Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Kalle Nordost med sol, snökanoner och frusna fingertoppar - ÄNTLIGEN!

Så var det äntligen dags att få smaka på östblekingskt vinterväder för första gången på ett par år! Det var inte utan att man lämnade jobbet i fredags med förväntan i sinnet. Visserligen var skärgården lite väl infusen med ganska få öppna ytor för sjöfågel att fotografera. Nu var det kanske ändå inte fina fototillfällen (de kommer nog snart ändå) som lockade allra mest, utan snarare mer känslan av att, väl vinterklädd, trotsa kylan och ge sig ut i ett vinterlandskap värd namnet. Jag hade i förväg dock inte räknat med Kalle och vad han kunde innebära för de strålande vintersolar som SMHI hade ritat upp på sina prognoskartor! Nu blev det som det blev och Kalle Nordost visade sig stark och under söndagen fick jag verkligen smaka på hur en riktig blekingsk vinter känns i skinnet. Mer finns att läsa under bilderna.


Lördagen började i strålande sol och -13 grader. Här ute vid Sandhamns hamn på Blekinges ostkust bet det ordentligt i kinderna när nordostan låg på med över 10 m/s. Storskarvarna så dock ut att trivas men mandarinanden som jag tänkte fotografera låg på andra sidan viken där det var öppet vatten.


Några vigg (bilden) och lite storskrakar samt en alfågel simmade på nära håll i hamninloppet.


Ute vid Ekenabben på Sturkö låg en skäggdopping och några sothönor och solade sig.


På söndagen började jag med att besöka min vintermatning för att se om det anlänt några finkar. Nada var resultatet. Jag fick nöja mig med lite mesar, några koltrastar och lite annat vanligt på matningen denna vinter.


Mesarna försåg sig av godsakerna som jag dukat upp. Populärast var jordnötssmöret med bär och mjölmask.


Den lilla rödhaken höll sig mest under det stora fågelbordet och försåg sig av smulor och mindre frön som hampfrön.


Efter ett par timmar kom en lättare snöby. Talgoxen verkade lite förvånad.


Den näpna svartmesen var som vanligt ett tillförlitligt inslag på deltagarlistan.


Sedan var det dags för besök längst ut i sydost. Här på Torhamns udde var det ett riktigt islandskap men på östra sidan såg nordostan till att hålla havet fritt från is, På bilden en av alla sångsvanar som höll till här ute.


När jag kommit ner längst ut vid vägs ände började Kalle Nordost pumpa in några rejäla snökanoner in mot land och in över öarna i Östra skärgården. Det var bara att gilla läget och vända ryggen mot vinden till det lättade en aning.


Sikten blev minst sagt minimal!


Piplärkorna och kråkorna fortsatte att födosöka i tången...


Plötsligt kom en liten skärsnäppa flygande och landade några meter från mig och började med en gång springa bort till andra sidan av pirvägen...


Efter en kvarts letande hittade jag den, födosökande i tången...


Genom att gräva ut tångkullarna (med näbben) kunde den hitta lite godsaker i form av kräftdjur och borstmaskar.


Under den närmaste timmen låg jag sedan på isen och följde den knytnävsstora lilla fågelns födosökande på några meters håll allt medan ytterligare ett par snökanoner drog in över Östra skärgården...


Efter 700 exponeringar (tur att jag tog så många eftersom 9o % av bilderna blev oskarpa p.g.a. snömos och ryckig hård vind) lämnade jag den lilla snäppan och begav mig norrut till bilen. En sista snökanon blev pricken över i:et denna dag med verkligt varierat vinterväder. Hoppas nu bara inte att detta var vinterns enda helg med riktigt härligt och bitande vinterväder här längs Blekinges ostkust!

Det var allt för denna gången

Tony Svensson/Naturfotogrupp Sydost, www.naturfotosydost.se

Inlagt 2021-02-07 18:47 | Läst 950 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilket busväder men det är ofta då man får de lite roliga bilderna. Suveräna bilder och mycket trevlig läsning!

MvH
Johnny