I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Krokodilsim och pajaskonster

Så var det då äntligen dags för en av vårens största begivenheter! Oj, vad jag har längtat. I torsdags blåste isen upp i Grangölen. Varmt och blåsigt väder gjorde att resterna av det förhatliga istäcket försvann som i ett nafs! Under lördag-söndag var det därför ingen tvekan om att väckarklockan skulle stå på 03.30 och att jag skulle bege mig till gömslet innan det blev alltför ljust! Visserligen bjöds jag inte på några sensationer eller nya actionbilder av de vanliga arterna men vad gör väl det?! Ett fantastiskt ljus och en kakafoni av ljud från uppspelta spillkråkor, stirriga skogssnäppor och härjande knipor gjorde i alla fall att jag kände att NU har våren kommit!


Grågässen var som alltid ljudliga och lite misstänksamma!


När solen steg ovanför träden bakom mig så blev ljuset magiskt. Fast kniphonan brydde sig nog inte.


Den lilla krickhonan kom också simmande i det gyllene vattnet.


Och efter kom hanen


Till slut blev det väldig fart på krickorna med spel och uppvakning. Detta var dock på långt håll så det fick bli halvskakig videofilm a´la 3000 mm brännvid i stället.


Även kniporna härjade runt och bjöd på allt från jakt av annan hane till...


våldsamma utfall, krokodilsim och plaskande samt andra konstiga moves.


Och så förstås uppvaktande av läcker hona. Fortsättningen, s.a.s, lyckades jag endast få videofilm på eftersom det gick över så snabbt...


Längre fram på förmiddagen ägnades fjäderdräkten lite omvårdnad.

Nästa helg försöker jag igen, då kanske med flytgömsle. Blir det något utöver det vanliga så kommer det ett blogginlägg om detta. Over and out!

 

 

 

Postat 2013-04-21 17:31 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Hungriga möss och sträckande vårfågel

Efter några veckors uppehåll från bloggen så kommer här en liten rapport! De senaste 2 veckornas lediga fototid har ägnats åt sträckskådning med tillhörande fotografering ute på Sturkö, en av öarna i Karlskronas skärgård. Det mest spännande var att se om ejderbeståndet hade återhämtat sig. Tyvärr verkar det som att beståndet ytterligare minskat kraftigt. Lite drygt 100 000 sträckande ejder (och en väldigt liten del ungfåglar) under dessa veckor jämfört med att man tidigare kunde ha 3-400000 tusen under morsvarande period vittnar om en ekologisk katastrof. Under mina dryga 30 år som fågelintresserad har jag aldrig varit med om att ett bestånd minskat i samma snabba takt. Många rapporter från häckräkningar av ejder har vittnat om samma sak de senaste åren.

Trots de nedslående ejdersiffrorna har ändå satsningen ute på Uttorp på Sturkö gett många upplevelser. Bara att stå därute när solens första strålar slickar vågorna och ger ett fantastiskt ljus över landskap och flygfä har varit värt omaket att stiga upp i svinottan. Här kommer lite bilder med början på Påskafton då hela kustremsan var vittäckt efter ett snöoväder natten före.


På påskaftonens morgon såg jag i ögonvrån plötsligt något som rörde sig med små kvicka steg...


Det var en extremt hungrig och orädd mindre skogsmus som välvilligt lät sig smaka av min goda äggamacka.


Med dagarna blev vädret bättre och bättre och mer vårlikt även om åtskilliga minusgrader på nätterna gjorde att de tjockaste vinterkläderna fick vara på. Men vad gör väl lite kyla när man på nära håll får se en gråtrut jaga iväg en havsörn...


eller får se de sträckande ejderflockarna i magnifikt morgonljus?

 


Morgonejder i varmt ljus


Skedand och kricka i dagens första solljus.


Sångsvanar som stretar på i lätt motvind.


Några dagar sträckte det även skärfläckor.

De små krickorna sträckte förbi precis utanför de yttersta stenarna på låg höjd.


Även bläsänder kom sträckande.Havsörn kom förbiflygande ett par gånger varje morgon/förmiddag. Här en lite äldre fågel än den förra.


Ett gäng knölsvanar som trängs för att få vara med på bild!


Som vanligt kom det små flockar av småskrakar  förbisvepande vid den yttersta stenen!


Nu var det slut för denna gången. Förhoppningsvis finns jag på plats även nästa vår för att uppleva de första vårsträcken längst ute i det yttersta havsbandet. Nu till helgen blir det däremot trädgårdsarbete för att förbereda för fjärilarna. Kanske vädret också tillåter lite knipspel i gölen om nu isen gått upp till dess...

 

Postat 2013-04-16 18:08 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nu är det nog nära...eller?

Ytterligare en vecka har gått i väntan på våren som inte har visat sig särskilt mycket. Iskalla nätter och några dagar med dagsmeja varvat med iskalla nätter och dagar med bitande nordostan, snöbyar och minusgrader. Ute på udden är det bistert och igenfruset men gäss och gravänder, som tappert står väntande på isen, vittnar ändå om att det snart slår om. Ibland får de ett vårystet ryck och börjar härja med varandra som om de redan strakat ut reviren och lagt äggen.

Jag var uppe vid skogsbygden igår och skulle inspektera snö- och isläget vid knipsjön och mina gömslen. Det var ingen munter syn ska jag säga. 3 decimeter snö och en is som inte kommer att släppa än på ett par veckor, i bästa fall ska man väl tillägga! Passade i alla fall på att byta ut den alltför låga gamla trästolen mot en sprillans ny lite högre barstol inhandlad på IKEA. Nu ska det skålas i gömslet så fort våren kommer!


Det gäller att vara ordentligt påpälsad när man är ute på gåssafari denna våren.


Ute på isen stod grågässen tappert och inväntade sydvästvinden som förmodligen blir startskottet på vårens häckningssäsong.


Emellanåt får ett par dagens tillfälliga vårryck och börjar bråka med övriga gäss för att därefter ta till vingarna och kanske se sig om efter en boplats.


Samma visa hos kanadagässen...


..och så flyger vi iväg en bit!


Dags att käka lite gräsrötter och dricka lite.


Visst är det vackert med is men i ärlighetens namn så börjar jag tröttna...


Och förmodligen känns det även lite långtråkigt för gässen och sångsvanarna ute på slätten som nu stått på samma ställe i 3-4 veckor!

När jag återkommer nästa gång hoppas jag kunna presentera lite nya (riktiga) vårtecken.

Postat 2013-03-24 16:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lite vår i sikte, trots allt

Några knubbsälar blev det inte i morse vid Olsäng. Ett tjockt packisbälte hade, tack vare sydostvinden, lagt sig längs kusten. Inga sälar syntes till så långt man kunde se. Det var bara att dra söderut ner till Torhamn för att om möjligt hitta några vårfåglar. Vakarna jag fotograferade härom kvällen var nästan försvunna nu eller i alla fall betydligt mindre. Lite sångsvan, gravänder, gräsänder och gäss gjorde dock sitt bästa för att få upp vårstämningen. Sånglärkans sång hördes först lite tveksamt men senare frammåt middagstid hördes den sjunga för fullt! Ett härligt vårtecken! Även en strandskata som irrade runt på isen i jakt på något ätbart vittnade om den nära förestående våren. Hade det inte varit för väderprognosen för kommande vecka så skulle jag nästan kunna tro att det var nära nu. Men ostliga vindar upp emot 17-20 m/s och snö både tisdag och onsdag gjorde att jag slog bort tankarna på vår och ägnade eftermiddagen åt att bära in ved. Det gäller att förbereda sig för strömavbrottet som lär komma som ett brev på posten!!!


I den krympande vaken låg en del sångsvanar och knölsvanar


På grusvägen ner mot piren hade ett par kanadagäss bestämt sig för att ta ett allvarligt snack...


Borta vid fågelstationen bjöd Evert stationskaninen på lite äpple. Mums!


Ute på isen var det lite aktivitet med långfärdsskridskor.

Postat 2013-03-17 19:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bland örnar och kometer i skymningen

Det här med astrofoto är inte speciellt lätt utan specialtillbehör har jag fått lära mig nu efter tre försök att fota kometen pan-STARRS! Först var det moln och isande fingrar som gjorde att det sket sig. Vid andra försöket var det isande fingrar och otillräckligt tålamod. Men skam den som ger sig. Ett tredje försök i går kväll gjorde i alla fall att jag fick se kometen och kunde ta ett par dokumentationsbilder med stora telet. Att den skulle vara så ljussvag som den var trodde jag inte. Nu resulterade i alla fall de tre kvällutflykterna i lite andra trevliga bilder. Kacklande revirhävdande grågäss, hoande sångsvanar och hungriga havsörnar i siluett mot röd eller blå is/himmel gjorde att att jag nästan kunde glömma den bistra kylan som fick mina fingrar att värka! Här kommer några bilder från kvällarna.


Svanarna låg i den lilla vaken som nästan var igenfrusen.


Några grågäss kom flygande och landade i närheten.


..allt medan nymånen lös starkare och starkare.


Ute på isen stod ett kanadagåspar och kacklade. Kanske hävdade de sitt nyfunna revir eller så var det bara svordomar över vintern som åter tagit Blekinge i sitt grepp!


Plötsligt blev det fullt uppflog och ett förskräckligt skränande och kacklande då en havsörn drog förbi.


Till slut fick jag syn på kometen då jag för femtielfte gången svepte med handkikaren över kvällshimlen i väster. Slutet gott allting gott. I morgon åker jag ut för att försöka mig på något helt annat. Då blir det knubbsälar och vårfåglar i strålande solljus som gäller...

 

Postat 2013-03-16 17:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9 10 ... 12 Nästa