Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Nationaldag med triss i rovfåglar

Nationaldagen firades med en fin triss i rovfåglar vid Stora Roms naturreservat på Torhamnshalvön. Under någon timme visade både aftonfalken och lärkfalken upp sig fint och som grädde på moset kom en ståtlig bivråk förbiflygande. Lite roligt är det också att detta som skulle bli det första sommarinlägget i min blogg bjuder på 3 arter som hör sommaren till. Aftonfalken är visserligen inte en häckfågel här i landet men om man har tur kan den både inleda och avsluta sommaren. Den brukar visa sig i slutet av maj till början på juni samt i augusti-september. Det handlar då om fåglar som flugit lite fel under sin vår- respektive höstflytt. I år har det varit många rapporter om aftonfalkar.


Aftonfalken och också lärkfalken som höll till i området jagade ollonborrar och sländor över ängarna intill skogsbrynet. Jisses vad de hade god aptit!


Här kommer aftonfalken med en ollonborre i klorna...

Efter att ha intagit måltiden i samma döda ek som alltid började den med detsamma spana efter nästa byte. Fågeln är en hona som föddes förra året.


Även lärkfalken jagade samma typ av byte...


men den föredrog att äta i luften.


En riktigt ståtlig bivråk, även den insektsätare, flög förbi över ängarna.

Det var allt för denna gång från östra Blekinge.

Inlagt 2017-06-06 16:31 | Läst 1462 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snyggt! En bivråk tror jag aldrig jag sett. Afton/lärkfalk är så otroligt vackra, fascinerande att se hur de äter obesvärat i luften under sina rundor. Har tyvärr själv inte haft tillfälle att bevaka dem själv ännu i år.
Härliga bilder på falkarna, tycker det är så vackra fåglar
ing-marie