I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Blekingekust 16 mars

Här kommer lite bilder från dagens vandring längs kusten i östra Blekinge.


Lärkorna har sedan flera veckor tillbaka anlänt till strandängarna. Idag spelade de lite också.


Som alltid får man syn på någon överflygande havsörn om man har koll i luftrummet.


Hundratals vitkindade gäss har slagit sig ner på Torhamns udde inför årets häckning. Arten som härstammar från den arktiska tundran har på senare år blivit en dominerande häckfågel på många ställen i Östersjön. Förra året räknade jag hundratals ungar bara på strandängarna vid Torhamns udde. Betestrycket från dessa fåglar kan vara ett problem för djurägarna.


Ett trevligt möte med berglärkan med sina coola svarta horn resulterade i några bilder. Fågeln häckar i fjällvärlden och ska snart lämna sitt övervintringsställe här i söder för att bege sig norrut.


En annan fjällfågel som jag fick stifta bekantskap med idag var denna födosökande snösparv. Även dessa brukar övervintra längs våra sydliga kuster.


Fågeln var mycket orädd och efter ca 100 bilder gick jag vidare med fågel flygande bredvid mig. Tydligen hade jag varit trevligt sällskap där jag låg raklång i tången under 20 minuter och fotograferade.


Även 12 födosökande gråsiskor, som även de snart ska bege sig norrut, födosökte frön i tång och bland grästuvor.

Det var allt för denna gång.

Tony/Naturfotogrupp Sydost

Postat 2019-03-16 17:54 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Blåsig ejderpremiär

Det var en tämligen blåsig ejderpremiär idag trots att vinden hade lagt sig betydligt sen i går eftermiddag. Kompisen LG hade redan haft 3 praktejdrar under torsdag-fredag så förväntningarna var höga ändå. Efter bara ca en halvtimme på plats på Uttorp, Sturkö så hördes ett vrål från Kenny som precis fått syn på praktejder nr 4 för Blekinge i år. Efter många om och men fick jag en snabb glimt av den arktiska juvelen när den passerade oss i 70 km/h på låg höjd mellan vågtopparna. Tyvärr lyckades jag inte få in den i sökaren på kameran så något skott blev det inte denna gången. I övrigt var det inte särskilt mycket som passerade. Några hundra ejdrar, några sjöorrar, en havsörn, lite skarvar och de sedvanliga småskrakarna som redan verkar vara på plats här längst ut  i ytterskärgården. Kanske blir det ett nytt försök i morgon bitti.


De inrullande vågorna med simulerad dubbelexponering i efterarbetet. En exponering på kort tid och en på lång. Faktiskt mycket likt effekten man kan få direkt i kameran.


Inte många ejdrar passerade idag på närhåll. Här är i alla fall några stycken.


Ett gäng småskrakar passerar.

Vi får se om det blir mera imorgon?!

Postat 2019-03-09 17:01 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kurre på besök vid nya gömslet

Ytterligare några sittgrenar kom upp i helgen vid nya gömslet (se tidigare novemberinlägg i bloggen). Efterhand upptäcker man förbättringar och möjligheter. Det lär nog komma upp ytterligare någon nästa helg, kanske t.o.m. en gran till. Hursomhelst så gjordes ett par korta sittningar på vardera någon timme eller två men inga nya fågelarter siktades. Det verkar som om jag får invänta lite kyligare väder, och det lär komma. Kurre hade dock hittat fram till fågelbordet och verkade inrikta sig på äpplena som jag lagt ut. Även inne i gömslet lär det bli lite tillägg såsom någon hylla att lägga ifrån sig prylar på (krokar för ytterkläder är redan på plats). Nu är det bara att invänta siskor, bergfinkar och stenknäckar m.m.


Det hemmagjorda bordsstativet är väldigt stadigt och går lätta att flytta på vinylduken, som är fastsatt med mattejp, tack vare de mjuka filtfötterna (tassar) på undersidan.


Helgen bjöd på växlande väder med mest mulet och regnskurar men även en del solglimtar. Här är den större hackspetten belyst med solljus som ganska snabbt försvann.


Även blåmesen hann fotas på den nya sittkvisten innan molnen kom igen.


Kurre kom och smaskade på äpplen.


Efter ett tag var det dags att ta en paus i ätandet.


Mesarna, här entita, besökte fröbehållarna i en strid ström...


...liksom nötväckorna.


5-6 domherrar besökte också matbordet...


...i ur och skur.


Fyra skator på samma gång brukar skrämma bort domherrar och mesar.


Nötskrikorna lät sig inte skrämmas av skatorna.


Avslutningsvis en bild på punkaren som varit på besök den senaste veckan.

Det var allt för denna gången.

Postat 2018-11-19 15:15 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Premiärsittning i nya gömslet

Så var det dags för premiärsittningen i gömslet som blev klart i måndags och som jag skrev om i förra blogginlägget. En fin solig morgon bjöd på vackert ljus och en del fåglar hittade till matbordet som var laddat med godsaker. Spegelglaset fungerade fint och mitt nya hemmagjorda bordsstativ (några träbitar, en 3/8 " bult och några "tassar") fungerade fantastiskt bra med gimbalen och 200-500 mm-objektivet monterade. Eftersom den bara bygger 5-6 cm på höjden lär den få vara med även som macrotillbehör till våren. Det får bli ytterligare en sittning i helgen även om kanske inte ljuset blir lika bra. Kanske blir det lite fler roliga arter...


Nötskrikorna hittade gömmorna med nötter ganska omgående efter att jag stängt gömsledörren efter mig.


Med flera sittpinnar och stubbar var det bara att välja olika poser.


Även herr koltrast poserade i det varma morgonljuset.


Hackspetthanen letade upp jordnöttsfettet och försåg sig.


Ett par skator kom också och försåg sig med jordnötter.


Mesarna föredrog solrosfrön idag.


Talgoxen har riktat in sig på den fyllda fröbehållaren.


Nötväckorna åt lite av varje.

Det var allt för denna gången!

Postat 2018-11-16 16:48 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nya vintergömslet äntligen klart!

Puh! Då var det nya vintergömslet äntligen klart. Efter mer än två månaders byggande och fixande står nu bygget redo för fotosittningar vid vintermatningen. Själva matningen skrev jag om förra vintern eftersom det var ett så lyckat projekt. Istället för ett flyttbart tyggömsle byggdes nu under hösten en rejäl bod med spegelglas att fota genom. Fördelen är att man har 100% uppsikt över vad som händer och vilka fåglar som anländer till se närliggande fruktträden. En liten nackdel är att glaset tar 1-1.5 stegs ljus gentemot den vanliga exponeringen utomhus. Jag har ännu inte gjort någon riktig sittning i gömslet, endast 20 minuter på prov. Vidare rapportering kommer efter nästa helg.

Här ses spegelglaset med den uppfällbara luckan och delar av matningen till höger.
Här ses spegelglaset med den uppfällbara luckan samt delar av matningen.


Gömsleboden från ingångssidan.


Interiör med fällbart väggbord och fotografen som speglas i fönstret. För att man inte ska synas för fåglarna behöver det vara mörkt inne i gömslet därav de mörkt målade väggarna och det mörka väggbordet.


Så här ser matningen ut inifrån gömslet.


Här kan ni se hur jag har gjort själva matningen med "mark" i fotohöjd och lite stubbar och grenar. Hela matningen syns inte på denna bilden.


Talgoxen har spanat in några av de gömda små burkarna med godsaker som inte syns för kameran men ligger fullt synliga i mossan.


Nötskrikan kom fram och försåg sig av nötterna vid min korta provsittning innan gömslet var helt klart.


Hackspetten gillar jordnötterna som bjuds.

Det var allt för denna gången. Vidare rapport från nya gömslet efter nästa helg.

Postat 2018-11-12 16:22 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 12 Nästa