I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Expedition RAZORBILL 2009

Då var vi här igen, vi? Jo Jag Tony, Hasse från Ronneby, Christer från torhamn och Johnny från Uppsala. Nu är det dags att återupprepa förra årets lyckade tordmuleexpedition. Tordmule som heter Razorbill på engelska är en alkfågel som häckar i Sverige. Tordmule är en nära släkting till Lunnefågeln som närmast finns i Norge. Tyvärr har vi ännu inte fångat några tordmular som syftet med expeditionen är. Vi ämnar att fånga och ringmärka ungar av tordmule. På senare år har tordmulen etablerat en koloni här på Utklippan i Blekinges sydostligaste hörn. Vilket också är den sydostligaste punkten i Sverige. Idag har vi dock fångat en hussvala och en unge av rödbena som sprang på en stig framför Christer när han skulle klippa gräs vid våra nätplatser för fågelfångst.

I morgon skall vi satsa på att finna tordmular vilket är expeditionens mål. Förra året gav fem fångade mular, vi får se hur många vi fångar i år?

Postat 2009-06-26 22:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Soliga dagar och kalla fötter

 

Så var då jullovet till ända. Av förhoppningarna om riktigt vinterväder och en massa fototillfällen blev det i år i alla fall några gnistrande vinterdagar. De flesta gånger SMHI lovade vackert väder blev det som vanligt här nere i sydost - nämligen snålblåst och höga dimmoln som skymde solen. Men 3-4 dagar med sol, eller halvskymd sol, är i alla fall mer än vad jag haft samanlagt sedan slutet av oktober! Egentligen är det synd att man inte är lagd åt det hållet så att man uppskattar mulet väder och dunkelt ljus - i så fall hade säkert inspirationen frodats till oanade höjder denna höst och vinter. Är man som jag, däremot, får i alla fall ett par soldagar hoppet att glöda till nästa helg. Då j-vlar ska det bli bra bilder!!!


Här ute på ett kargt Utklippan firades nyår tillsammans med sälar och skärsnäppor.


Tre roskarlar ruffsade runt i tången i jakt på mat.


Väl hemma på fastlandet slog vinterkylan till. Här, på Torhamns udde, ses några sångsvanar som välvilligt lät sig fotograferas.


Vid kusten kunde man njuta av vackra isformationer...


och vid forsen likaså, här i kombination med den läckra strömstaren.

Postat 2009-01-06 20:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fläskiga förkylningar och helvita hägrar

Så lyckades man ändå fånga ännu en förkylning! Dagen innan man skulle släppa hem eleverna för jullov så var det dags igen! Nu verkar det som tur är inte bli samma månadslånga mara som förra gången. Idag sken ju solen hela dagen för första gången på otaliga veckor, och det verkar som lite friska kyliga havsvindar, en läcker helvit häger och massor av sol faktiskt drev förkylningen på vägen! I alla fall tillfälligt. Om det är varaktigt, eller bara önsketänkande, lär jag väl bli varse i morgon när det är dags för julstädning, julklappsinhandling och lite annat av det värsta på hela året.


När den helvita ägretthägern kom flygande var dagen räddad

Hägern stannade kvar vid vasskanten och fiskade upp den ena firren efter den andra
Postat 2008-12-21 16:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vitvingad trut och kall ostanvind

  Som jag misstänkte så fortsatte gråvädret även idag. Men morgonens lilla utflykt till Saltö fiskhamn gav i alla fall några hyfsade bilder på den rara vitvingade truten som upptäcktes igår. Fågels är en besökare från nordliga nejder och har endast setts ett fåtal gånger tidigare i länet. Kanske är det samma individ som för någon vecka sedan besökte Nogersund i västra Blekinge.


I den kyliga ostanvinden hittade man lä bakom containerförrådet

 

Den vitvingade truten var mycket orädd
(För den fågelintesserade finns fler och större bilder på min hemsida, kolla till höger)

Efter denna lilla tur till stadens fiskhamn så satte jag, ganska uppmuntrad av truten och det faktum att det såg ut att klarna upp, av österut mot kusten på torhamnslandet. Väl framme kunde jag konstatera att, det i vanlig ordning, pressades in tjocka molntjok från havet av den friska och fuktiga ostanvinden. Ute ur bilen konstaterades, föga förvånande, också att vinden har en kraftig kyleffekt. Fåglarna som jag tänkte fotografera hade givetvis också lagt märke till detta och förpassat sig någon annanstans! Efter stopp på ytterligare tre lokaler längs östra kusten var det bara att inse att det inte skulle bli vare sig fler bilder eller någon sol idag heller! Väl hemma var i alla fall kaffet fortfarande varmt.


Salamiätande skrattmås - Saltö fiskhamn, Karlskrona

 

Postat 2008-12-14 16:07 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gråväder och långa slutartider

Så var det dags för ännu en helg med gråväder och långa slutartider. Under hela november-december fram till dags datum har jag, med kameran i handen  sett solen skina 7 timmar! Med tanke på att jag varit disponibel med min kamera 3 dagar i veckan så ter sig detta som ett blekingerekord i dysterhet. Nej, är det så att man är en naturfotograf med förkärlek för sol, klart ljus och mättade färger så är det väl bara att inse att man under denna tid på året ska befinna sig någon annanstans. Lite glädjande var det i alla fall förra helgen, då jag under en tur till den yttersta skärgårdsön, fick fina fotomöjligheter på några knubbsälar som nyfiket närmade sig och visade upp sig utanför "Ålaboden" på Utlängan. I övrigt gav inte turen särskilt mycket vad gäller djur/fågelfoto. Nu blåste det i alla fall inte så man var tvungen att hålla i hatten vilket har varit mer regel än undantag här nere vid landets blåshål nummer 1. Hemma igen efter en heldag ute vid det yttersta havsbandet kunde jag glatt konstatera att det blev härliga (trots att de var grå) bilder på de pigga havsdäggdjuren.


Knubbsäl vid "Ålaboden"

Glad blev jag också idag då jag, efter att tagit lite testbilder med mitt nya walkaroundtele, senare vid datorn studerade bilderna från Canon 400/5,6 + 40D. Med 800 iso och handhållet (axelstativ som alltid) på 1/500 var ändå många av bilderna "kornskarpa" i 100% utsnitt. Och autofokusen... Här talar vid om rapp skärpeinställning! Det här telet kommer jag att ha mycket nytta av framöver nu när mitt nästan 20 år gamla 300/4 får gå i pension och förpassas till hyllan för prylar som kan vara bra att behålla. Nu inväntar jag bara morgondagen som förhoppningsvis kan bjuda på några soltimmar till min ljustörstande själ och lite färgglada fågelbilder till den annars så grådaskiga  decembermappen!


Knölsvanar med Utklippan i bakgrunden 7 km ut i vildhavet
Postat 2008-12-13 14:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9