Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

De sista vårbilderna

Eftersom det nu definitivt är sommar i de blekingska markerna så får väl detta blogginlägg sägas innehålla de sista vårbilderna för i år. Alla fåglar har nu anlänt till landskapet och de första "hösttecknen" har visat sig. Det låter lite värre än det är eftersom det rör sig om de första sydsträckande storspovarna. Men om några veckor kommer det definitivt att vara full fart på sydsträcket av storspov, vilka brukar vara först ut bland vadarfåglarna att bege sig söderut. Sedan följer fler och fler arter som påbörjar höststräcket. Det blir som alltid en spännande tid för fågelfotografen då man kan hitta mängder av förbisträckande och rastande vadarfåglar som gjort sitt på de nordliga nejderna. Fjärilssäsongen är också igång så smått och om några veckor börjar även där en spännande tid. All plantering av fjärilsälskande perenner och annat har tack vare de varma veckorna i maj gett resultat i form av plantor som växer så det knakar. Annat var det i april då jag slet mitt hår p.g.a. för tidig utplantering av nya växter. Då trodde jag det skulle gå åt skogen och att det var ogjort arbete med alla snö, hagel och nattfrost som var. Av ungefär 40-50 nya plantor var det faktiskt bara 2-3 stycken som gav upp. Nu återstår att se om sniglar, bladlöss och torka ska sätta pinnar i hjulet för mitt största smörgåsbord hittills åt sommarinsekterna!


Värmen i maj gjorde att enarna längs kusten släppte pollen som aldrig förr.



Nästan alla nyplanterade växter klarade sig trots polarvåren.


Och den gamla salviabusken står i full knopp redo att bjuda på godsaker åt dagsvärmare och humlor.


Nere vid strandängarna stängslades det för ett par veckor sedan.


Kor och kalvar strövar nu omkring i jakt på grönbete.


Fågelsången har fortfarande inte tystnat. Här är det en sävsparv som sjunger vid sin revirgräns.


Här är ett par tranor, häckande i närheten av min "fjärilsäng" en mil från kusten, som hittat ett nytt bra matställe.


Även trollsländorna har nu börjat visa sig. Här är det en bred trollslända som villigt låter sig fotograferas.

Det var allt för denna gången! Nästa gång blir det dags för första sommarbloggen.

Inlagt 2017-06-04 16:35 | Läst 1362 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Trollsländebilden - utsökt!
Ja, det är märkligt vad fort sommaren är över för vissa sträckande fåglar.. Man får redan börja hålla utkik efter sydsträckarna.. Det är väl likadant med Smalnäbbade simsnäppor om jag inte minns fel.. Ja, nu vill vi se sommarbilder.. Fina bilder här i alla fall!
Hälsn!
Svar från Tonyeagle 2017-06-05 19:31
Tack för kommentarerna! På nationaldagen i morgon kommer den första saoomarrapporten. Hoppas att det hinner bli någon fin "sommarobs" tills dess!