Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Rapport från en blåsig utpost

Inte ska väl lite enstaka regnskurar och stormvindar hindra en från att njuta av vårsträcket längs kusten?! Det finns nog delade meningar om detta och en uppfattning är väl att om man frivilligt ställer sig x antal timmar flera dagar i rad på en (väldigt) blåsig plats vid öppet hav så är det en skruv som sitter lös! Är det dessutom på väg att blåsa upp till storm med orkanbyar så är det flera skruvar som sitter lösa. Nu är det ju så att fåglarna flyger i nästan alla väder, bara vindarna är de rätt, så man har inget val om man drabbats av ejderfrossan som tack och lov inte blivit någon pandemi - då hade det blivit trångt bakom de få buskar som får agera vindskydd med sikt åt rätt håll!

Här kommer en kort rapport från morgonens fotograferande vid Uttorp, Sturkö i Blekinge yttersta skärgård.


För att inte missa något av föreställningen var jag på plats strax innan 06. Man hade ju hoppats att få några skockar mot månen som tyvärr gömde sig bakom molnen.


När molnen skingrats något och solen steg över horisonten så fick ejdrarna en röd ton i den vita fjäderdräkten.


Mulet väder varvades med stunder med sol. Här stretar en flock fram i den hårda sydvästvinden på väg mot häckplatserna i Östersjön.


Enstaka simänder, här bläsänder, sågs också. Simänderna (t.ex. kricka, stjärtand, skedand och bläsand) har sin sträcktopp först om 3 veckor och har inte riktigt kommit igång ännu.


Även några gravänder sågs sträcka. Många av deras arftfränder är redan på plats på häcklokaler i södra Sverige.


Storskarvar från den närliggande kolonin som ses i bakgrunden ger sig ut på fiskafänge.


Det bjöds också på stunder med vackert solljus.


Ett av häckparen av vitkindad gås spanar av omgivningarna från en torr plats med god utsikt.


Ett par kanadagäss kom och och slog sig ner för en vindpinad frukost.


Medan det rök över havet snurrade vindkraftverken i rekordtakt. Denna vinter har det satts rekord i elproduktion på många ställen i södra Sverige!

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost

Inlagt 2020-03-12 18:07 | Läst 1125 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tappert. Själv valde jag att vara inne idag, med storm och orkanbyar där gick gränsen. Men visst ger vädret dramatiska bilder, snyggt. Fin skärpa och ljus på de passerande ejdrarna med honan i täten. Vad är det du har nu 500/5,6pf?
Svar från Tonyeagle 2020-03-12 18:55
Tackar! Kör med 300pf + tc1,4 på D500 och 300/4 + tc 1,4 på Olympusen. Idag använde jag båda. Nikonen när det behövs mer än 1600 iso eller om det behövs riktigt snabb AF.
pdahlen 2020-03-13 07:36
Antar du är nöjd med 300pf och TC1,4 eftersom du säljer 200-500. I de tester jag läst så är 300pf med TC en aning sämre i skärpa men likvärdig i AF jämfört med 200-500, vad anser du? Jag kommer nog också någon gång att köpa en 300pf iaf som ett extra objektiv, jag har redan TC1,4iii
Svar från Tonyeagle 2020-03-13 09:57
Jag tycker att skärpan är något bättre med 200-500 (likvärdig på nära håll under 20 m) då jag använder konvertern med 300:at. Däremot upplever jag AF som avsevärt snabbare med 300+konverter. Tycker att zoomen är för klumpig och något för tung för att jag ska kunna hantera den riktigt snabbt. Kör ju i princip alltid frihand utom i gömsle där huvudkameran är min Olympus med och utan konvertern till det 300:at.
pdahlen 2020-03-13 10:04
Tack för dina iakttagelser
Väldigt vackert! Speciellt bilderna med vågor i bakgrunden! Ju blåsigare väder desto vackrare blir det ju oftast! Men man måste ju stå ut med det också så klart..
Hälsn!