- Mats Larsson

Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

127 |

Nu är det dags att lufta sina ögonstenar. Det tycker i alla fall de som har bilar som gör sig mindre bra i regn, rusk eller snö. Denna choppade 5-fönsters Ford Coupé från 1933 stötte jag på några hundra meter från mitt arbete. Och efter gårdagens inlägg så vet ni att sådant kan inte bara passeras.

 

Min fru skakar bara på huvudet när jag får syn på vad jag tycker är intressanta bilar och förstår inte vad jag ser i det. Men, tänker jag då, vi är alla olika, skönt är väl det.

 

Ruff bil (plåtkaross så klart) och stil, ruffa bilder. 89-årigt fordon med sidventils V8. Ovanlig och det precis runt husknuten.

---

Postat 2022-07-13 13:11 | Läst 572 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

126 |

Bilderna är inte särskilt märkvärdiga, bilen är lite märkvärdig. Men det fick mig att fundera. När jag ser en PV som denna, från 1956 som dessutom är stylad med gamla koffertar på taket, då kan jag inte låta bli att kolla närmare.

 

Fotar med mobilen och noterar detaljer som de typiskt hängande dörrhandtagen, kromade ögonlock över strålkastarna, avgasrörsavslutningen i form av en lejontass, vita däcksidor, stänkskydd osv. En bil som inte är renoverad eller fixad. Kollar upp den och ser att den har en tjänstevikt på 1040 kg och en tankrymd på 35 l, antalet hästkrafter uppgår till 52 st och antal växlar är 3.

 

En som inte har bilar som intresse ser kanske inte något alls. Men man undrar ändå varför man fotar bilar som denna?

- Är det för jag har en historia med en PV i min barndom och uppväxt - sannolikt.

- Är det extra kul att fota med mobilen - knappast, men den har man ju alltid med sig.

- Snapseed fixade bilderna på några minuter - otroligt.

- Saknade jag min vanliga kamera - knappast.

 

Ja, man undrar...

---

Postat 2022-07-12 14:58 | Läst 501 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

125 |


Citroën GS Break 1,2 l, 60 hk, 1976 - med lös hund, precis som förr. Notera skillnaden i formspråk med bilen till höger.




Hjälpmedel, färdmedel, glädjeämne, leksak, livsstil, sport, inkomstkälla, utgiftskälla - under förändring. Ja, det gäller bilarna som det onekligen har hänt mycket med under de senaste 100 åren.

 

Trots materialbrist så ökade antalet nyregistrerade bilar med några procent och uppgick till 300 000 st när 2021 var slut, varav 45 % är laddbara. Så vi ser inte någon vikande trend där i antalet fordon.

Men vilken resa bilen har gjort. Från att ersätta häst och vagn, till att bli eftertraktad för familjerna under 40-, 50- och 60-talet, begränsningarna med bensinransoneringen 1974 med hamstrande av bensin som följd och därefter ständiga begränsningar av luftföroreningar ända fram till dagens situation med skyhöga drivmedelspriser och ett evigt ändrande av skatter och förmånsvärden för de olika typer av bilar vi har idag.

 

Svårt att sammanfatta annat än som många andra gör på Fotosidan – det var bättre förr. Dvs för de som hade råd med bil och bensin och larmklockorna om att utsläpp var mindre bra för miljön hördes inte när man susade fram i den öppna cabrioleten.

 

Men, att det var bättre förr är knappast någon tröst för de som växer upp idag. De får gilla läget, trots att det svider i plånboken. Vi får alla glädjas åt att de insatta åtgärderna gör att kurvorna pekar på rätt håll. Vi håller tummarna för att det räcker, för oss, för våra barn och även för deras barn.

Antagligen kul leksak. Ovanlig på våra vägar, rullar nog mest mellan garaget och korvkiosken, när solen skiner.

---

Postat 2022-06-21 14:45 | Läst 543 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

124 |

Kunglig glans, nåja nu var det inte kungen själv som var på besök utan hans fru Silvia. Hon klev ur den första bilen av den tre bil långa karavanen som körde på en cykelstig in till vår nyanlagda park som jag har bloggat om förut. Äldre personer hade tidigare i veckan undrat var det var hon skulle vara och kanske om vi informera om det. Hon kom, satt en stund på en bänk, drack inte något kaffe, pratade med en projektledare och invigde parken. Jodå jag tog kort, jag smet i väg från en slutbesiktning, man får ju prioritera här i livet.

---

 

H22 – stadsmässan har sparkat i gång och det pågår massor av aktiviteter runt hela staden. Innovationer, miljö- och hållbarhetslösningar, kulturyttringar, bostäder från förr och nu, uppträde av artister, ja här finns något för alla. Men som vanligt är inte alla positiva, röster har höjts om att det är slöseri med skattemedel men det är kanske inte samma grupp som tycker att det ska hända saker.

Man är lyckligt lottad om man som jag uppskattar en snygg installation, om än provisorisk. Om jag höjer blicken inser jag att vi alla är lyckligt lottade som har rent vatten direkt ur kranen.

---

Att slängda elsparkcyklar är irriterande är nog alla överens om. Men tänk om det inte var elsparkcyklar som ligger slängda utan sådana här, då hade vi haft något att prata om, och hoppa över.

---

Postat 2022-06-10 21:49 | Läst 442 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

123 |

Hur vill du bli ihågkommen? Ja, det är egentligen inte min spaning utan Jens Fjellströms som gav det svaret till mig när jag frågade om ett bestående intryck efter hans sejour i den kinesiska fotbollen.  Det var ett kinesiskt talesätt/ordspråk som han tog till sig och som han förmedlade till mig.

 

Jag tänker på det ibland. Man har en uppfattning hur man är själv, men frågar man någon annan så kanske en annan bild målas upp. Ett gammalt minne dyker upp i samband med detta. En av mina första flickvänners pappa kollade alltid på naturprogram på TV. Den informationen fick jag innan vi, pappan och jag, hade träffats för första gången. Mycket riktigt, varje gång vi var hemma hos henne låg han i soffan och kollade naturprogram. Mamman var nog mer vanlig för henne har jag inte något minne av alls.

 

Hm. Jag envisas med att tycka att det är kul och snyggt med blommor, men jag är inte slaviskt bunden till det, det finns mycket annat som är kul att fota, så kom inte och påstå något annat:)

 

Nåväl, idag blev det Helios 44 som luftades, det duger säker till annat också men ska man fota manuellt så vill det till att det inte är sport man fotar eller hur Bovin? (Han har gjort det när han var sportfotograf, han kollar ändå inte mina blogginlägg, så här kan man ge blinkningar till höger och vänster utan effekt).

 

Hur tror du själv att du uppfattas, av andra?

---

Postat 2022-06-08 23:07 | Läst 530 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 ... 31 Nästa