Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Nu är gamlingarna uppe och flyger

Idag hade jag en riktigt härlig dag då man kunde gå i bara skjortan och njuta av våren! Nästan ingen vind, strålande sol och ett strålande fjärilsliv. De tidiga fjärilsarterna, som övervintrar som vuxna individer i lador, hålträd och rishögar etc. tog chansen att påbörja sina sista dagar och veckor i livet och njöt nog av vårsolen lika mycket som jag. De, om några, har en hektisk tid framför sig eftersom de nu behöver fylla på matförråden så att de orkar lägga grunderna till nästa generation fjärilar som vi kan få njuta av under sommaren. Många av dem är slitna men en och annan individ är i det närmaste intakta efter en blåsig men mild vinter. Några av dem har väntat sedan i slutet av juli månad förra året då de som nykläckta fjärilar var uppe och flög under några enstaka veckor för att sedan hitta sig ett hål eller dylikt att övervintra i. Tala som livscykel med mycket vila! Körsbärs- och videfuksen på bilderna är sådana exempel. Här kommer lite av vad som sågs och fotograferades idag i trakterna runt Nässjön i Blekinge.


Videfuksen på bilden förser sig med god sav från det nyröjda området vid Nässjön.


Vinbärfuksen på bilden föredrog en tussilago.


Vi såg ganska många nässelfjärilar och citronfjärilar som var i farten.


Den här sorgmanteln höll till hela dagen på samma ställe vilket resulterade i rejäl berusning då saven började jäsa när solen stod på.


Den här varma stenen var ett favorittillhåll för påfågelögat på bilden.


Vännen och fjärilsguiden Janne fotograferar körsbärsfuksen som även syns på bilden nedan.


Och till sist en liten glimt av Nässjön.

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost, naturfotosydost.se

Inlagt 2020-03-28 19:10 | Läst 1418 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Många vackra bilder. Nässelfjärilar ser jag många men blev förvånad av ett par Sorgmantlar som dansade iväg tillsammans. Dom brukar jag aldrig se på våren, men du har dom med också? Hälsningar/ Björn
Svar från Tonyeagle 2020-03-29 06:47
Ja, sorgmantlarna är riktigt tidiga. Jag såg min första i år för 3 veckor sedan.
Hälsningar Tony
Nu lärde jag mig något nytt! Att de tidiga fjärilarna är "gamlingar" som snart ska dö hade jag ingen aning om, men när du beskriver det så är det ju logiskt. Tack för lärdomen!

Ha det gott! /Thomas
Tack för kommentarer och glöm inte att ut och fotografera nu i vår!
Hälsningar Tony