna gård har Skanska ägt sedan 60-talet. Skanska ja, som bildades 1887 under namnet Skånska Cementgjuteriet men namnändrades 1984 till just Skanska.

Vägen går numera rakt igenom gården så mangårdsbyggnaden är på ena sidan och ladulängan är på andra sidan, se flygfoto längre ner.

På sidan där ladulängorna är har det byggts nytt, ett regionkontor av och för byggföretaget. Och de har tänkt till. Det är ett passivhus, dvs de gör inte av med några resurser för att driva huset. Solceller på taket och bergvärme bidrar till detta. Men mest iögonfallande är hur väl det smälter in i omgivningen, en  modern och miljövänlig skånelänga från 2013 helt enkelt. Jag tycker det är anmärkningsvärt genomtänkt.

Här är vyn förevigat med mitt 55 mm objektiv, en bra bit bort. Jag har alltid kameran med mig men oftast bara ett objektiv i taget. Jag har E4/E6:an i ryggen för den som är intresserad av geografi, ni andra behöver inte lägga det på minnet.

***

Skojar till det med både panorama och svartvitt, hmm trädmönsterna på fasaden i perforerad corténplåt blir mindre bra ser jag men molnen är  skapliga i alla fall. Som synes är solen framme, eller som man säger på skånska, solen blagar.

***

Snygga detaljer vart man än blicken vänder. Singel som ett klimatsmartare val till asfalt.

***

Mot vägen och mangårdsbyggnaden står denna skulptur, i trä, av trädet som en gång stod där.

***

Här kommer flygfoton som är "lånade", hmm kopierade, från Lantmäteriets utmärkta tjänst. De boende i mangårdsbyggnaden har nu som synes närmare anslutning till en väg men det finns kanske några nackdelar med det, tex trafik till och från en stormarknad. Motorvägen E4|E6 ligger inte heller så långt bort, 200 m, och trafiken på den är knappast ljudlös.

***

Men nu är man väl sugen på att se hur mangårdsbyggnaden ser ut. Jag förstår önskemålet så här kommer den bilden.

Jag blev samtidigt intresserad av innehållet i Björn Thundals blogg om bra skärpa i bilderna. Så första bilden är med inställningen "RAW-filtyp: Komprimerad", då blir filerna cirka 24 MB stora. Jag skärper normalt sett inte bilderna, inte denna gång heller. Därefter tar jag ner bilderna till cirka 1 MB och längsta sidan 2700 px.

***

Nummer 2 är samma bild fast skärpt Radius 0,7 / Amount 70.

***

Nummer 3 är tagen med inställningen "RAW-filtyp: Okomprimerad", då blir filerna cirka 48 MB stora. Oskärpt.
Därefter tar jag ner bilderna till cirka 1 MB och längsta sidan 2700 px.

***

Nummer 4 är samma bild som nr 3 fast skärpt Radius 0,7 / Amount 70.

Ser ni någon skillnad? Jag gör det inte.

Det finns plattor typ Ipad och andra som har högre pixeltäthet än vad bildskärmar har men de är å andra sidan inte så stora som bildskärmarna. Min slutsats nu som förr är att för min del kan jag spara diskutrymme genom att köra på RAW - komprimerat, jag ser ändå inte någon skillnad på min skärm. Jag har aldrig provat tillägget Nik Efex så det vet jag ingentingt om. Jag har även kört fram förstoringar på papper och där kan jag inte heller se något behov av att justera skärpan.

På Björns bilder ser man dock att de är anmärkningsvärt superskarpa så jag skulle tro att det ytterligare mer pixlar i sensorn i kombination med handpåläggningen via Nik Efex som lägger den sista touchen för hans del. Man får testa så man vet och är nöjd.

Bilden på mangårdsbyggnaden med sneda stolpar, hjullastare, hästsläp och en Polo har vi väl sett färdigt nu? Jag har i alla fall tröttnat på den, ha ha.

***

Postat 2020-06-10 20:07 | Läst 217 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

20 | Förslagslådan, hallå!Jag kastar mig över dem, allihopa, hela branschen, drar alla över en kam - fastighetsmäklarna:)

De är speciella, det må jag säga. Om man har "Reklam, nej tack" på sin brevlåda så verkar inte det röra dem, utan man får ständigt information om försäljningar som skett i området med utvikta hem och bild på mäklaren. De anser kanske att det är samhällsinformation men det gör inte jag.

Nu säljer man även sin personal, det är väl knappast ok eller? Här skyltar man med säljaren på skylten, inte huset som man avser att sälja. Det är som om bilförsäljaren skulle sätta in en annons med bara sina anställda, inte bilarna man säljer. Det ser onekligen märkligt ut, och är de inte alltid unga?

 Var är den där förslagslådan?

(Jag värnar om Alexandras integritet och har tagit bort hennes telefonnummer med fläckborttagaren. Annars finns risken/chansen att hon får samtal typ, "Hallåja, jag såg ett foto på dig på Fotosidan…" ha ha.

***

Postat 2020-06-09 15:28 | Läst 253 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

19 | Genomtänkt 1:2

Man stöter på platser eller ställe där man riktigt märker att någon har tänkt till flera gånger innan det ser ut som det gör. Ett exempel är Spritan i Ödåkra. En före detta fabrik för tillverkning av brännvin, byggår 1898.

Ur Wikipedia:

Helsingborgs Spritförädlings AB år 1898 anlades i anknytning till järnvägen. Fabriken kallades i folkmun för "Spritan" och uppfördes på initiativ av grosshandlaren Johan I. Nelson från Helsingborg. Vid sekelskiftet fanns ett trettiotal liknande fabriker i Sverige, var och en av dessa tillverkade sina egna kryddade och okryddade specialmärken.
Vid Ödåkra spritförädlingsfabrik startade tillverkningen av det kryddade brännvinet 
Ödåkra Taffel Aqvavit 1899. AB Vin- & Spritcentralen övertog fabriken 1917.

Tydligen lades tillverkningen ner 1977 och fram till 2016 så stod det tomt och förfallet tilltog. Men nu är det full fart i delar av den stora byggnaden, kul att se.

 

Snygga lampor, en antik brödkavel i en mysig miljö på fikastället.

***

Byggnaderna är gamla men här är även ett olivträd som inte heller är från igår.

 ***

Skyltar har samma stilmall, luftkonditioneringsaggregaten är i en mindre avvikande färg än vanligt.

***

Det finns en del på internet, ett vykort från 1901 till exempel, tack Calle!

***

Postat 2020-06-08 23:41 | Läst 251 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

18 | Tips

Diskussionerna hos min frisör har fått punktering. Jag vet inte vad som har hänt, han är kanske bara orolig med osäkerheten som råder just nu. Tidigare kunde han förklara ingående vilka problem hans landsmän har. Han är Palestinier och jag hade inte så bra koll på deras situation förrän jag träffade honom. Numera vet jag lite mer.

Nåväl, häromdagen gjorde han ett litet försök att muntra upp stämningen, han frågade vad vi tillverkade på mitt arbete, och jag svarade att vi gjorde plastgranulat och han svarade "plastgranat" och skrattade. Kanske tveksamt kul om man har rötterna i Palestina tänkte jag. Men man bråkar å andra sidan inte ensam. Men pinsamt att man vet så lite om så mycket, det är i och för sig också en insikt.

***

I mitt trädgårdsprojekt skulle jag hämta fler träd i Löddeköpinge, en tripp på knappt 40 km enkel resa. På väg hem, vid Landskrona ser jag på de stora kommunala digitala skyltarna att en olycka har hänt och man ombeds ta en annan väg. Jag har aldrig sett sådan information tidigare utan kör vidare som i stort sett alla gör runt omkring mig. Men efter några kilometer är det tvärstopp, det varar inte allt för länge, kanske 20 minuter.

I backspegeln ser jag Glumslövs backar. Det är svårt att glömma den tragiska olyckan som hände där för några år sedan. På toppen ligger två bensinmackar, en på var sida. Tre motorvägsfiler på var sida. En familj från Tyskland svänger av och stannar. Men pappan i familjen skulle över till den andra macken, han springer över motorvägen och det slutade inte lyckligt om man säger så. Tyvärr uppfattade han inte gångtunneln under motorvägen.

***

Den dagliga brödbakningen fortsätter, jag har nu gått över till enbart Lantbrödsmjöl i stället för som tidigare en mix med Vetemjöl Special. Jag tar även i en gnutta mer mjöl, detta för att få lite bättre höjd på bullarna. Livskvalitet.

Hmm, när jag nu ser bilden så skulle jag nog minskat bländaren eller ökat avståndet till kameran så hela ytan blev skarp, men det kan vara charmigt det med, ha ha. Är det någon som har provat receptet?

***

Postat 2020-06-04 00:48 | Läst 282 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

17 | 100 % arbete igen

Ja, det var en kortvarig dipp. Skönt det. Försäljningsmässigt varade den förhoppningsvis bara April månad. På måndag är allt som vanligt igen. Sia, framför allt om framtiden, brukar vara svårt men just nu ser det ljust ut på jobbfronten. Avseende Coronafronten har vi ett överflöd av ”experter”, men jag följer Tegnells råd, han kan, i alla fall betydligt mer än vad jag kan, läkare dessutom.

*** 

Under ett påbörjat trädgårdsprojekt, ja det startade för en vecka sedan under permitteringen, har det blivit några rundor både till återvinningsgården för att bli av med material och till leverantörer av stenmaterial. Idag hittade jag en ny leverantör och vad hittar man då? Denna underbara nerlagda bod där man tidigare antagligen anmälde sig och sitt ärende, till expeditionen, den till vänster.

Underbar symbolik:

Vi värdesätter våra anställda högt, eventuella kunder tar också vi hand om, men mest gillar vi våra anställda. Kul.

***

På väg ner till city, ja jag hör hur fånigt det låter, hittar jag denna intressanta kombination.

Framför Katolska kyrkan tycker kommunen att det är lite väl tråkigt, det måste vi liva upp med två graffittiverk. Modigt eller annorlunda, välj själv. Man väljer motivet blommor framför en blomsterrabatt, vad man annars skulle välja vet jag inte nu när jag tänker efter, men så ingår jag inte heller bland dem som har koll på det, hmm önskemål ”motiv på mur framför kyrka”, nej inga polletter trillar ner, hos mej.

Jag tar en bild med 24 mm brännvid, bredare har jag inte, inte så kul.

***

Tar en panorama, dvs kameran på högkant och tar 4 bilder som jag sammanfogar i Lightroom, roligare.

***

För att det ska bli extra allt tar jag en bild med blomrabatten i förgrunden och graffitti-blommorna i bakgrunden. 72 mm brännvidd. Mindre bländare för att förgrundsblommorna ska synas mer. Extra blommor alltså, men man måste nog vara upphovsman för att gilla den.

***

 När jag ser resultatet klart i panoramabilden borde nog den vänstra bänken vara till vänster om den vänstra graffitin.

-Hallå hallå kommunen, var är förslagslådan?

***

Postat 2020-05-29 22:35 | Läst 271 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa