- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

142 |

Återkommande huvudvärk som har varit där redan från dagens början släpper efter kuren 1 st Ipren och 2 st Alvedon och nu var det dags att ge sig ut, utanför radhuslängans yta som varit det som vi mest sett de senaste 14 dagarna.

 

Pålsjö skog är ett av flera alternativ, vi väljer det. Det är lördag, solen skiner inte, och det är fler än vi som tänker samma tanke. Det är mycket folk ute i skogen, och det är stundtals komiskt, Tati och HippHipp kommer på näthinnan. Det gäller att parera andra som promenerar men även joggare som måste tycka att vi andra är mest i vägen och hundägare som har ett jobb framför sig när de kommer hem, det är nämligen ganska blött om man säger så.

 

Jag har som vanligt kameran med men hittar för den skull inte något att fotografera, har man den inte med så brukar objekten vara där. Nåja det fick bli ett dött träd, vad annars i en skog? Eftersom jag sedan i november är nybliven pensionär tycker jag att motivet med sin kontrast symboliserar gammalt, innehållsrikt och avstannande mot det yngre, kurviga smala och livliga. Ja det blir lätt så jag tänker, i symbolik, jag tror nog att jag har nämnt det förut.

Fördelen med Pålsjö skog-alternativet är att man kan nå Brödkultur 2.0 som sedan några år ligger som en del i Sofiero Gård. Välbesökt som vanligt, en strid ström av kunder som uppskattar atmosfären och deras utbud. Vi hade ju ändå varit ute en halvtimme så det fick blev ett stopp där.

---

Domsten stod på tur, där finns bland annat talldungen som jag och min fotokompis använde som fotoställe när vi fotade ett brudpar för några år sedan. Det är fascinerande med de vindpinade tallarna och närheten till vattnet så klart men ja, vi har sett det förut. Det fick bli lite vinterkreativitet i stället som får illustrera tillståndet med hur mycket är just nu - snurrigt.

I stället för en vy mot vattnet blev det tvärtom. "Benen i kors" är välbekant för en del.

"Snurra min jord", ursprungligen en låt från 1957 men det var kanske inte det jag hade i åtanke...

---

Postat 2023-01-15 19:13 | Läst 474 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

141 |

Vad vore väl mer naturligt än att skänka Upplysningens tid en tanke. Symboliken är slående, ett upplyst hus i dessa dagar då vi uppmanas att spara på våra resurser för att undvika att elen plötsligt stängs av för alla inom ett område.

 

Upplysningens tidevarv med början på 1700-talet vilade till stor del på naturvetenskapen där det mesta kunde förklaras. Jag läser att några av de nya idéerna på den tiden var tolerans mot oliktänkande och religiös frihet. Häxprocessernas tid var alltså förbi. Ur detta kom även de liberala idéströmningar om fri handel, fri konkurrens och en fri marknad.


Det finns säkert mycket mer att begrunda inom detta stora ämne och tidsålder. Men jag kan i alla fall konstatera att upplysta är vi, väldigt upplysta så där 300 år senare, men kanske inte tillräckligt på alla plan.

 

Man kan skoja till det, men det blir liksom inte så explosivt skratt tyvärr – ur LED är tiden.

---

Postat 2022-12-27 19:52 | Läst 420 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

140 |

Från början tänkte vi inte att vi skulle åka. Hur kul är det att åka när kriget mot Ukraina gör sig påmint varenda dag liksom?

 

Men eftersom den obligatoriska frågan till alla som går i pension verkar vara ”vad ska ni göra nu då, har ni planerat något” och det uppriktiga svaret är ”nej, inte ett dugg” men det verkar inte vara det som man vill höra.

 

Så vi bokade en resa till Lissabon med omnejd. Vi blev inte besvikna. Här är några av bilderna från denna trip.

 

 

 

 

---

Postat 2022-12-01 22:45 | Läst 414 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

139 |

Året var 1993, ett händelserikt år. En skilsmässa (borde det inte heta skiljsmässa) var den stora händelsen som fick livet att ta en annnan riktning. Det mesta slogs i kras och i samma veva fick jag allergi mot björkpollen.

 
Jag hade hört att stora emotionella förändringar kunde utlösa sådant så jag har alltid gjort den kopplingen. Inte hela världen kan man tycka, lite snörvligt och rinnande ögon när våren är som bäst. Och visst finns det värre saker.

 

Men när man har allergi mot björk så har man dessutom ofta allergi mot äpple. Det kliar något kopiöst i halsen, det fick jag erfara. Så många gånger att jag bad min nuvarande fru att säga till mig när jag fick mig för att äta äpplen.

 

Men, undrens tid är inte förbi. Pollenallergin kommer så klart varje år men allergin mot äpplen har gått över, vilken lycka och vilket resultat att få genom att utsätta sig för obehag så många gånger. Toppen! Smaskens!

---

Postat 2022-11-05 21:42 | Läst 573 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

138 |

Fotografera Folkhemmet

I denna roliga tävling fick man max ha tre bidrag, här kommer nummer två och tre.

Vi är kvar i kvarteret Munken i Helsingborg och ser entrén på ett de fyra intressanta lamellhusen som byggdes under samma tidsperiod som punkthusen som jag skrev om i mitt förra inlägg. Byggmästare även till dessa var Erik Ivar Wihlborg och tiden runt 1946. Här fastnade jag för de för mig ovanligt omsorgsfullt utformade entréerna som jag inte har sett någon annanstans. Trapphusen har även en  framskjutande position och de lite typiska fönsterutföranden med inframning som avviker mot de övriga. På gavlarna på husen mot Kopparmöllegatan finns butikslokaler, men även längs långsidan på några av husen. Husen är alltså nästan 80 år gamla. Kvalitet heter det. Trevligt.

 Detta är mitt bidrag nummer två, de andra bilderna är kompletterande.

Från bilddatabasen Carlotta hittade jag dessa intressanta bilder från området under uppförandet.


Eftersom bilar också är av intresse så googlade jag upp vad detta är för en, långt namn för en stor bil: Oldsmobile Dynamic Cruiser 78 Club Sedan 4.2 112hp, 1947 2nd Generation 2nd Facelift (1946 - 1947)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag kommer nu till mitt bidrag nr tre.

Vi är på Jönköpingsgatan i Helsingborg där byggdes dessa nätta hus på mitten av 50-talet. Som vanligt sparsmakat, lite mer omsorg om entréerna och fönsterna till trapphusen. Lite fixat är det just på dessa hus där man gjort plats för sopskåp men det kan väl knappast räcka med dagens krav på källsortering så det finns nog någon annan byggnad i krokarna där man fixar med sådant. Källare så klart.

----------------------------

Postat 2022-10-29 14:45 | Läst 579 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 31 Nästa