Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Återbesök vid Nässjön med Bingo och spillkråka

Idag var jag och gjorde ytterligare ett besök vid Nässjön i Blekinge. Tanken var bl.a. att få lite bilder på videfuks, körsbärsfuks och sorgmantel ur lite roligare fotovinklar än vid senaste besöket (se tidigare inlägg i mars). Denna gången gick vi bet på körsbärsfuks vilken för bara någon dag sedan visat sig i stora antal. Istället blev det finfina bilder på sorgmantel och videfuks som satt fint uppe i träden på låg höjd. sammanlagt hade vi ca. 10 ex av vardera arterna plus en mängd vinbärsfuks, påfågelöga och citronfjäril m.m. Nu har snart dessa fjärilar flugit klart och förhoppningsvis lagt grunden för nästa generation som kan beskådas i juli månad under några veckor innan de går in för den långa vintervilan (6-9 månader beroende på art) och sedan kommer fram nästa år i mars-april). Innan dess lär jag göra fler besök under vår och sommar för att fotografera andra arter.


Många fina obsar på sorgmantel bjöd Nässjön på idag!


Så här ser man sorgmanteln oftare.


Det var så här jag ville ha videfuksen, Bingo!


Det blev sedan en extra bonus när den var klar och rullade ihop sin sugsnabel, Bingo igen!


Vinbärsfuksens nästan svarta vingundersidor ser helt annorlunda ut när de genombelyses av solen. Lägg märke till det vita c:et som syns bakvänt från denna vinkeln. Det är en artkaraktär för denna ganska vanliga fjäril. Dess vingar är också mycket flikigare än hos de andra arterna som den liknar (nässelfjäril, videfuks och körsbärsfuks).


Dagens tredje bonus fick vi när spillkråkan tittade ut från bohålet som vi hittade någon timme tidigare precis vid en av våra fjärilslokaler.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Inlagt 2020-04-08 19:42 | Läst 1009 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder på några spännande arter. Spillkråkan tycker jag är mer sällsynt än många andra flaggade sällsynta arter. Jag har bara sett den två gånger och har nog bara 2-3 bilder på den.
Svar från Tonyeagle 2020-04-08 21:35
Har heller inte jättemånga bilder på den mest beroende på att den är ganska skygg. Här är den dock så pass vanlig att man hör den i stort sett varje gång man går ut i skogen på morgonen. På höstarna september-oktober brukar man ha den på Torhamns udde (flyttfågellokal i sydöstra Blekinge) i stort sett varje dag. De brukar dock vända när de ser havet på alla håll utom norrut.
Fina bilder! Vilken trevlig avslutning med spillkråkan.

MvH
Johnny
Sorgmantel har jag sett i år men fick inga bilder, det är en vacker fjäril! Och spillkråkan är fin, förr i tiden hörde jag den alltid på vårarna, nu är det sällan, hälsningar/ Björn
Tack för kommentarer. Skönt att det verkar gå bra för spillkråkan åtminstone här i Blekinge. Det är en riktigt karismatisk fågel!
Ska väl också tillägga att det verkar bli ett verkligen bra år (vi får se om det stämmer i juli?) för fjärilarna vide- och körsbärsfuks som verkar ha klarat vintern bra. Om nu det blir gynnsamt för dem framöver (vädret) kan det bli ett riktigt eldorado vid Nässjön för dessa rara fjärilar som lever på gränsen av sitt utbredningområde. Håll tummarna!!! Sorgmanteln hade ett bra år förra året för sommargenerationen vilket är det vi märker nu med aldrig skådade mängder av av nyvakna övervintrade sorgmantlar som ska ge upphov till nästa sommargeneration. Så är det i alla fall här hemma hos mig i Blekinge. Hur har det varit på andra håll i landet?