- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

152 |

Jag gillar att resa lätt, dvs oftast bara med kameran och det objektivet som är monterat. Oftast är objektivet ett 35 mm eller 24-105 mm med dess för- och nackdelar. Denna gång var det 35 mm som var monterat och i Fortuna, ända nere vid vattnet ligger det, söder om Rydebäck, såg vi dessa svanar. Vi räknade till ett tjugotal, så många har vi aldrig sett förut på samma gång. Det är då man undrar över sitt val av endast ett objektiv, det känns som ett i-landsproblem.

 

Men i mitt minne dök bilder från förr upp med massor av svanar. Jodå 1940 fanns det svanar i Helsingborg, det kan man lugnt säga. Bilderna är tagna i höjd med Pålsjö, som ligger strax söder om Sofiero, gamle kungens sommarställe ni vet. Det kanske inte var bättre förr, men svanarna var fler i alla fall.

---

Postat 2023-04-06 22:41 | Läst 872 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

151 |

”Jag läser i dagens nummer av Aftonbladet…” ja en hel del kommer ihåg ingressen på Lindemansketcherna, ursprungligen även med Lasse O Månsson men sedan med Hasse & Tage. När man hör dem idag är dock inte alla lika kul som när det begav sig men de är ändå kul på sitt sätt, kanske mer över att åter få en glimt av tidsåldern och de ämne som var aktuella då.

 

Nytt försök. Jo jag läste i ortens tidning, Helsingborgs Dagblad, att lasarettet åter igen blivit bötlagt för överbeläggning. Hm, tänker jag, det verkar vara ett märkligt system. Men tydligen är det så att det är Arbetsmiljöverket som har inspekterat och de ser främst till arbetstagarna, det är knappast optimalt varken för arbetstagare eller patienter när en del av vården utförs i korridorerna. Patienterna behöver god vård, sjukvården vill behålla sin personal och lasarettet behöver varenda krona de kan få.

Jag ser mycket symbolik här. Det ganska centralt belägna lasarettet som om 9 år ska flytta hela sin verksamhet. En del av lasarettet till vänster och de nyligen uppförda fundamenten bakom planket till höger, där byggnationen nu är stoppad. Nära mellan akut och avsked.

Det nuvarande lasarettet byggdes 1975 och ligger ganska centralt. En omfattande renovering och stor tillbyggnad påbörjades för några år sedan. Men plötsligt tog det stopp. Sjukhusledningen slog larm att vård inte kunde utföras som tänkt under renoveringen.

 

Parallellt framkom uppgifter om det kanske var lika bra att bygga nytt utanför staden eftersom kostnaden var kalkylerad till samma summa: 11 miljarder. Det var inte 1 April när man läste det i tidningen men man fick kolla minsann. Så all renovering och byggnation stoppades. Om cirka 9 år ska det nya lasarettet vara klart och planer smids för vad de befintliga byggnaderna och området kan användas till.

---

Jag läser i bevarandeprogrammet att detta hus från 1902, Villa Maria, är det äldsta huset inom lasarettsområdet som arkitektoniskt har stora likheter med det rivna lasarettet, det som revs i slutet på 1960-talet. "Det är en före detta sysslomanna- och underläkarebostad. Villan är uppförd i två våningar med vind och fasader av gult tegel. Mönstermurning i form av utkragade lister ovanför fönster, sågtandsskift längs långsidans takfot och rundbågsgesimser på gavlar. Vinklat tak belagt med svart bandplåt. Vita äldre korspostfönster med småspröjsade överlufter"....

---

Postat 2023-04-01 21:56 | Läst 866 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

150 |

Snabba ryck. Från klubbandet av det tidsbegränsade bygglovet i juli 2021 till färdigställande av 39 lägenheter tog det 10 månader. Läget i ett industriområde, Gåsebäck i Helsingborg, är okänd mark för bostäder eftersom det inte finns några andra bostäder där. Nytt är också det tidsbegränsade bygglovet.

 

Moduler är framtagna i Malaysia och huset stod färdigt lagom till stadsmässan H22. Men än idag, 10 månader efter färdigställandet, står huset tomt. Anledningen sägs vara att de ekonomiska förutsättningarna ändrades i och med att investeringsstödet för hyresrätter och studentlägenheter har avvecklats.

 

Men nu har hyrorna fastställts och förhoppningsvis fylls huset med hyresgäster, spännande på många sätt.

Postat 2023-03-26 18:52 | Läst 898 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

149 |

Söder glöder är den senaste beteckningen på fastigheten som uppfördes 1966-1967, då som ett Domusvaruhus med parkering på taket.

---

 Året är 1960 och visar Södergatan 30-48 där Domushuset senare kom att uppföras.

-----

---

Domus har funnits med i mångas uppväxt, de fanns i de flesta stadskärnor i landet, som flest fanns det 200 st. Kooperativa förbundet hade ett eget arkitektkontor KFAI - Kooperativa Förbundets Arkitekt- och Ingenjörsbyrå och fungerade som totalprojektör när nya varuhus skulle byggas.

 

Under 1980-talet hade luften gått ur konceptet och en ändring till gallerier i lokalerna genomfördes. En ombyggnad gjordes av byggnaden 1987 och döptes då till Söderpunkten och Domus lades ner.

 

2016 påbörjades ombyggnaden av gallerian. Ovanpå gallerians parkeringsdäck byggdes en biograf med sju biosalonger. Byggnaden kompletterades med en bostadsdel, 20 våningar hög med 80 lägenheter. Totalt 73 m över vattnet är byggnaden och det måste vara en magnifik utsikt över Öresund. Trots att man använde en del av parkeringsdäcket att bygga biografsalong finns det fortfarande 302 platser kvar att använda.

 Den välkända Kärnan skymtar i gattet.

-----

Några som inte tycker att detta är något att skriva hem om är Arkitektuppropet, de går hårt åt huset och dess utformning och det kommer på 3:e plats i årets fulaste nyproduktion, läs och begrunda här: http://bit.ly/3TpYzeF , för egen del är jag inte lika upprörd men man undrar vad Fotosidans läsare tycker.

---

När vi ändå är inne i det moderna så kommer här en bild som visar en av två hissar från gång- och cykelbron över Malmöleden som är huvudleden in i staden söderifrån.

---

Postat 2023-03-20 13:13 | Läst 863 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

148 |

Det finns många som vill gott, både för medmänniskor och miljö. Det finns också andra men de berör jag inte här. Ett exempel hittade jag på Saltå Kvarn i Järna ett stenkast från E4:an som vi färdades på. De skriver till och med ”Laga en bättre värld” och ”Bara rent mjöl i den här påsen” på sina påsar av papp. Förutom en tilltalande design på sina förpackningar så verkar de göra gott både hemma och borta.

Annars är slogans typ ”Lär träffa nya kamrater” som vi hade i vår skytteklubb i början på 80-talet inte någon ny företeelse, men det är kanske inte fullt så vanligt numera. Jo, här är en förresten ”Syftet är gott”, den får bli till en som just säljer mjöl, den kom jag på precis, ha ha.


-----

En hel del av de som vill göra gott för miljön och plånboken är förare eller köpare av elbilar, de har det lite kämpigare nu än tidigare. Inte nog med att miljövänligheten ifrågasätts, kostnaden för att ladda har blivit högre och sedan en tid har bidraget vid nyinköp slopats. Med mycket kort varsel, från ena dagen till den andra, den 8 november, infördes det och som en följd av dessa samverkande faktorer har försäljningen till privatpersoner i stort sett stannat av. Detta i kombination med råvarubrist och långa leveranstider gör att mer än en väljer något annat. Men kikar man närmare på statistiken är det inte så illa för elbilar, det finns fortfarande företag som köper och nivån är ungefär som tidigare 7 000 st i månaden, detta gäller registrerade fordon, bilhandlarna vittnar dock om annat.

 

Här är det dock extra svårt i kyla och med snö i mängder, om man då inte har extra långa laddkablar tillgängliga vill säga, men då skulle man å andra sidan blockera vägen…

 -----

Några som vill andra människor gott är skolpoliserna. Här hälsas alla barn glatt med ett ”God morgon” samtidigt som hon stoppar trafiken och släpper fram barnen som längtar till att åter få träffa sin fröken. Hoppfullt.

Här är en länk om skolpoliserna historia.

 

-----

Postat 2023-03-13 10:45 | Läst 964 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 31 Nästa