Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Dags att ta farväl till vintern

Idag är det den första vårdagen enligt almanackan. Efter en extremt fågel- och vinterfattig vinter så är det nu dags att välkomna våren när det gäller fotograferingen. Nu i helgen tog jag farväl till snösparvarna på udden som snart påbörjar sin förflyttning mot nordligare breddgrader. Strömstaren fick sitt förmodligen sista besök innan den, som många artfränder i södra Sverige, styr kosan mot Norge och norra Sverige. Kanske stannar den och häckar? Jag ska göra ett besök i början på maj och se efter.

Under mars månad blir det nu istället för vinterfåglar dags att satsa lite på vårsträck och häckfågelfaunan. Längs kusten här i sydost och på Öland är sedan veckor tillbaka gravänder, tofsvipor och enstaka strandpipare på plats. Många gäss har stakat ut sina revir och fler lär anlända under månaden. De första tranorna kom för flera veckor sedan och sånglärkans drillande har hörts av och an under större delen av februari. Det är en spännande tid som väntar. Kommer länets första häckpar av svarthakad buskskvätta tillbaka till samma ställe eller hinner vattnet i Grangölen sjunka undan så att knipgömslet kan sättas ut snart? Vi får se hur det blir med våren! I vilket fall som så väntar jag ett och annat bakslag.


Strömstaren fick sitt förmodligen sista vinterbesök. Bilden en färgvariant av en av de svartvita i bloggen för några dagar sedan.


Idag, första mars, visade det sig vara lite för mycket folk som promenerade längs ån. Jag fick dock någon minutlång obs på staren innan den försvann uppströms.


Fiskelyckan verkade vara god!


Även snösparvarna fick agera modeller i helgen.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Inlagt 2020-03-01 15:40 | Läst 540 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mycket fina bilder på strömstaren! Håller med vi har en spännande tid framför oss nu.

MvH
Johnny
Gillar särskilt strömstararna, väldigt eleganta fåglar. Fina bilder, som vanligt! Hälsningar/ Björn
Tack för kommentarer! Ja, strömstaren är sannerligen en säregen fågel som trots sin alldagliga färgsättning utstrålar en viss elegans när den rör sig i forsen.
Tjusiga bilder på strömstaren. Visst är den elegant !
Hälsningar Lena