Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Dagens fjäril - En kvartett rara arter

För ovanlighetens skull lämnade jag idag östra Blekinge för en tur till gränstrakterna mellan Småland och Östergötland. Jag hade nämligen fått erbjudande om att följa med kompisarna Janne och LG som skulle kolla in några rara arter flera timmars bilåkande från hemtrakterna. Speciellt lockade möjligheten att fotografera apollofjäril som är mycket ovanlig på svenska fastlandet (På Gotland förekommer en något mindre ras i lite större antal än den större varianten på fastlandet). Sagt och gjort; vi lämnade samlingsplatsen vid 6-tiden och styrde kosan norrut. Snacket gick om ditten och datten men också om möjligheten, att för LG och mig, hänga in 4 riktigt fina arter som inte finns i Blekinge. Resan gick över förväntan och efter uträttat förvärv kunde vi bara tacka guide Janne för den fina kvartetten plus några ytterligare fjärilar varav en som inte heller finns i hemlänet. Trots värmen på över 30 grader så var det en mycket lyckad tur, även om inte bilderna på alla arterna blev de bästa. Här får man nog skylla på värmen och den egna otåligheten! Nästa gång ska jag ta ännu fler bilder och ha ännu mera dricka med mig i kappsäcken!


Den stora och ståtliga apollofjärilen är en vacker pjäs!


Ett litet bestånd av fibblor var ett bra ställe att parkera sig vid. I det lilla området hade vi 7-10 apollofjärilar, alla relativt nykläckta och i fint skick.


Stilstudie på apollofjäril som intar frukost.


Några mil från "apollostället" kunde vi hänga in klubbsprötad bastardsvärmare.


På samma ställe hittade vi efter 7 sorger och 8 bedrövelser äntligen resans raraste art, kronärtsblåvingen. Arten är närmast försvunnen från landet men finns fortfarande att hitta på några enstaka lokaler. Den verkar dock vara på väg mot att helt försvinna från landet.


Några kilometer därifrån kunde vi fullborda kvartetten med smalsprötad bastardsvärmare.

Det var allt för denna gången!Inlagt 2018-06-28 21:01 | Läst 1122 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket intressant! Kul med ett stycke entomologi ...
- hawk
Vackra bilder på ovanliga fjärilar!/ Björn T
Så kul att få se bilderna på Apollofjärilen.
Själv är jag inte så duktig på fjärilar men vill lära mig mera och jag är på jakt, men här hemma tycker jag det är dåligt med fjärilar i år. Kanske för torrt och varmt.
Men hur som, jag tycker du har fina bilder att visa här.
Hälsn. /Lena :)
Vackra bilder på vackra djur. Jag blir också imponerad av alla er som kan så mycket om olika arter och var de håller till. Men vilka namn de har, "klubbsprötad bastardsvärmare", hur kommer man på något sådant?

Hälsningar
/ Peter
Fina bilder på spännande/udda fjärilar. Såg en ovanlig fjäril igår, iaf för mig, svart/grå med ett vitt band tvärs över ut på vingarna. Tyvärr så hann den försvinna innan jag fick hämtat kameran
Jag kan inte annat än förundras över den sköna fantasi Skaparen hade när han gjorde dessa vackra fjärilar!
Hej och tack för era kommentarer. Hemma hos mig i Björkenäs är det också väldigt lite fjärilar i år (tänkte på Lenas kommentar). Det är nu 3:e året i rad som jag flera gånger sagt att detta är det sämsta året någonsin sedan jag flyttade hit. Vi får hoppas på ett uppsving nu i juli, men jag tvivlar på det.
Mycket fina bilder på rara fjärilar! Vi har också färre än vanligt hos oss, Linderödsåsens nordsida i Skåne, men trots allt litet bättre än de två föregående åren.
Vackra bilder och mycket intressant att få ta del av, såväl bild som text.
Hälsningar Lena