I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Lite vår i sikte, trots allt

Några knubbsälar blev det inte i morse vid Olsäng. Ett tjockt packisbälte hade, tack vare sydostvinden, lagt sig längs kusten. Inga sälar syntes till så långt man kunde se. Det var bara att dra söderut ner till Torhamn för att om möjligt hitta några vårfåglar. Vakarna jag fotograferade härom kvällen var nästan försvunna nu eller i alla fall betydligt mindre. Lite sångsvan, gravänder, gräsänder och gäss gjorde dock sitt bästa för att få upp vårstämningen. Sånglärkans sång hördes först lite tveksamt men senare frammåt middagstid hördes den sjunga för fullt! Ett härligt vårtecken! Även en strandskata som irrade runt på isen i jakt på något ätbart vittnade om den nära förestående våren. Hade det inte varit för väderprognosen för kommande vecka så skulle jag nästan kunna tro att det var nära nu. Men ostliga vindar upp emot 17-20 m/s och snö både tisdag och onsdag gjorde att jag slog bort tankarna på vår och ägnade eftermiddagen åt att bära in ved. Det gäller att förbereda sig för strömavbrottet som lär komma som ett brev på posten!!!


I den krympande vaken låg en del sångsvanar och knölsvanar


På grusvägen ner mot piren hade ett par kanadagäss bestämt sig för att ta ett allvarligt snack...


Borta vid fågelstationen bjöd Evert stationskaninen på lite äpple. Mums!


Ute på isen var det lite aktivitet med långfärdsskridskor.

Postat 2013-03-17 19:42 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bland örnar och kometer i skymningen

Det här med astrofoto är inte speciellt lätt utan specialtillbehör har jag fått lära mig nu efter tre försök att fota kometen pan-STARRS! Först var det moln och isande fingrar som gjorde att det sket sig. Vid andra försöket var det isande fingrar och otillräckligt tålamod. Men skam den som ger sig. Ett tredje försök i går kväll gjorde i alla fall att jag fick se kometen och kunde ta ett par dokumentationsbilder med stora telet. Att den skulle vara så ljussvag som den var trodde jag inte. Nu resulterade i alla fall de tre kvällutflykterna i lite andra trevliga bilder. Kacklande revirhävdande grågäss, hoande sångsvanar och hungriga havsörnar i siluett mot röd eller blå is/himmel gjorde att att jag nästan kunde glömma den bistra kylan som fick mina fingrar att värka! Här kommer några bilder från kvällarna.


Svanarna låg i den lilla vaken som nästan var igenfrusen.


Några grågäss kom flygande och landade i närheten.


..allt medan nymånen lös starkare och starkare.


Ute på isen stod ett kanadagåspar och kacklade. Kanske hävdade de sitt nyfunna revir eller så var det bara svordomar över vintern som åter tagit Blekinge i sitt grepp!


Plötsligt blev det fullt uppflog och ett förskräckligt skränande och kacklande då en havsörn drog förbi.


Till slut fick jag syn på kometen då jag för femtielfte gången svepte med handkikaren över kvällshimlen i väster. Slutet gott allting gott. I morgon åker jag ut för att försöka mig på något helt annat. Då blir det knubbsälar och vårfåglar i strålande solljus som gäller...

 

Postat 2013-03-16 17:19 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I stället för vår

Planerna på att så smått ordningställa gömslet inför den analkande våren har så att säga lagts på is någon/några veckor. Gångna veckors tillfälliga vårvärme var tydligen inget annat än ett stort lurendrejeri! Nåja, helgens vinterstorm (3-4 minus och 15-20 m/s) här vid kusten är betydligt kallare än minus 45 en torr och vindstilla dag i Norrland och det var ialla fall lite mer spektakulär än mulet gråväder runt nollan och tröstlös väntan på vårprimörerna. Tyvärr lovar både svensken, dansken och norsken kyla den närmsta veckan så snön och isen vid min skogsjö lär väl vänta ett tag till på att smälta. Blir väl att ägna lite mer tid vid datorn för att få ordning på bildarkivet, suck!

Ostanvinden låg på bra och glacerade stenar och tång med en tjusig isskorpa

 

 

 

 

Postat 2013-03-10 15:25 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dags att förbereda våren

Med stora förhoppningar gav jag mig i början på veckan ut för att iordningställa knipgömslet inför vårens storsatsning. Lite mildväder hade gjort att snön hemmavid hade sjunkit ihop betänkligt och det skulle nog gå alldeles prima att komma åt bråten som snöstormar och dåligt underhåll orsakat. Men ack vad man kan bedra sig. Ute i skogen vid gölen låg det betydligt mer snö än vad jag anat. Gömslet var dessutom ordentligt demolerat av väder och vind. Jaja, några dagar till med dagsmeja och mildväder skulle nog göra att jag senare  i veckan skulle kunna ta itu med arbetet att få gömslet tiptop inför kommande fotoäventyr. Iväg in till stan för att inhandla lite material till återuppbyggandet. Väl ute på E22 börjar det snöa så smått... På den vägen var det sedan under resten av veckan! I går var jag på plats för att inspektera. Mellan 30-50 cm snö och ett gömsle som knappt var synligt bland snömassorna. Bara att ställa in sig på att vänta ytterligare några veckor innan arbetet kan påbörjas. Hoppas nu bara att den här vita plågan försvinner innan det är dags för påsklov...

Lite bilder på småfåglar som den här gulsparven fick bli en tröst i eländet

Stjärtmesarna var också framme vid matningen

Postat 2013-02-24 11:26 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Brutus Östling på besök i Karlskrona

Sitter just nu och inväntar vårt evenemang i kväll! För andra gången har vi fått Brutus till stan för att visa sina bilder och berätta om sina irrfärder runt klotet. Det blir en höjdpunkt för alla fågel- och fotointresserade som kommer - garanterat!!!

Hoppas att några från Fs som läser detta också dyker upp, alla är välkomna!

Ur vårt pressmeddelande:


Brutus Östling visar bilder i Karlskrona 19/10

Måndagen 19/10 kommer Naturfotografen Brutus Östling till Karlskrona och visar bilder från sina senaste arbeten. Det kommer att bli en högtidsstund för alla natur- och naturfotointresserade. Brutus har sedan sin första bok ”Mellan vingspetsarna” (2005) hela tiden, likt en berömd stavhoppare från Ukraina, höjt ribban för vad man tror är möjligt att åstadkomma! Hans senaste verk ”Att överleva dagen” är inget undantag och man häpnas över kvalitén och uttrycket i hans bilder.
Arrangemanget kommer att äga rum i aulan på Ehrenswärdska gymnasiet kl. 19.00 och det kommer att finnas möjlighet att köpa signerade böcker av Brutus efter bildvisningen.
Arrangör är Karlskrona Ornitologiska Klubb i samarbete med Studiefrämjandet.


Brutus Östling blev för bara några timmar sedan augustnominerad (för andra gången) för sin senaste bok "Att överleva dagen" 


Inträde: Vuxna 50:-, studerande 30:- (barn under 12 följer med in gratis)
Inträde: Vuxna 50:-, studerande 30:- (barn under 12 följer med in gratis)

Väl mött!

Tony

Postat 2009-10-19 16:37 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9 10 ... 11 Nästa