Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Expedition RAZORBILL 2009 - Dag 2

Klockan 04.30 ringde väckarklockan ilsket. Efter frukost, morgonbestyr och lite slöskådande på Södraskär, där vi bor, bestämde vi oss för att ro över till Norraskär för att kolla in mularna. Vi gick direkt till området där vi hittat häckningar förra året. Tråkigt nog visade det sig att vi var ett par veckor för tidigt ute. I bohålorna låg endast ägg (i ett av äggen var ungen på väg att ta sig ut) men efter en stund hittar vi en unge som också var tillräckligt stor för att märkas. Efter att vi kollat ytterligare ett område i närheten ror vi tillbaka, nöjda med att vi fått åtminstone en mule.


Vår enda tordmulefångst (Alca torda)

Väl tillbaka på Södraskär drogs näten isär men någon stor fångst är inte att räkna med så här års. Till vår förvåning fångades två klart oväntade arter, en lundsångare och en sävsångare. Lundsångare som tillhör samma släkte som vår vanligaste fågel, lövsångaren, är en art som har en mer östlig utbredning och inte är reglebunden häckare i landet . Det görs dock ett antal fynd iSverige och Blekinge årligen.


Lundsångare (Phylloscopus trochiloides)

Sävsångaren är en i Blekinge ovanlig häckfågel. Dock sker enstaka häckningar i landskapet. Den är dock vanlig i delar av tex Skåne och mellan och norra Sverige. Sävsångaren tillhör släktet acrocephalus precis som rör- och kärrsångare. Sävsångaren känns igen på sitt distinkta tecknade huvud och sitt mörka ögonstreck.


Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus)

Dagen har varit underbar med sol och varm vind från ost vilket har gjort oss rödbrända i ansiktet. Kvällen avslutades med grillning och trevlig samvaro i den nedgående solens sken.

Inlagt 2009-06-27 22:02 | Läst 7870 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt med lite "fågelfakta", är på tok för dåligt insatt i allt detta. Blir bara mer o mer facinerad över alla fantastiska fågelbilder här på fotosidan, själv kan jag ju inte ens få en bild på en kråka här i trädgården :D
Sävsångaren ser verkligen pytteliten ut när man ser den sådär, hållen i handen, eller är det någon som har väldigt stora händer!
För övrigt fina bilder, gillar särskilt de två nedersta där både himmel, vatten och mark finns med.