Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

I jakten på brännvidd

Någon sa en gång att om bilden inte är bra så har du inte varit tillräckligt nära. Om detta stämmer vid fågelfotografering finns det säkert delade meningar om. Om man tycker så och gillar skarpa artporträtt och täta beteendebilder finns det ändå ett stort problem - Fåglarna gillar inte att man är nära! Nu finns det ändå en liten hjälp som heter konverter/extender. Vill man inte (eller inte har ekonomi till) att släpa med sig det största superteleobjektiven så kan man ju ändå ha extendern med sig för att råda bot på fåglarnas illvilja. Alternativet är förstås tålamod och/eller gömsle. Många fågelfotografer är dock fixerade vid det här med brännvidd (undertecknad inget undantag). Jag vet själv inte hur många hundra timmar jag lagt ner för att söka på nätet, läsa i tidningar/böcker eller testa själv för att utröna hur jag får mest brännvid för pengarna! Tyvärr verkar det inte finnas någon medicin för denna åkomma. Nu har jag i alla fall gjort ännu ett fälttest, denna gång med Canons extender 2x III. Förmodligen har jag inte kommit fram till något annat än att det säkert finns andra prylar som kanske är ännu bättre! Lika bra att kolla på lite fler tester på nätet...

Vill ni kolla in mitt senaste "test" så följ länken nedan (akta bara så ni inte blir smittade ;)

http://www.naturreportage.se/manadens_13/juli_augusti13/juli_augusti_13.htm

 

Inlagt 2013-08-11 13:54 | Läst 2866 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hittar ingenstans vilket objektiv du använt telekonvertern med.

Telekonvertrarna lirar olika bra med olika objektiv. Bäst brukar det bli med 300/2,8. Sämst är 200/1,8. Den ska man undvika att använda med telekonverter.
Det står under en av bilderna men jag ska ändra så att det framgår tydligare (gamla 500/4 is usm)
Extender är ju ett billigt sätt att bli lite längre och framförallt lättare. Har både 1,4 och 2,0 till mitt 500:a och håller mig till Canon rakt igenom, enklast så;)

Finns mycket bra tester på nätet, speciellt tyska.


http://www.traumflieger.de/objektivtest/telekonverter/telekonverter_check_Teil2.php


/Stephan