Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Sidensvansar på geneverparty

Det är gott om sidensvansar just nu här nere i Blekinge. I brist på favoritfödan rönn- och oxelbär så födosöker de istället efter enbär, slånbär och vild- eller trädgårdsäpplen. Det är nog ganska känt att sidensvansarna kan bli rejält berusade en sådan här varm höst när kvarsittande mogna bär och frukter har jäst och delar av sockret blivit till alkohol. 

Enbär var en förr en vanlig krydda som främst användes i grytor, såser och till viltkött. Numera kommer vissa av oss i kontakt med dessa bären när vi dricker genever eller gin som tillverkas med främst enbär som bas och smaksättare.

Här kommer lite bilder från ett extremt gråmulet Blekinge, direkt från enbärsdjungeln!

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost (naturfotosydost.se)

Inlagt 2020-11-01 13:11 | Läst 1565 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fin serie bilder på sidensvansar.
Svar från Tonyeagle 2020-11-01 16:08
Tackar! Det hade nog blivit ännu bättre om inte en person kommit och klampat in i sin bil och startade den precis där jag stod. Hade han haft förståndet att vänta en minut hade jag fått bilder på när de drack i vattenpölen 3 meter framför mina fötter. Han borde ha fattat att visa lite hänsyn när jag står med höjd kamera och ca 100 sidensvansar framför mig bara 5 meter från hans bil och ett tiotal 3 meter framför fötterna på mig. Givetvis flög de iväg och kom inte tillbaka men jag ska bevaka enebuskagen vid parkering till naturreservatetet och göra nya försök. Förra hösten hade jag en stor flock tallbitar där (växer några rönnar och oxlar på samma ställe) vid flera tillfällen.
niniz 2020-11-01 18:05
Men nää typiskt.
Såg bara några hastigt hos mig i en rondell. Så där stannade jag bilen lite vid sidan och försökte fota medan bilar tuta peka finger...tja det gick sämre än dina fina bilder ☺
Snyggt! Har försökt hitta åt dem här i mina trakter men inte lyckats ännu.
Den är verkligen en vacker fågel sidensvansen.

MvH
Johnny
Svar från Tonyeagle 2020-11-01 15:59
Har heller inte sett dem överallt men här längs kusten har jag observerat väldigt många den senaste veckan (ca 1000-1500) som verkar ha kommit norrifrån i jakt på mat.
Hoppas du hittar några där du bor!
Trevligt! Såg nyss mina första för denna säsong i mitt närområde på Södermalm! Känns ovanligt tidigt.. Brukar se dom efter årsskiftet annars! Det får bli lite spaning i närområdet framöver.. det finns en del äppelträd där äpplena sitter kvar! Fina bilder här!
Hälsn!
Svar från Tonyeagle 2020-11-01 16:09
Tackar, javisst är det trevliga fåglar, de där sidensvansarna!
SIdensvansarna gör sej bra i enbuskarna. Jag har aldrig sett dem äta enbär men jag vet att många fågelarter har få smaklökar, antagligen så de ska klara av att äta bär med bittra smaker.
Hälsningar Lena
Bild 2 är verkligen suverän!
Snyggt Tony! Sidensvansar är en mycket vacker fågelart, gillar verkligen den första bilden extra mycket men sista ligger inte långt därefter.

Läste vad du svarade Nini, vad tråkigt när det blir sånt..... Hade vart fint att få se fåglarna i vattenpölen, kanske en spegelbild.

Men du får nog chansen igen :)
Svar från Tonyeagle 2020-11-01 22:07
Tackar! Ja med lite tur så kanske!
Väldigt läckra bilder..otroligt så mjuka och sköna dom ser ut..
Mvh/Gunte..