I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Expedition RAZORBILL 2009 - Dag 3

Dagen startade tidigt som vanligt här ute. Klockan halvfem var samtliga i expeditionen uppstigna och samtliga åt en stadig frukost och drack nytt gott kaffe.Vädret var som de senaste dagarna, det vill säga vind från NO och klart. Vi misstänkte att det skulle bli ytterligare en varm dag. Här ute blir det dock inte lika varmt som på fastlandet. Det skiljer ca 10 grader så här på försommaren. Anledningen är att havet fortfarande är kallt och kyler av luften.

Idag har det endast fångats fyra olika arter fåglar. Lövångare, ärtsångare, hussvala och sju stycken unga starar. Stararna flyger omkring på öarna här ute och söker föda och ibland dyker de ner i trädgården där vi har våra fångstnät. Vid sådana tillfällen kan man fånga fem-tio starar åt gången.

Några andra trevliga gynnare här ute är de fem olika groddjursarterna som finns här på Utklippan. Det olika arterna är grönfläckig-, strand- och vanlig padda. En groda finns här också, nämligen långbensgrodan samt den mindre vattensalamandern. Den grönfläckiga paddan som fortplantar sig i de olika hällkaren här ute är en sällsynt art. Den har av någon anledning funnit Utklippan som en bra plats att leva på. Man beräknar att det finns mellan 7-800 individer här ute. Ett problem med den stora mängden grönfläckiga paddor är att de hybridiserar med strandpaddan.


Strandpadda, eventuellt med inslag av grönfläckig padda

Långbensgrodan har just här ute funnit en mycket ovanlig miljö att leva i. Det normala är att de finns i hagmarker med små vattensamlingar, inte kala klippöar. 


Långbensgroda

Normalt under dagarna är groddjuren inaktiva, men ibland stöter man på dem när man rör sig på ön, även under dagen.

 

Postat 2009-06-28 22:35 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Expedition RAZORBILL 2009 - Dag 2

Klockan 04.30 ringde väckarklockan ilsket. Efter frukost, morgonbestyr och lite slöskådande på Södraskär, där vi bor, bestämde vi oss för att ro över till Norraskär för att kolla in mularna. Vi gick direkt till området där vi hittat häckningar förra året. Tråkigt nog visade det sig att vi var ett par veckor för tidigt ute. I bohålorna låg endast ägg (i ett av äggen var ungen på väg att ta sig ut) men efter en stund hittar vi en unge som också var tillräckligt stor för att märkas. Efter att vi kollat ytterligare ett område i närheten ror vi tillbaka, nöjda med att vi fått åtminstone en mule.


Vår enda tordmulefångst (Alca torda)

Väl tillbaka på Södraskär drogs näten isär men någon stor fångst är inte att räkna med så här års. Till vår förvåning fångades två klart oväntade arter, en lundsångare och en sävsångare. Lundsångare som tillhör samma släkte som vår vanligaste fågel, lövsångaren, är en art som har en mer östlig utbredning och inte är reglebunden häckare i landet . Det görs dock ett antal fynd iSverige och Blekinge årligen.


Lundsångare (Phylloscopus trochiloides)

Sävsångaren är en i Blekinge ovanlig häckfågel. Dock sker enstaka häckningar i landskapet. Den är dock vanlig i delar av tex Skåne och mellan och norra Sverige. Sävsångaren tillhör släktet acrocephalus precis som rör- och kärrsångare. Sävsångaren känns igen på sitt distinkta tecknade huvud och sitt mörka ögonstreck.


Sävsångare (Acrocephalus schoenobaenus)

Dagen har varit underbar med sol och varm vind från ost vilket har gjort oss rödbrända i ansiktet. Kvällen avslutades med grillning och trevlig samvaro i den nedgående solens sken.

Postat 2009-06-27 22:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Expedition RAZORBILL 2009

Då var vi här igen, vi? Jo Jag Tony, Hasse från Ronneby, Christer från torhamn och Johnny från Uppsala. Nu är det dags att återupprepa förra årets lyckade tordmuleexpedition. Tordmule som heter Razorbill på engelska är en alkfågel som häckar i Sverige. Tordmule är en nära släkting till Lunnefågeln som närmast finns i Norge. Tyvärr har vi ännu inte fångat några tordmular som syftet med expeditionen är. Vi ämnar att fånga och ringmärka ungar av tordmule. På senare år har tordmulen etablerat en koloni här på Utklippan i Blekinges sydostligaste hörn. Vilket också är den sydostligaste punkten i Sverige. Idag har vi dock fångat en hussvala och en unge av rödbena som sprang på en stig framför Christer när han skulle klippa gräs vid våra nätplatser för fågelfångst.

I morgon skall vi satsa på att finna tordmular vilket är expeditionens mål. Förra året gav fem fångade mular, vi får se hur många vi fångar i år?

Postat 2009-06-26 22:57 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Soliga dagar och kalla fötter

 

Så var då jullovet till ända. Av förhoppningarna om riktigt vinterväder och en massa fototillfällen blev det i år i alla fall några gnistrande vinterdagar. De flesta gånger SMHI lovade vackert väder blev det som vanligt här nere i sydost - nämligen snålblåst och höga dimmoln som skymde solen. Men 3-4 dagar med sol, eller halvskymd sol, är i alla fall mer än vad jag haft samanlagt sedan slutet av oktober! Egentligen är det synd att man inte är lagd åt det hållet så att man uppskattar mulet väder och dunkelt ljus - i så fall hade säkert inspirationen frodats till oanade höjder denna höst och vinter. Är man som jag, däremot, får i alla fall ett par soldagar hoppet att glöda till nästa helg. Då j-vlar ska det bli bra bilder!!!


Här ute på ett kargt Utklippan firades nyår tillsammans med sälar och skärsnäppor.


Tre roskarlar ruffsade runt i tången i jakt på mat.


Väl hemma på fastlandet slog vinterkylan till. Här, på Torhamns udde, ses några sångsvanar som välvilligt lät sig fotograferas.


Vid kusten kunde man njuta av vackra isformationer...


och vid forsen likaså, här i kombination med den läckra strömstaren.

Postat 2009-01-06 20:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fläskiga förkylningar och helvita hägrar

Så lyckades man ändå fånga ännu en förkylning! Dagen innan man skulle släppa hem eleverna för jullov så var det dags igen! Nu verkar det som tur är inte bli samma månadslånga mara som förra gången. Idag sken ju solen hela dagen för första gången på otaliga veckor, och det verkar som lite friska kyliga havsvindar, en läcker helvit häger och massor av sol faktiskt drev förkylningen på vägen! I alla fall tillfälligt. Om det är varaktigt, eller bara önsketänkande, lär jag väl bli varse i morgon när det är dags för julstädning, julklappsinhandling och lite annat av det värsta på hela året.


När den helvita ägretthägern kom flygande var dagen räddad

Hägern stannade kvar vid vasskanten och fiskade upp den ena firren efter den andra
Postat 2008-12-21 16:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9 10 Nästa