Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Expedition RAZORBILL 2009 - Sista dagen

Den sista dagen blev även den ganska fågelfattig sett till anatalet fångade fåglar. Dagen clou blev den grågås som hade förrirrat sig in i fyrträdgården och som Christer och jag lyckades fånga med bara händerna och lite list. För Hasse var det ny märkart då det inte hör till vanligheterna att vi fångar och ringmärker gäss.


Christer med den unga grågåsen i famnen.

Annars var det inte mycket nytt som hände den sista dagen. Ytterligare några fotorundor gjordes för att bättra på bildskörden på bl.a. svärta, hussvala och tordmule. Svärtan är en dykand, släkt med ejdern, som likt tordmularna häckar sent här ute i det yttersta havsbandet. Under vistelsen här ute kunde vi se uppvaktning och parning. Jämför med grågässen som redan har fullvuxna ungar.


Ett av de få svärtpar som häckar här ute.

Under den sista promenaden runt ön, innan det var dags för städning och hopplock av prylarna som skulle med hem, så slogs vi igen av hur stor temperaturskillnad det är mellan havslinjen här ute och mer skyddade lägen. När vi gick längs den östra stranden var det svalt och skönt. Några minuter senare i den skyddade fyrträdgården kändes det som rena Sahara. Skepparen Gert bekräftade senare att det varit obehagligt varmt hemma på landbacken de senaste dagarna. Det var inte något vi märkte så mycket av här ute, ett par mil sydost om kuststaden Karlskrona.


Under den sista dagen bättrades bildskörden på häckarterna på en aning. Här några tordmular på fisketur. Kanske kommer någon av dessa att häcka nästa år när vi är på plats!

Redan innan hemfärd sitter vi och spekulerar om nästa års expedition Razorbill. Då lägger vi den ett par veckor senare så att vi förhoppningsvis får lite bättre utdelning vad gäller tordmuleungar. Innan dess blir det ytterligare några turer hit ut för mer traditionell ringmärkning av tättingar på flytt.


Hela gänget samlat för gruppfoto. Nästa år är vi på plats igen!


När vi lämnar klippan  i strålande solsken sitter vi redan och pratar och funderar på nästa gång vi får komma ut hit till den fantastiska platsen mitt ute i havet.

Inlagt 2009-06-30 09:56 | Läst 5973 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver